11.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Με  πρωτοβουλία του Συλλόγου  Κεντρικών Τζουμέρκων και με την μεγάλη βοήθεια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων αναπαλαιώθηκε η Ιστορική και πολυτραγουδισμένη   Βρύση της   ΛΟΓΑΡΟΥΣ

Διαβάστε επίσης

 Με μια λιτή αλλά πολύ όμορφη  εκδήλωση  εγκαινιάστηκε το Σάββατο 29.10.2022 η ιστορική βρύση της Λογαρούς στο Τετράκωμο  στην  περιοχή Ταμπούρια ! 

Εδώ έπιναν  νερό οι μεγάλοι  οπλαρχηγοί:  Γώγος Μπακόλας από τη Σκουλικαριά  , Μήτρο Κουτελίδας  από την Χώσεψη (Κυψέλη), Γιώργος Τσαρακλής από τα Πιστιανά  (Δίστρατο)  . Εδώ επίσης σ΄αυτή τη βρύση   ξεκουράζονταν,  αυτοί και τα παλικάρια τους , μετά από τις μεγάλες  μάχες που έκαναν  με τους Τούρκους!

  Ο  πρόεδρος του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων  Αντώνης Κοντός αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους   είπε: 

‘’Θα ήθελα  να σας θυμίσω ένα τραγούδι που αναφέρεται   σ΄αυτήν   εδώ τη βρύση :

‘’Να΄μουν μια πετροπέρδικα στης Λουγαρούς τη βρύση, να λάλαγα κάθε πρωί , δυ’ώρες πριν να φέξει..!  Να ξύπναγα τη συντροφιά και Μήτρο Κουτελίδα . 

Ξύπνα καημένη συντροφιά  και Μήτρο Κουτελίδα , ξύπνα να’ κούσης  πόλεμο και φοβερό ντουφέκι..! 

Που είστε παιδιά από το Τζουμερκιό , παιδιά απ το Ραδοβύζι, να πολεμάτε δυνατά , όσο και αν ημπορείτε ..΄΄ 

Αυτή  η πολυτρτραγουδισμένη ιστορική βρύση, της Λογαρούς ή Λαγαρούς ,  βρίσκεται  εδώ μπροστά μας αναπαλαιωμένη , με  πρωτοβουλία του Συλλόγου  Κεντρικών Τζουμέρκων και με την μεγάλη βοήθεια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων ! 

 Σήμερα οι γενναίοι  οπλαρχηγοί Γώγος Μπακόλας  , Μήτρο Κουτελίδας  και Γιώργος Τσαρακλής , θα μας βλέπουν από ψηλά και θα χαίρονται βλέποντας , αναπαλαιωμένη  την βρύση όπου  έπιναν νερό και ξεκουραζόντουσαν,  αυτοί και τα παλικάρια τους  !

Είχα την τύχη να συνομιλήσω, πριν από πολλά χρόνια , με τον συγχωριανό μου , τον αείμνηστο Γιώργο Τσαρακλή, τον εγγονό του   οπλαρχηγού Γιώργου Τσαρακλή . Με πολύ περηφάνια   μού έλεγε  πως ο παππούς του με 100 παλικάρια πολέμησαν στη βρύση της Λογαρούς  στη Μήγερη ( Τετράκωμο ) και νίκησαν 3.000 Τούρκους . Μου επιβεβαίωσε δηλαδή αυτό που λέει το τραγούδι που σας ανέφερα στην αρχή ..! 

‘’Δεν είναι κρίμα κι άδικο , παρανομιά  μεγάλη , να πολεμάν  οι εκατό με τρεις  χιλιάδες  Τούρκους ’’… !

Θα ήθελα τελειώνοντας να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Χασιάκο για την άψογη συνεργασία μας ,  να συγχαρώ δε τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου μας , τον Απόστολο Γκόρο  που ήταν δική του η πρόταση για να αναπαλαιώσουμε αυτή την ιστορική βρύση..!  

Στη συνέχεια ο  Δήμαρχος κ. Χρήστος  Χασιάκος είπε  : 

‘’Τα μνημεία αυτά που είναι δεμένα με την ιστορία μας θα πρέπει να αναπαλαιώνονται και να αναδεικνύονται !

Ο Δήμος  Κεντρικών Τζουμέρκων  θα είναι πάντα αρωγός σε παρόμοιες δράσεις ! Στην  περιοχή μας συνέβησαν  πολύ μεγάλα ιστορικά γεγονότα και οφείλουμε να τα προβάλουμε ! Η βρύση αυτή εκτός από το να είναι ιστορική ,  βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον ‘’. 

  Στη συνέχεια ο Πάτερ  Ανδρέας Γάτας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες ήρωες  του 1821 ! 

Σε όλους τους  παρευρισκόμενους ο Σύλλογος Κεντρικών Τζουμέρκων  προσέφερε  το γευστικό Τζουμερκιώτικο  τσίπουρο και τσιπουρομεζέδες !

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα