19.8 C
Arta
3 Μαΐου 2024

Αναφορά Χρήστου Γκόκα σχετικά με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Άρτας

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την αδυναμία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων ενέργειας, με αφορμή την επιστολή του Επιμελητηρίου Άρτας.

Ειδικότερα ο κ. Γκόκας επισημαίνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάνω από μία δεκαετία ταλανίζονται από διάφορες κρίσεις (οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή), τις όποιες καλούνται να αντιμετωπίσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, για να παραμείνουν βιώσιμες.

Ωστόσο τονίζει ότι ο αγροτικός κόσμος της Άρτας βάλλεται έμμεσα, για ακόμα μια φορά, καθώς επιχειρήσεις που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα και δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο, όπως συσκευαστήρια φρούτων, ψυκτικοί θάλαμοι αποθήκευσης φρούτων, ελαιοτριβεία και επιχειρήσεις μεταποίησης, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες αυξήσεις σε πρώτες ύλες, καύσιμα και ιδιαίτερα στα υπέρογκα ποσά για το κόστος ενέργειας. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές, που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή, να μη δίνουν τιμές στους παραγωγούς και να παρατείνουν την αγωνία και την ανησυχία τους για τα προϊόντα τους και το εισόδημά τους.

Υπογραμμίζει δε, ότι η τοπική οικονομία της Άρτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγή και την εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, όπως ακτινίδιο, ελιά, ελαιόλαδο και εσπεριδοειδή. Το ενδεχόμενο να μην δοθούν άμεσα από την πολιτεία ουσιαστικά μέτρα στήριξης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα θα είναι καταστροφικό και για τους αγρότες, καθώς θα μείνουν χωρίς εισόδημα για μια ακόμα χρονιά, με τα προϊόντα να κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα ή να πουληθούν σε χαμηλές τιμές.

Επίσης σημειώνει ότι τα μέτρα στήριξης που δόθηκαν στα αρτοποιεία και στην βιομηχανία και βιοτεχνία άρτου για την επιδότηση του ρεύματος, είναι ανάγκη να επεκταθούν και για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

Τέλος, ο κ. Γκόκας καλεί τους κ.κ. Υπουργούς να εξετάσουν αυτό το σοβαρό ζήτημα και να λάβουν άμεσα μέτρα, καθώς επίσης και να ενημερωθεί για τις ενέργειές τους.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

Προς τους Υπουργούς:

  1. Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
  2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα
  3. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά
  4. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη

   Θέμα: «Λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση του κόστους ενέργειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα της περιοχής της Άρτας» 

Κύριοι Υπουργοί,

Σας καταθέτω την υπ’ αριθμ.: 1144/21-10-2022 επιστολή του Επιμελητηρίου Άρτας, η οποία ήδη σας έχει αποσταλεί, σχετικά με την αδυναμία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων ενέργειας.

Χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια είχαν να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια, λόγω της οικονομικής κρίσης, της υγειονομικής και τώρα της ενεργειακής κρίσης. Όμως οι συνεχόμενες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, τα καύσιμα και την ενέργεια καθιστούν, πλέον τις επιχειρήσεις αυτές μη βιώσιμες με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Επιπλέον, επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα με τον αγροτικό τομέα και δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο, όπως συσκευαστήρια φρούτων, ψυκτικοί θάλαμοι αποθήκευσης φρούτων, ελαιοτριβεία και επιχειρήσεις μεταποίησης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις αυτές και ιδιαίτερα στα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται για την ενέργεια. Έτσι ο αγροτικός κόσμος της Άρτας, ο οποίος ως κύρια ασχολία έχει την παραγωγή και την εξαγωγή ακτινιδίου, ελιάς, ελαιολάδου και εσπεριδοειδών, με έσοδα που συμβάλουν σημαντικά στην οικονομία της περιοχής της Άρτας και της χώρας εάν δεν υπάρξουν μέτρα, θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες και για τα δικά του εισοδήματα, για την επιβίωση των οικογενειών των αγροτών, αλλά και για την απασχόληση τοπικά.

Οι αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα για μια ακόμα χρονιά, με τα προϊόντα να κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα ή να πουληθούν σε χαμηλές τιμές.

Ένα από τα βασικά μέτρα αφορά στη μείωση του κόστους ενέργειας των ανωτέρω επιχειρήσεων.

Τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με την επιδότηση του ρεύματος στα αρτοποιεία και στην βιομηχανία και βιοτεχνία άρτου, πρέπει να επεκταθούν και να διατηρηθούν για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, ώστε να μειωθεί το λειτουργικό τους κόστος.

Σήμερα οι επιχειρήσεις αυτές δεν δίνουν τιμές στους παραγωγούς, οι οποίοι ζουν με την αγωνία για την τύχη της παραγωγής τους.

Παρακαλείσθε, κύριοι Υπουργοί, όπως εξετάσετε το σοβαρό αυτό ζήτημα και να λάβετε άμεσα μέτρα για να μην καταστραφούν οι αγρότες και για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες αυτές επιχειρήσεις, και να με ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα