19.8 C
Arta
22 Νοεμβρίου 2024

ALTTOUR: Ευκαιρίες αξιοποίησης των ιαματικών πηγών στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας–Αλβανίας

Διαβάστε επίσης

Ημερίδα από το Υπουργείο Τουρισμού στα Ιωάννινα

Οι προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού υγείας και ευεξίας μέσω της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Αλβανίας, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού, στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Διασυνοριακής Συνεργασίας των δύο χωρών «Alternative Tourism – ALTTOUR» (Interreg IPA CBC Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020), το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας τους με επίκεντρο τον ιαματικό τουρισμό και την ταυτόχρονη ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς Ελλάδας-Αλβανίας, ώστε οι τουρίστες να απολαμβάνουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου.

Στην ημερίδα η Ολυμπία Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, μέσω ψηφιακής παρουσίας, ανέδειξε την αξία του έργου ALTTOUR, το οποίο στοχεύει στην προώθηση του ιαματικού τουρισμού στην ελληνική τουριστική αγορά. 

Η Λίλα Ιωσήφ από το τμήμα Παρακολούθησης Προγραμμάτων Ε.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού, έθεσε το πλαίσιο του προγράμματος ALTTOUR και ανέφερε ότι «στόχος είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας του ιαματικού τουρισμού με την προώθηση των ιαματικών φυσικών πηγών στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Αλβανίας, κυρίως μέσω της ανάπτυξης στρατηγικού σχεδίου μάρκετινγκ, συγκριτικής αξιολόγησης, τεχνικών branding και επένδυσης στην ανάπτυξη ικανοτήτων, μέσω της εκπαίδευσης και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον τουρισμό». 

Κατά την παρουσίασή της, η Καλλιόπη Τέσια, Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ‘Έργων Περιφέρειας Ηπείρου, παρουσίασε το έργο «Thematic Routes & Networks – The Rout_ Net», το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά του ALTTOUR. Η κ. Τέσια τόνισε επίσης ότι το πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις της τουριστικής αγοράς.

Ο Μάρκος Δανάς, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, έκανε  αναδρομή στη διαχείριση των ιαματικών πηγών και αναφέρθηκε στο σήμερα, στην κατασκευή υποδομών στην Πρέβεζα και Κόνιτσα μέσω του προγράμματος, καλώντας τις τοπικές κοινωνίες να συμβάλουν και να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την πρόκληση της επόμενης μέρας του τουρισμού που δεν είναι άλλη από την ιδέα του προορισμού, που όπως επεξήγησε «προορισμός είναι ό,τι υπάρχει σε επίπεδο μνημείου, εστιατορίου, μέσων μαζικής μεταφοράς, φυσικό κάλλος, αρχαιότητες και ό,τι υπάρχει σε απόσταση 20-45 λεπτών».

Κατά την παρέμβασή της, η Μαρία Παγώνη, αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Ειδικών Μορφών Τουρισμού στο Υπουργείο Τουρισμού, μίλησε για τη στρατηγική του Υπουργείου στην κατεύθυνση προώθησης του ιαματικού τουρισμού και την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να αναδειχθεί ως ένα διαφοροποιημένο προϊόν που θα εμπλουτίσει την τουριστική εμπειρία του κάθε επισκέπτη. Η κ. Παγώνη επισήμανε ότι ο τουρισμός ευεξίας δεν αφορά αποκλειστικά στα ιαματικά λουτρά, αλλά και σε επιπλέον υπηρεσίες, ενώ πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο τουρισμού έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα τη μετά-Covid εποχή. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η διαδικτυακή πύλη που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο από τους ιαματικούς πόρους των δύο περιοχών. Έμφαση δόθηκε επίσης, στην εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα για τον ιαματικό  φυσικό πόρο της Αμμουδάρας. Παράλληλα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ιαματικές πηγές της Περιφέρειας Ηπείρου, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν, στους πολιτιστικούς προορισμούς που υπάρχουν, καθώς και στα πακέτα «τουριστικών διαδρομών» τα οποία είναι διαθέσιμα. 

Λίγα λόγια για το έργο

Σκοπός του έργου “ALΤTOUR” είναι η ενίσχυση του ιαματικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας και η ενσωμάτωση των ιαματικών πόρων της περιοχής εφαρμογής στο ευρύτερο πλαίσιο των υφιστάμενων συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών όπου αυτοί βρίσκονται, ώστε να ενταχθούν στα πακέτα εκδρομικών διαδρομών. Εταίροι του έργου είναι το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος Αλβανίας, το Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και το Sustainable Environment Albania (SEA).  Tο έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα