11.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

Terra Pindus: Καθαρισμός και σήμανση μονοπατιών για τη σύνθεση της διαδρομής του πεζοπορικού άξονα διάσχισης της Πίνδου

Διαβάστε επίσης

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) Terra Pindus, από τα Θεοδώριανα, σε ανάρτησή της στο FB περιγράφουν τις δράσεις τους για την διάνοιξη των παλιών μονοπατιών της Πίνδου.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Στις αρχές του Φθινοπώρου ολοκληρώθηκε ο εντοπισμός και η ψηφιακή καταγραφή υπέροχων ξεχασμένων στο χρόνο μονοπατιών, που αιώνες πριν χαράχτηκαν για τη διαβίωση του ντόπιου πληθυσμού, εδώ στο Μυρόφυλλο των Τρικάλων.

Απο την πλατεία του χωριού προς τα υψώματα στο Χατζή και χαμηλότερα στην απροσπέλαστη κοιλάδα του Αχελώου, είδαμε και καταγράψαμε τα βασικά μονοπάτια, που άλλοτε δικτύωναν την περιοχή και μετέφεραν ντόπιους και περαστικούς στους γειτονικούς μαχαλάδες και τα γύρω χωριά.

Από το Μυρόφυλλο ως το εμβληματικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, τον Μπουρνιά, τα Καγκιουζέϊκα, την Παλιοκάμαρα και το Μιλογόζι ανακαλύψαμε ένα δίκτυο μονοπατιών διαβίωσης, που κάποτε έσφυζε από ζωή.

Για την καταγραφή τους χρειάστηκε να γίνουν διανοίξεις σε κλειστά από την πυκνή βλάστηση περάσματα, ιδιαιτέρως σε όσα βρίσκονται κοντά στον Αχελώο και το υγρό του κλίμα.

Στα τμήματα, όπου η διέλευση είναι ασφαλής τοποθετήθηκε προσωρινή σήμανση για μια πρώτη γνωριμία με το κοινό που ενδιαφέρεται να γνωρίσει την υπέροχη αυτή περιοχή.

Στόχος είναι ο καθαρισμός και σήμανση μονοπατιών για τη σύνθεση της διαδρομής του πεζοπορικού άξονα διάσχισης της Πίνδου, Pindus Trail αξιοποιώντας τα ξεχασμένα δρομολόγια, που άλλοτε επάνω τους χαράχτηκε σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου.

Η χάραξη της διαδρομής στα όρια του Μυρόφυλλου, προβλέπει τη σύνδεση με το χωριό της Αργιθέας, Καλή Κώμη μέσω της αρχαίας γέφυρας του Κορακονησίου για την ενότητα των Αγράφων και με την Κορυφή Τρικάλων στα δυτικά του Χατζή για τη σύνδεση με τα Τζουμέρκα.

Τις αποστολές της ομάδας συνόδεψαν 2 κάτοικοι της περιοχής, ο Γιώργος Ράπτης και ο Παναγιώτης Καγκιούζης, οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά σε κάθε πρόοδο και τους ευχαριστούμε από καρδιάς!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα