15.8 C
Arta
18 Απριλίου 2024

80 ΧΡΟΝΙΑ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ 1942-2022

Διαβάστε επίσης

Το μαρτυρικό Κομμένο δηλώνει το παρών του

Με μια σειρά εκδηλώσεων τιμούν τα 80 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Φθιώτιδας και το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης». Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές επιστημονικές, ιστορικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις. Στόχος τους είναι να αναδείξουν το κορυφαίο γεγονός του ελληνικού αντιστασιακού αγώνα, αλλά και να αφήσουν ένα διαρκές αποτύπωμα με πολιτιστική και εκπαιδευτική προστιθέμενη αξία στον τόπο μας.

Ο εκδηλώσεις οι οποίες διαρκούν από 19 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2022 περιλαμβάνουν: 

Έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με τίτλο: «Επιχείρηση Γοργοπόταμος. Το μεγαλύτερο σαμποτάζ της Αντίστασης». 

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Η συμβολή της Αντίστασης στη συμμαχική νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Το συνέδριο διεξάγεται στο Συνεδριακό Κέντρο Λαμίας, Κάστρο Λαμίας, την Παρασκευή και το Σάββατο 25 και 26 Νοεμβρίου. 

1η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης, στο Συνεδριακό Κέντρο Λαμίας, Κάστρο Λαμίας. 

Συναυλία από τα μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Λαμίας στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. 

Ο επίσημος εορτασμός της ανατίναξης του Γοργοποτάμου θα γίνει την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στον χώρο πλησίον της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, με ώρα προσέλευσης 11.00. Θα ακολουθήσει ο Ιστορικός Περίπατος Γοργοποτάμου, με ώρα έναρξης 13.00.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί το ιστορικό μονοπάτι που ακολούθησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ και οι βρετανοί σαμποτέρ, με τα 11 εμβληματικά σημεία -σταθμούς της διαδρομής. 

Υπενθυμίζεται ότι τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοεμβρίου του 1942 οι ενωμένες δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, μαζί με 12 βρετανούς σαμποτέρ, ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου, με αποτέλεσμα να παγώσουν για σημαντικό χρονικό διάστημα οι ενισχύσεις του γερμανικού στρατού στο αφρικανικό μέτωπο. Το γεγονός αυτό αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων και προκάλεσε το θαυμασμό των συμμαχικών δυνάμεων και της κατεχόμενης Ευρώπης. Ο Γοργοπόταμος γιορτάζεται από το 1982 ως κορυφαία πράξη της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης του ελληνικού λαού. 

Στο διήμερο συνέδριο της 25ης και 26ης Νοεμβρίου δεκάδες επιστήμονες, μελετητές και εκπρόσωποι μαρτυρικών τόπων θα ξεδιπλώσουν ιστορικές σελίδες της κατοχής και της αντίστασης και θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους σχετικά με τη διαχείριση της ιστορικής μνήμης και τις πρωτοβουλίες τους για την προβολή των σφαγών και των ολοκαυτωμάτων της χώρας μας, καθώς και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. 

Παρών στο συνέδριο και ο Δημήτρης Βλαχοπάνος με την ιδιότητα του προέδρου του Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ) και θέμα της εισήγησής του «Οι δράσεις του ΟΜΟΚ για την ανάδειξη του Ολοκαυτώματος του Κομμένου». 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα