12.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Αναφορά ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ σχετικά με την στασιμότητα στην υλοποίηση δύο σημαντικών έργων των Θεοδωριάνων

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με την αβεβαιότητα και στασιμότητα στην υλοποίηση δύο σημαντικών έργων στην Τ.Κ. Θεοδωριάνων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, με βάση σχετική επιστολή διαμαρτυρίας φορέων της συγκεκριμένης Τοπικής Κοινότητας.

Ο κ. Γκόκας σημειώνει κατ’ αρχάς ότι το έργο «Κατασκευή αθλητικού και ψυχαγωγικού πάρκου στη θέση «Σταυρός» της Τ.Κ. Θεοδωριάνων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και σύνδεσή του με το οδικό δίκτυο» παραμένει στάσιμο, για περισσότερο από δύο χρόνια, μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης τον Ιούλιο του 2020, μεταξύ του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των κατοίκων της περιοχής, και όχι μόνο, και προκαλώντας εύλογη ανησυχία και απογοήτευση.

Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την Τ.Κ. Θεοδωριάνων, όσο και για τα άλλα χωριά της περιοχής, καθώς μέσα από την τουριστική ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα υπάρξουν οφέλη για τις τοπικές επιχειρήσεις και θα ενισχυθεί σημαντικά η τοπική οικονομία που το έχει ανάγκη.

Επιπρόσθετα τονίζει, ότι για το έργο «Βελτίωση και άρση επικινδυνότητας παράκαμψης Αθαμανίου και οδικός άξονας Αθαμανίου- Θεοδωριάνων» στο οποίο η εγκατάσταση του εργολάβου έγινε το 2019, υπάρχουν αλλεπάλληλες διακοπές εργασιών, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, χωρίς να ολοκληρώνεται ούτε το σύνολο του έργου, ούτε τμήματα του έργου. Κατά συνέπεια δημιουργούνται επιπλέον φθορές στο μη ολοκληρωμένο τμήμα του δρόμου από τα καιρικά φαινόμενα, αυξάνοντας έτσι και τον προϋπολογισμό του έργου, ο οποίος από 6 εκατ. ευρώ θα υπερβεί τα 10 εκατ. ευρώ, όταν και αν θα ολοκληρωθεί.

Επίσης υπογραμμίζει ότι η μη κατασκευή αυτών των 16 χλμ. προκαλεί μεγάλα προβλήματα στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς αναγκάζονται να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις σε δρόμο κακής κατάστασης. Επιπλέον και τα βαρέα φορτηγά  τα οποία μεταφέρουν το εμπόρευμα από το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού «Πηγές Κωστηλάτας», αναγκάζονται να περνούν μέσα από την Τ.Κ. Αθαμάνιο, δημιουργώντας καθημερινά κινδύνους για τους κατοίκους της.

Τέλος ο κ. Γκόκας καλεί τον κ. Υπουργό να μεριμνήσει, ώστε να ολοκληρωθούν αυτά τα δύο σημαντικά έργα, για την Τ.Κ. Θεοδωριάνων αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, και επίσης ζητά να ενημερωθεί από τον κ. Υπουργό, για τις αποφάσεις και τις ενέργειές του.

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς:

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή

Θέμα: «Αβεβαιότητα και στασιμότητα για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων της  Τ.Κ. Θεοδωριάνων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Την Κατασκευή αθλητικού και ψυχαγωγικού πάρκου στη θέση «Σταυρός» και Του Δρόμου Αθαμάνιο-Θεοδώριανα»

        Κύριε Υπουργέ,

Σας καταθέτω την υπ’ αριθμ. 7/30-10-2022 επιστολή διαμαρτυρίας φορέων της Τ.Κ. Θεοδωριάνων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, η οποία ήδη σας έχει αποσταλεί, σχετικά με την καθυστέρηση υλοποίησης δύο σημαντικών έργων για την  περιοχή.

Συγκεκριμένα οι φορείς αναφέρονται στο έργο «Κατασκευή αθλητικού και ψυχαγωγικού πάρκου στη θέση «Σταυρός» της Τ.Κ. Θεοδωριάνων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και σύνδεσή του με το οδικό δίκτυο», για το οποίο τον Ιούλιο του 2020 υπογράφθηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, χωρίς όμως να υπάρξει στη συνέχεια καμία εξέλιξη, μετά από δύο και πλέον χρόνια, μέχρι σήμερα. Οι προσδοκίες των κατοίκων της περιοχής, και  όχι μόνο, για ένα έργο που θα έδινε ζωή στην περιοχή, έχουν δώσει τη θέση τους στην απογοήτευση και στην ανησυχία ότι το έργο δεν θα προχωρήσει.

Πρόκειται, για σημαντικό έργο που μπορεί να κρατήσει ζωντανά, τόσο το χωριό των Θεοδωριάνων, αλλά και τα άλλα ορεινά χωριά της περιοχής, μέσα από την τουριστική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και με οφέλη για τοπικές επιχειρήσεις και  την τοπική οικονομία.

Παράλληλα, σε στασιμότητα βρίσκεται και το έργο για τη «Βελτίωση και άρση επικινδυνότητας παράκαμψης Αθαμανίου και οδικός άξονας Αθαμανίου- Θεοδωριάνων», που δεν ολοκληρώνεται. Η δημοπράτησή του έχει πραγματοποιηθεί από το 2018 και από το 2019 έχει γίνει και η εγκατάσταση του εργολάβου, προχωρά όμως με συνεχείς διακοπές εργασιών, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Έτσι τα βαρέα φορτηγά, 40-60 ημερησίως, τα οποία μεταφέρουν το εμπόρευμα από το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού «Πηγές Κωστηλάτας», αναγκάζονται να περνούν μέσα από την Τ.Κ. Αθαμάνιο, με τους όποιους κινδύνους εγκυμονεί αυτή η κίνηση για τους κατοίκους.

Επίσης η μη κατασκευή αυτών των 16 χλμ. δυσκολεύει και επιβαρύνει οικονομικά, και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι μετακινούν για βοσκή στην περιοχή αυτή για πολλούς μήνες (Μάιο έως Οκτώβριο) 12.000 περίπου αιγοπρόβατα, και αναγκάζονται να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις σε δρόμο κακής κατάστασης.

 Επιπλέον οι καθυστερήσεις αυτές, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δημιουργούν φθορές και καταστροφές σε μη ολοκληρωμένα τμήματα του δρόμου, με αποτέλεσμα την αύξηση του συνολικού κόστους του έργου. Υπολογίζεται ότι το κόστος αυτού του έργου, για δρόμο 16 χλμ., από 6 εκατ. ευρώ με τακτική χρηματοδότηση, θα υπερβεί τα 10 εκατ. ευρώ, εφόσον βέβαια κάποια στιγμή ολοκληρωθεί τελικά.

Παρακαλείσθε, κ. Υπουργέ, να λάβετε σοβαρά υπόψη τα ζητήματα που αναφέρονται αναλυτικά στην επιστολή των φορέων της Τ.Κ. Θεοδωριάνων και να προβείτε στην άμεση επίλυσή τους, ώστε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα δύο αυτά σημαντικά έργα για την ευρύτερη περιοχή, και να με ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας.  

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα