14.8 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Εθνική συνάντηση πολλαπλασιαστών Eurodesk  

Διαβάστε επίσης

Η ΔΙ.Π.Ε. Άρτας κατέχει τη θέση του πολλαπλασιαστή Eurodesk  ένα ευρωπαϊκό δίκτυο με δομές πληροφόρησης σε 36 χώρες και με περισσότερους από 1.500 εθνικούς, τοπικούς και περιφερειακούς εταίρους, το οποίο παρέχει στους νέους και σε όσους εργάζονται με νέους πρόσβαση σε ευρωπαϊκή και εθνική πληροφόρηση που ενισχύει τη μαθησιακή κινητικότητά τους. Απαντά σε ερωτήματα των νέων και παρέχει καθοδήγηση για όλη την Ευρώπη, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως σπουδές, κατάρτιση, εργασία, απασχόληση, εθελοντικές δραστηριότητες, ανταλλαγές νέων, δικαιώματα καθώς και όποιο άλλο θέμα άπτεται των ενδιαφερόντων των νέων, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία πληροφόρησης. Αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη και προσιτή πηγή παροχής δωρεάν και on line πληροφόρησης σε νέους.

Επιπλέον, το Δίκτυο Eurodesk διαχειρίζεται και υποστηρίζει, το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας, η οποία περιλαμβάνει άρθρα, νέα και εκδηλώσεις που αφορούν τους νέους τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Παρέχει ποιοτική, έγκαιρη και ακριβή πληροφόρηση, με περιεχόμενο μεταφρασμένο σε 28 γλώσσες στους τομείς που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τον εθελοντισμό, την απασχόληση, τη συμμετοχή, τον πολιτισμό, την υγεία, την κοινωνική ένταξη και τον κόσμο.

Το Eurodesk αποτελεί τμήμα της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας που το διαχειρίζεται το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Η πρώτη εθνική συνάντηση των πολλαπλασιαστών Eurodesk πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Impact hub Athens (https://athens.impacthub.net/) την Δευτέρα στις 7 Νοεμβρίου 2022. Μια συνάντηση που έλυσε απορίες, καθιέρωσε κατευθυντήριες γραμμές για το άμεσο μέλλον, όπου συζητήθηκε η δραστηριότητα «time to move», αναπτύχθηκαν θέματα ποικίλλου ενδιαφέροντος που αφορούν στη νεολαία, όπως οι ευκαιρίες κινητικότητας νέων, η κάρτα νέων, το  youthpass και ζητήματα διαχείρισης, εκπροσώπησης και επικοινωνίας των δεδομένων eurodesk.

Μετά την θερμή υποδοχή από την Εθνική Συντονίστρια του  Δικτύου Eurodesk, Καλλιόπη Δάλλα, στις 10.00π.μ., χρόνος που είχε ήδη καθιερωθεί για την  άφιξη συμμετεχόντων δεχθήκαμε ένα θερμό καλωσόρισμα και συστηθήκαμε, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

Εκλεκτοί συνεργάτες πλαισίωσαν την συνάντηση αυτή, διαθέσιμοι για πληροφορίες και ερωτήσεις καθώς και διευκρινιστικές συζητήσεις, αναγκαίες για όλους τους πολλαπλασιαστές.

  Πρώτη ομιλήτρια με θερμό καλωσόρισμα και  σύντομη παρουσίαση της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού η Αναστασία Φιλίνη– Συντονίστρια ΕΜΣ.

          Από τον τομέα Erasmus+/Τομέας Νεολαίας και Αθλητισμού η Κωνσταντίνα Άις ανέπτυξε τη θεματική «Προβολή και Επικοινωνίας Προγράμματος Erasmus+/Τομέας Νεολαίας και Αθλητισμού» σε μια ενδιαφέρουσα και συνοπτική παρουσίαση. 

         Από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, η  Ολυμπία Καλογιάννη ανέπτυξε με σαφήνεια το θέμα: «Προβολή και Επικοινωνία Προγράμματος -Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης», αναλύοντας τη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο.

          Για τα Σεμινάρια TCA και ΝΕΤ που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και για τη Στρατηγική, την Ένταξη και την Πολυμορφία μίλησε η Νατάσα Δεδούση, χειρίστρια ΝΕΤ, η οποία ανάπτυξε και τον τρόπο απόκτησης του  Πιστοποιητικού Youthpass, κάτι ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο ωφελούμενος μπορεί ο ίδιος να προβεί στην έκδοσή του.

            Για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, ένα θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον μίλησε η υπεύθυνη Ροζίνα Μπερτόλη, η οποία διέθεσε τρεις δωρεάν κάρτες νέων για τον κάθε πολλαπλασιαστή.

 Στη συνέχεια δόθηκε χρόνος και  κατατέθηκαν Ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες, οι οποίες απαντήθηκαν σαφώς και εμπεριστατωμένα από τις υπεύθυνες στον κάθε τομέα.

Στο διάλειμμα  – Coffee break είχαμε την ευκαιρία όλοι οι πολλαπλασιαστές να συνομιλήσουμε και να γνωριστούμε μεταξύ μας, να ανταλλάξουμε ιδέες και να σχεδιάσουμε εποικοδομητικές  μελλοντικές δράσεις.

          Τα νέα του Δικτύου Eurodesk, ένα θέμα που η αρμόδια, Καλλιόπη Δάλλα – Εθνική Συντονίστρια Δικτύου Eurodesk, μας ανέπτυξε επαρκώς και στη συνέχεια ακολούθησε  το Networking- Who is who μεταξύ του χρονικού διαστήματος 12:45-13:15, ενώ στο τέλος οι πολλαπλασιαστές Λάρισας και Κοζάνης μίλησαν στην ομάδα για τις δράσεις time to move στις οποίες προέβησαν τον Οκτώβριο με εξαιρετική επιτυχία και αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Ήτοι:Time to move – Καλές πρακτικές οργάνωσης εκδηλώσεων από πολλαπλασιαστές.

Στο τέλος τέθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν διευκρινήσεις για σχετικά με το Eurodesk θέματα, ενώ η συνάντηση συνεχίστηκε με Γεύμα σε κοντινό εστιατόριο.

Να σημειωθεί πως την εκδήλωση  χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης κος Κώστας Δέρβος.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΙ.Π.Ε. Άρτας διοργανώνει μια πρώτη ημιημερίδα στο Επιμελητήριο Άρτας στις 18-11-2022, ημέρα Παρασκευή στις 11.00 π.μ. με της παρουσία της εθνικής συντονίστριας του δικτύου Eurodesk, Πόπης Δάλλα προκειμένου να δημιουργήσουμε τη βάση πληροφόρησης για τη νεολαία της περιοχής μας.

Για την ΔΙΠΕ Άρτας, Δρ. Κλεοπάτρα Ν. Βασιλείου

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα