24.8 C
Arta
15 Μαΐου 2024

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ…θέσεις για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,την ΦΥΣΗ, το ΚΥΝΗΓΙ: ΑΠΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ Γιατί κυνηγάς ;

Διαβάστε επίσης

© Shutterstock

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΤΡΑΣ

Πιθανότατα, οι περισσότεροι έχουν ερωτηθεί κάποια στιγμή της ζωής τους «γιατί» και γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να δοθεί απάντηση με λέξεις.

Είστε στην εργασία ή σε μια κοινωνική εκδήλωση. Η συζήτηση κατευθύνεται προς το αγαπημένο σας θέμα, το κυνήγι. Κι εύλογα το σκηνικό συνεχίζεται με κάποιον να υποβάλλει την ερώτηση: «Γιατί κυνηγάτε ;». Ένας άλλος λέει: «Οι λαγοί είναι τόσο χαριτωμένοι». Κάποιος τρίτος προσθέτει: «Μα πώς μπορείς να σκοτώσεις ένα μικρό πουλάκι;». Μέσα σε ελάχιστο χρόνο βρίσκεστε σε άμυνα, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε ότι δεν είστε άκαρδος, κακοήθης δολοφόνος. Γιατί ξοδεύετε τόσο χρόνο από τη ζωή σας, τόση ενέργεια και χρήματα για να πάρετε ένα λαγό ή δύο ορτύκια; Είναι απλά σφοδρή επιθυμία αίματος ή υπάρχει ένας βαθύτερος λόγος; Γιατί κυνηγάτε, αλήθεια;

Η συγκίνησή σας κάθε φορά που βρίσκεστε πάνω στο βουνό είναι δύσκολο να εξηγηθεί λογικά, παρ’ όλα αυτά εσείς οφείλετε να δώσετε μια απάντηση. Η οποία, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, μπορεί να είναι κρίσιμη για το μέλλον του κυνηγιού. Το 80% του πληθυσμού της Γης δεν είναι ούτε κυνηγοί ούτε, όμως, φανατικοί πολέμιοι. Μια καλή απάντηση μπορεί να κερδίσει έναν υποστηρικτή, όπως και μια κακή απάντηση να δημιουργήσει έναν πόλεμο.

Υπάρχουν τρεις ομάδες ανθρώπων που ρωτούν «γιατί κυνηγάτε;». Μερικοί θέλουν να σας καταλάβουν καλύτερα.

Η δεύτερη ομάδα θέλει να μάθει γιατί σκοτώνετε, σε μια προσπάθεια  να δικαιολογήσει ή να εξετάσει, τουλάχιστον, τη φονική πτυχή του αθλήματος. Η τρίτη ομάδα αποτελείται από ηθικολόγους αντικυνηγούς, που απλά περιμένουν να σας βάλουν την ταμπέλα του βάρβαρου δολοφόνου. Υποστηρίζουν την ηθική θέση ότι η ζωή είναι ιερή και ότι η κάρπωση είναι δολοφονία. Εξ ορισμού αυτοί είναι οι ηθικά σωστοί  κι εσείς οι ανήθικοι.

Αν βρίσκεστε σε μια κοινωνική εκδήλωση με κόσμο, και συναντήσετε έναν αντικυνηγό, σας προτείνω να αναβάλετε τη συζήτηση μαζί του. Οι αντικυνηγοί λατρεύουν να ανοίγουν τέτοιου είδους συζητήσεις μπροστά σε ακροατήριο. Αν απομακρύνεται το ακροατήριο, συνήθως δεν έχουν πολλά να πουν. Να θυμάστε ότι δεν σας υποχρεώνει κανείς να εμπλακείτε σε μια λογομαχία κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικής εκδήλωσης. Εσείς εκτιμάτε την εμπειρία του κυνηγιού. Ένας αντικυνηγός δεν είναι υποχρεωμένος να μοιραστεί αυτή την άποψη, όμως, οφείλει να τη σεβαστεί. Η εμμονή σε μια ενιαία άποψη απαιτείται από τους φανατικούς οπαδούς οποιουδήποτε ολοκληρωτικού καθεστώτος, αλλά όχι της χώρας μας. Ίσως, πάλι να θελήσετε να μοιραστείτε μερικά γεγονότα για το πώς η κυνηγετική δραστηριότητα συμβάλει στην αειφορική ανάπτυξη. Επισημάνετε με ποιες πράξεις οι αντικυνηγοί συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος τη στιγμή που οι κυνηγοί, ως μέλη των κυνηγετικών οργανώσεων και ομοσπονδιών της χώρας, συνδράμουν εθελοντικά με δεντροφυτεύσεις, ομάδες πυρασφάλειας, σπορές και απελευθερώσεις θηραμάτων. Δυστυχώς, δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν το σπουδαίο έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων της χώρας και θα έπρεπε ήδη οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε στο αυτοκίνητό μας ένα στίκερ που θα λέει: «Αν αγαπάτε την άγρια φύση, ευχαριστήστε ένα κυνηγό – υπερήφανος υποστηρικτή τους». Στους λιγότερους φανατικούς «πολεμίους σας», πείτε πόσες ώρες ξοδέψατε απλά χαζεύοντας ένα ελάφι στο δάσος κι όλες αυτές τις εκπληκτικές εικόνες που θα είχατε χάσει εάν δεν είχατε πάει κυνήγι. Μοιραστείτε τις μνήμες σας, την αγάπη σας για τη φύση, το πόσο λατρεύετε το κάθε λεπτό που βρίσκεστε στο βουνό. Ρωτήστε τους πόσες ώρες περνούν εκείνοι στη φύση απολαμβάνοντας τις ομορφιές της. Αν σας απαντήσουν περισσότερες από εσάς -πράγμα μάλλον απίθανο-, πείτε τους ότι τους ζηλεύετε. Αν σας πουν πως δεν έχουν ποτέ χρόνο, πείτε τους ότι το κυνήγι είναι μια καλή δικαιολογία για να βρουν χρόνο και προσκαλέστε τους σε μια από τις επόμενες εξορμήσεις σας. Ρωτήστε τους πόσες φορές έχουν νιώσει την ανάγκη να σκαρφαλώσουν σε ένα δέντρο όπως έκαναν παιδιά, για να ξεφύγουν από όλα τα άγχη της καθημερινότητας κι εξηγήστε τους πως επειδή αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε πια με το δέντρο που βρίσκεται στην αυλή σας, πηγαίνετε για κυνήγι όπου μπορείτε να περάσετε μια ολόκληρη μέρα πάνω σε ένα δέντρο.

Κάθε κυνηγός έχει τη δική του προσέγγιση στο ερώτημα «γιατί κυνηγάς» και η απάντηση ποικίλλει, όπως και οι ιδιοσυγκρασίες των ανθρώπων. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που αγαπάτε το να βρίσκεστε στη φύση, με το σκύλο σας, σε ένα καρτέρι ή στην αναζήτηση μέσα από σκληρά και κακοτράχαλα μονοπάτια, πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι και να είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε το πάθος σας οποιαδήποτε στιγμή.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα