17.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

ΜΕΡΑ 25 Άρτας: Να τελειώσει επιτέλους η Οδύσσεια

Διαβάστε επίσης

Η διαχείριση των Κόκκινων Δανείων από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις αποσκοπεί στην εξάλειψη ενός βασικού χαρακτηριστικού της ελληνικής κοινωνίας: την ιδιοκατοίκηση, την ιδιωτική περιουσία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. 

Το σχέδιο της υφαρπαγής άρχισε να ξετυλίγεται θεσμικά με το τρίτο μνημόνιο. Στα τέλη του 2015 θεσπίστηκε η δυνατότητα πώλησης δανείων σε funds, αρχικά με κάποιους περιορισμούς για στεγαστικά δάνεια που είχαν υποθήκες Α’ κατοικίας. Ο περιορισμός αυτός καταργήθηκε το 2017. Ακολούθησε η δημιουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, για να μπορούν τα αρπακτικά ταμεία να βγάζουν στο σφυρί μαζικά και χωρίς διαμαρτυρίες, τα σπίτια των νοικοκυριών και τα μαγαζιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Πάνω σε αυτά τα δύο θεμέλια στήθηκε το σχέδιο «Ηρακλής», η τιτλοποίηση δηλαδή των δανείων και η παροχή €12 δις + €11 δις κρατικών εγγυήσεων προς τα αρπακτικά funds, και το συμπληρωματικό του νομοθέτημα για τον Πτωχευτικό Νόμο, που τοποθετεί τα συμφέροντα της τράπεζας και των funds πρώτη προτεραιότητα. Όπως φαίνεται από τα νομοθετήματα, όλα ξεκίνησαν θεσμικά με το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να παίρνει τη σκυτάλη δυναμικά.

Τι πρέπει να γίνει

Στη θέση του «Ηρακλή» πρέπει να μπει ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», μια νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που τερματίζει την πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία, καταργεί τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας και των εν λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγώνει τα κόκκινα δάνεια (χωρίς ο δανειολήπτης να χάνει το ποσοστό ιδιοκτησίας που έχει) και σταματά την εξαγωγή υπεραξιών από τα αρπακτικά ταμεία στο εξωτερικό.

Αναλυτικότερα τα βήματα:

  • Κατάργηση του ν.4649/2019 («Ηρακλής»), τερματισμός της πώλησης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε ταμεία και αναίρεση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτά.
  • Ίδρυση εταιρείας, υπό την επωνυμία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ – Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών», στην οποία μεταφέρονται τα κόκκινα δάνεια και οι τίτλοι ιδιοκτησίας.
  • Απόδοση στις τράπεζες τίτλων και δημόσιων εγγυήσεων από την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
  • Μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας και των μικρομεσαίων με την καταβολή μηνιαίου παγίου που δεν θα ξεπερνά το 1/5 των καθαρών εισοδημάτων και το ύψος του οποίου θα προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές.
  • Διατήρηση του ποσοστού ιδιοκτησίας των δανειοληπτών, έως την έναρξη της κανονικής αποπληρωμής των δανείων, μετά από τα «κουρέματα» που θα συμφωνηθούν με την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
  • Συγκρότηση κατά τόπο επιτροπών, σε συνεργασία με την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με αντικείμενο τη διαλεύκανση των περιπτώσεων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Με το σχέδιο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» θα τελειώσει επιτέλους η Οδύσσεια χιλιάδων αδικημένων μικρο-μεσαίων δανειοληπτών, που αγωνίζονται υπέρ «βωμών και εστιών», ενάντια στο ίδιο το κράτος, που υποτίθεται ότι θα τους προστάτευε. 

Διαβάστε το ολοκληρωμένο Σχέδιο Νόμου του ΜέΡΑ25.

https://mera25.gr/wp-content/uploads/2022/11/2022-11-22_%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%9F%CE%94%CE%A5%CE%A3%CE%A3%CE%95%CE%91%CE%A3.pdf

ΜέΡΑ25 Άρτας

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα