10.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

Ημερήσια διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα για τον εορτασμό της «Ημέρας Ελληνικής Αστυνομίας» και της Μνήμης του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

Διαβάστε επίσης

Η 20η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα γιορτής, είναι η Ημέρα της Αστυνομίας και τιμούμε τις γυναίκες και τους άντρες αστυνομικούς, ειδικούς φρουρούς, συνοριακούς φύλακες και πολιτικούς υπαλλήλους της Ελληνικής Αστυνομίας για τον ζήλο και την αυταπάρνηση που επιδεικνύουν καθημερινά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η 20η Οκτωβρίου είναι η Ημέρα εορτασμού του προστάτη του Σώματος, του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου, ο οποίος, με την αφοσίωσή του στην ειρήνη και στην ασφάλεια των πολιτών και με την αυτοθυσία του στο βωμό του καθήκοντος, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση και πρότυπο για κάθε αστυνομικό.

Η σημερινή Ημέρα είναι μια ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα μήνυμα προς την κοινωνία: η Ελληνική Αστυνομία, με επιχειρησιακή ετοιμότητα και με ορθό σχεδιασμό είναι παρούσα σε όλες τις προκλήσεις της νέας εποχής, πιο οργανωμένη και πιο αποτελεσματική από ποτέ.

Παραμένει ένας ζωντανός Οργανισμός που εξελίσσεται στο χρόνο και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ταυτόχρονα όμως παραμένει διαχρονικά και αδιαπραγμάτευτα προσηλωμένος στο στόχο του που είναι η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στην κοινωνία. Έναν στόχο που δεν αποτελεί μόνο θεσμική υποχρέωσή μας αλλά και κυρίαρχη απαίτηση των πολιτών. Δε νοείται κράτος δικαίου και ελεύθερη άσκηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων υπό το καθεστώς της βίας και του εγκλήματος. Δε νοείται ευημερία και ανάπτυξη στην κοινωνία υπό το καθεστώς του φόβου και της ανασφάλειας.

Οι αστυνομικοί μας καθημερινά υπερβάλουν εαυτόν και ξεπερνούν με το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος και με τη θέληση της προσφοράς προς την κοινωνία κάθε έννοια φόβου ή κούρασης, θέτοντας συχνά τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Στις πρωτόγνωρες συνθήκες και στις απρόβλεπτες εξελίξεις, το προσωπικό μας καλείται να ανταποκριθεί με ταχύτητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην πρώτη γραμμή των γεγονότων. Ιδιάζουσες συνθήκες, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και η προσπάθεια μαζικής εισβολής υποκινούμενων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας, από τον Έβρο έως το Καστελόριζο, αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας κατά τη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών. Η προληπτική αστυνόμευση, η εξιχνίαση εκατοντάδων εγκλημάτων κάθε χρόνο, η αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών εγκλημάτων αλλά και η διαχείριση αδικημάτων με έντονη κοινωνική διάσταση όπως αυτά της ενδοοικογενειακής βίας ή της κακοποίησης ζώων συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και προβάλουν διεθνώς τη χώρα μας ως έναν ειρηνικό, ασφαλή και πολιτισμένο προορισμό.

Αυτό όμως, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι είναι οι Αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας που αποτελούν τον Πρακτικό οδηγό της υπηρεσιακής μας δράσης. Είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, στη διαφορετικότητα και στην ισότητα των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, που καθοδηγούν τη δράση μας. Είναι η εξωστρέφεια, το ανθρωπιστικό πνεύμα, η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τον πολίτη, που θέτουν τα θεμέλια για το νέο, σύγχρονο, καινοτόμο πρόσωπο της Αστυνομίας του 21ου αιώνα.

Ειδικά, αυτή την Ημέρα δεν ξεχνάμε τους αστυνομικούς που με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος έπεσαν εν ώρα υπηρεσίας και θυσίασαν τη ζωή τους, μετουσιώνοντας σε πράξη τον όρκο για πίστη στην πατρίδα και στα ιδανικά της δημοκρατίας.

Δεν ξεχνάμε τους απόστρατους αστυνομικούς που άφησαν σπουδαίο έργο ως παρακαταθήκη και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι πάνω στο οποίο στηρίζεται κάθε μελλοντική εξέλιξη και αναβάθμιση της Αστυνομίας.

Με αυτή τη σκέψη ως οδηγό και ως φάρο, με εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας και με δεδομένο ότι από την πλευρά της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας θα εξαντλείται κάθε προσπάθεια συνδρομής και στήριξης, σας καλώ όλους, σε ένα κλίμα σύμπνοιας, ομοψυχίας και συνεργασίας, να συνεχίσετε να επιτελείτε το καθήκον σας με επαγγελματισμό, με υπευθυνότητα αλλά και με κοινωνική ευαισθησία και σας εύχομαι προσωπική και οικογενειακή πρόοδο.

Χρόνια πολλά !

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα