19.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

Για τα νοσοκομεία…. «λεφτά υπάρχουν».

Διαβάστε επίσης

                                               Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η υπογραφή της σύμβασης, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας  της χώρας.

  Η χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων, ύψους 700 εκατ. ευρώ, 

θα γίνει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, το οποίο εφόσον αξιοποιηθεί σωστά και ιεραρχημένα, μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτέλεσμα στην αναβάθμιση των δομών υγείας και σύντομα μπορεί να δούμε τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας να αλλάζουν όψη.

  Είναι επίσης σημαντικό ότι το συγκεκριμένο εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, θα χρηματοδοτήσει τόσο τις μελέτες όσο και τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις και θα πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα στην επόμενη τριετία. 

  Επομένως το Υπουργείο Υγείας έχει τη δυνατότητα, μέχρι και το 2025, σε όλα τα παλιά νοσοκομεία να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε θαλάμους, ιατρεία, τουαλέτες, εξοπλισμό και να αλλάξει ριζικά την όψη των κτιρίων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναβαθμιστούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. 

  Και ερχόμαστε στα δικά μας.

  Είναι γνωστή η κατάσταση σε ότι αφορά κυρίως το νοσοκομείο Πρέβεζας, η οποία χαρακτηρίζεται από όλους τους αρμόδιους που το επισκέπτονται, ως «τριτοκοσμική».

  Είναι γι’ αυτό το λόγο, κοινό το αίτημα όλων των φορέων και των πολιτών , τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, για κατασκευή νέου σύγχρονου νοσοκομείου, καθώς στο υπάρχον, όσες επισκευές κι αν γίνουν, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις νέες αυξημένες και σύγχρονες ανάγκες. 

  Την απάντηση όμως στο παραπάνω αίτημα, εκ μέρους Κυβέρνησης, την έδωσε μόλις πρόσφατα η αρμόδια Υπουργός κ. Γκάγκα, επισκεπτόμενη το νοσοκομείο μας: 

 “..Δεν ήρθα να δώσω υποσχέσεις ότι θα φτιάξω νέο νοσοκομείο, θα κοιτάξουμε όλα τα αιτήματα, καθώς υπάρχουν στο υπουργείο αιτήματα για τουλάχιστον 15 νέα νοσοκομεία, τα οποία και πρέπει να ιεραρχηθούν και στη συνέχεια να γίνει νέο νοσοκομείο εκεί που υπάρχουν οι περισσότερες ανάγκες. Σίγουρα υπάρχουν  πάρα πολλά Νοσοκομεία που θέλουν ανακαινίσεις, όπως και της Πρέβεζας και πρέπει να βάλουμε μια σειρά προτεραιότητας…”.

  Όποιος διαβάσει προσεκτικά αυτές τις δηλώσεις και θέλει να είναι ρεαλιστής, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι στις προτεραιότητές του Υπουργείου  για την Πρέβεζα δεν είναι να γίνει καινούριο νοσοκομείο, αλλά κάποιες βελτιώσεις-ανακαινίσεις στο υπάρχον κτιριακό συγκρότημα.

Και εύλογα τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα προς τους τοπικούς μας παράγοντες:

-Αφού αναγνωρίζεται ότι “λεφτά υπάρχουν” για τα νοσοκομεία, διαψεύδοντας όσους ισχυρίζονταν τα τελευταία χρόνια τα αντίθετα, πως σκοπεύουν να κινηθούν, προκειμένου να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα;

-Θα συνεχίζουν να πιέζουν και να απαιτούν την κατασκευή νέου νοσοκομείου;

-Θα αρκεστούν στα μισόλογα των Κυβερνητικών στελεχών και στις υποσχέσεις για μικροεπισκευές, όπως πχ για τις τουαλέτες στους θαλάμους, που ήδη έχουν δρομολογηθεί με τις χορηγίες ιδιωτών;

-Μήπως θα έπρεπε, αξιοποιώντας και την πολιτική συγκυρία, να απαιτήσουν και να αποσπάσουν δεσμεύσεις για μεγάλου εύρους παρεμβάσεις, όπως πχ την ενεργειακή αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιρίου, την κατασκευή μιας νέας διώροφης πτέρυγας, την ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας, κλπ;

Βεβαίως μπορεί να ισχυριστούν κάποιοι ότι προϋπόθεση για την χρηματοδότηση των παραπάνω έργων είναι η ύπαρξη μελετών.

 Μένει να αποδειχθεί αν και κατά πόσο η 6η ΥΠΕ και η Διοίκηση του νοσοκομείου έχουν προετοιμαστεί, όπως διατείνονται, προς αυτή την κατεύθυνση… 

Σε διαφορετική περίπτωση το ΤΑΙΠΕΔ και η Περιφέρεια Ηπείρου, με το στελεχιακό δυναμικό και την εμπειρία που διαθέτουν, σε συνεργασία και με τη Διοίκηση του νοσοκομείου, οφείλουν να καλύψουν αυτό το έλλειμμα, να εκπονήσουν τις αναγκαίες μελέτες και να  ωριμάσουν τα παραπάνω έργα.

Συμπερασματικά, οι τοπικοί παράγοντες οφείλουν να κατανοήσουν ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναβαθμιστούν οι υποδομές υγείας στο νομό, η οποία και δεν πρέπει να χαθεί…

Θα πρέπει έγκαιρα και συντονισμένα να κινηθούν, απαιτώντας για το νομό Πρέβεζας….. τα αυτονόητα!!!

Οι καιροί ου μενετοί….

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα