13.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

Προεκλογική κορύφωση με επίκεντρο τον Σωτήρη Χρηστούλη

Διαβάστε επίσης

Η εβδομάδα που μας πέρασε είχε ως κεντρικό πολιτικό θέμα, τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικής επικαιρότητας, καθώς πέραν των στενών ορίων της Άρτας, δεν νομίζουμε ότι θε κέντρισε κανένα ενδιαφέρον, την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Άρτας, να ζητήσει από τα κεντρικά να προχωρήσει στην διαγραφή του μέλους Σωτήρη Χρηστούλη, ο οποίος πριν είχε θέσει τον εαυτό του υποψήφιο για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, όμως αίφνης ανακοίνωσε την παραίτησή του και εντός ολίγων εικοσιτετραώρων σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα εξεδήλωσε την απόφασή του να είναι εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό της δημοτικής αρχής, η οποία φέρεται υποστηριζόμενη από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Σωτήρης Χρηστούλης και δικαίως ως έναν βαθμό, θεωρεί ότι εφόσον μέχρι σήμερα ήταν αντιδήμαρχος Αρταίων και ήταν γνωστή σε όλους η θεσμική του θέση και όταν συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, χωρίς να υπάρξει καμία παρέμβαση σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο. Η αρχή του ΠΑΣΟΚ ήταν μέχρι σήμερα ότι οι κοινωνίες λειτουργούν ανεξάρτητα και αυτόνομα και αυτό διαφαίνεται και σε φορείς όπου συνδικαλιστικές ομάδες υποστηριζόμενες από το ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν, όπως π.χ. στο Επιμελητήριο, αλλά και στο ΤΕΕ, το οποίο είδαμε ότι υποστήριξε το συνδυασμό της ΝΔ στην περιφέρεια Ηπείρου και βέβαια έκτοτε συνδιοικούν το όργανο.
Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια χαλαρότητα στον τομέα της Αυτοδιοίκησης και ιδίως του πρώτου βαθμού. Άραγε είναι η υπόθεση του Σωτήρη Χρηστούλη η μοναδική. Όχι, είναι όμως η πιο προβεβλημένη, καθώς καλώς ή κακώς ο Σωτήρης είχε – έστω και τυπικά- θέσει εαυτόν υποψήφιο για την θέση του βουλευτή του κόμματος. Αυτή είναι η λεπτή κόκκινη γραμμή, την οποία φέρεται στη συνείδηση των μελών της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ότι ξεπέρασε ο Σωτήρης Χρηστούλης σε συνδυασμό με την αβελτηρία του δημάρχου Αρταίων κ. Χρήστου Τσιρογιάννη, να το υπενθυμίσει (εν είδει πανηγυρισμού) στην ανάρτησή του.
Ας μην αγνοούμε και μια άλλη παράμετρο: όπως ο πρωθυπουργός μας δήλωσε σε συγκέντρωση, μύρισε προεκλογική περίοδος και το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα εκείνο, που μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας αισθάνεται την ανάγκη στις επικείμενες εθνικές εκλογές να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίττα, η οποία εκτιμά ότι του ανήκει. Θέλει όμως να μετρήσει τις δυνάμεις του, θέλει να αναμετρηθεί πρώτα με τον ίδιο του τον εαυτό και με τον κόσμο που φέρεται ότι έχει. Κάποια μέλη επιπλέον αισθάνονται ταλαιπωρία να σηκώνουν μόνοι τους τον σταυρό της ανάστασης του κινήματος.
Παρόλα αυτά, και χωρίς να θέλουμε να γινόμαστε μάντεις, εκτιμούμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποφανθεί υπέρ του Σωτήρη Χρηστούλη, ή μάλλον θα απορρίψει την πρόταση της ΝΕ … (άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά)! Δεν είναι μόνο το θέμα, όπως ισχυρίζεται ο Σωτήρης Χρηστούλης, ότι δεν παρέβη κάποια κομματική ντιρεκτίβα ή ασυμβίβαστο. Για τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, η μικρή Άρτα ουδεμία σημασία έχει στον προεκλογικό προγραμματισμό της, ο οποίος αναφέρει ότι “μέχρι τις εθνικές εκλογές, δεν πειράζουμε κανέναν, όλοι καλοί είναι, αρκεί στην κάλπη να το ρίξουν στο ΠΑΣΟΚ και μετά βλέπουμε”… Τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι στην παρούσα περίοδο, στην χαμηλή κλίμακα των προτεραιοτήτων του πάλαι ποτέ ισχυρού κόμματος και είναι βέβαιο ότι σημασία έχει η συλλογή των σταυρών, απ’όπου κι αν προέρχονται.
Το θέμα λοιπόν του Σωτήρη Χρηστούλη, είναι μόνο και μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Παρόλα αυτά είναι μια κατανάλωση, η οποία σύντομα θα πάρει η μπάλα και μια μεγάλη ομάδα προσώπων, που σε κάποια περίοδο της ζωής τους, ιδίως την εποχή του θανάτου των μεγάλων κομμάτων (την δεύτερη δεκαετία του αιώνα μας) συμμετείχαν αυτοδιοικητικά σε φορείς υποστηριζόμενους από διαφορετικά κόμματα.
Θα τεθεί κομματική πειθαρχία εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών; Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Είναι μια κατάσταση αλληλένδυτη και θα εξαρτηθεί από την θέση που θα έχει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, από την δύναμή του, αν θα κυβερνήσει με αυτοδυναμία (ε, ναι υπάρχει και αυτή η πιθανότητα) ή αν θα συγκυβερνήσει και κυρίως ΜΕ ΠΟΙΟΝ θα συγκυβερνήσει.

-Και ο νοών νοείτω…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα