13.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

Ερώτηση Χρήστου Γκόκα σχετικά με τις καθυστερημένες εγγυητικές επιστολές των Α.Π.Ε.

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα, σχετικά με τις καθυστερημένες εγγυητικές επιστολές, εξαιτίας των οποίων, χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επενδυτές Α.Π.Ε. σε όλη τη χώρα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι, σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας αλλά και πιθανής οικονομικής καταστροφής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν  την Παρασκευή 04.11.2022 «έληξε» η προθεσμία που είχαν οι επενδυτές για να εκδώσουν, να αποστείλουν και να πρωτοκολλήσουν τις εγγυητικές επιστολές για τα έργα Α.Π.Ε. στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης αυτών των επενδύσεων  για παραγωγή καθαρής και φθηνής ενέργειας που τόσο πολύ χρειάζεται η πατρίδα μας.

Όμως, όπως τονίζουν οι διαδικασίες έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τα πιστωτικά ιδρύματα και η παράδοση τους στους επενδυτές είναι πλέον χρονοβόρες διαδικασίες πολλών ημερών, επειδή εκδίδονται από τις κεντρικές υπηρεσίες των τραπεζών, κατόπιν αποστέλλονται στα υποκαταστήματα και μετά παραδίδονται στους πελάτες-επενδυτές ώστε να τις αποστείλουν αυτοί με την σειρά τους στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως σημειώνουν, αποτέλεσμα αυτών των αργόσυρτων διαδικασιών είναι ότι μέχρι την αρχική ορισθείσα  προθεσμία μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό εγγυητικών επιστολών κατάφεραν και πρωτοκολληθούν. 

Η δε συντριπτική πλειοψηφία αυτών άρχισε να καταφθάνει στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ μετά την Παρασκευή 04.11.2022 και σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, δεν πρωτοκολλώνται τελικά αλλά στοιβάζονται χιλιάδες εγγυητικές επιστολές πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε γραφεία, συρτάρια και κούτες αναμένοντας.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, Γιατί κρατούν σε ομηρεία και ανασφάλεια χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές που έχουν δεσμεύσει εκατομμύρια ευρώ, μόνο για την διαδικασία έκδοσης των εγγυητικών επιστολών, πληρώνοντας τα ανάλογα έξοδα , και τέλος

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο κ. Υπουργός, προκειμένου να διορθώσει τις ολιγωρίες και αστοχίες του Υπουργείου και του ΔΕΔΔΗΕ στον προγραμματισμό, που εκ των πραγμάτων δεν αποδείχθηκε ρεαλιστικός, αλλά και προκειμένου να απεγκλωβιστούν από την ανασφάλεια οι μικρομεσαίοι επενδυτές έργων Α.Π.Ε., οι οποίοι βρίσκονται στη μέση των αργόσυρτων διαδικασιών των τραπεζών και οι οποίοι έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα για να υποστηρίξουν αυτά τα έργα, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα