15.8 C
Arta
28 Μαρτίου 2024

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΡΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ

Διαβάστε επίσης

Από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη, δόθηκε η υπ’ αριθμ.: 103930/03-11-2022, απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Άρτας, Χρήστος Γκόκας.

Στην ερώτησή του, ο κ. Γκόκας, ανέφερε αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην Π.Ε. Άρτας από την έλλειψη εργατών γης, ιδιαίτερα την περίοδο όπου διανύουμε, καθώς είχε ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος και ακολουθούσε η συγκομιδή των ακτινιδίων και των εσπεριδοειδών. 

Επίσης τόνιζε ότι η γραφειοκρατία που απαιτείται για την πρόσληψη των δυσεύρετων εργατών γης προβληματίζει ακόμα περισσότερο τους αγρότες και τους αναγκάζει να απευθύνονται σε λογιστή, με αποτέλεσμα να προστίθεται μία ακόμα οικονομική επιβάρυνση, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει υποστεί υπέρμετρες αυξήσεις και τα έξοδά τους πολλαπλασιάζονται.

Στην απάντησή του ο κ. Υπουργός παρουσιάζει ένα πολύπλοκο σύστημα με το αντίστοιχο μέγεθος της γραφειοκρατίας, καθώς οι αγρότες σε περίπτωση που «απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον αγροτικό τομέα και υπάγονται στο πεδίο ισχύος του άρθρου 109 του ν. 4485/2017, υποχρεούνται να αναγράφουν το απασχολούμενο σε αυτούς προσωπικό στο «Βιβλίο Ημερησίων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία».»

Ενώ στην περίπτωση που «δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 109 του ν.4485/2017, υποχρεούνται να υποβάλουν ετήσιο πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4) για τους εργαζόμενους αυτούς,…». Κατά συνέπεια οι αγρότες αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία σαν επιχειρήσεις, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες της δραστηριότητάς τους.

Επιπρόσθετα οι αγρότες που δεν θα διαθέτουν τα κατάλληλα έγγραφα –σύμφωνα με τις παραπάνω απαιτούμενες ενέργειες και  ανάλογα με τους εργαζόμενους που απασχολούν, θα έχουν κυρώσεις και πρόστιμα.

Όπως δηλώνει ο κ. Γκόκας, από την απάντηση αυτή του Υπουργού αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η Κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες των αγροτικών εργασιών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει και να ταλαιπωρεί τον αγροτικό κόσμο και μάλιστα μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Τέλος ο κ. Γκόκας καλεί την Κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά και να λύσει πραγματικά το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, το οποίο είναι έντονο στην περιοχή της Άρτας. Ο αγροτικός κόσμος καθημερινά μοχθεί και μέσα από την αξιοποίηση της παραγωγής του, θα πρέπει να εξασφαλίσει το εισόδημά του, αλλά αυτό είναι και προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα