13.8 C
Arta
7 Μαΐου 2024

Θεόδωρος Γόγαλης: Προβλήματα και λύσεις για το Ε.Σ.Υ.

Διαβάστε επίσης

Η ανάπτυξη των δημοσίων συστημάτων υγείας και η εγγύηση της δωρεάν, καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού αποτέλεσαν θεμελιώδη κοινωνική κατάκτηση στη Δυτική Ευρώπη μετά τον πόλεμο. Στην Ελλάδα, η ίδρυση και η ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι συνδεδεμένη με το ΠΑΣΟΚ και τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά. Παρά τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις και τις όποιες στρεβλώσεις, η ανάπτυξη του Ε.Σ.Υ. έτυχε καθολικής αναγνώρισης από όλους τους πολίτες.

Ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας, το Ε.Σ.Υ. είναι επιβαρυμένο τη στιγμή μάλιστα που καλείται να ανταπεξέλθει στις όποιες ανάγκες των πολιτών. Το νομοσχέδιο του Ε.Σ.Υ. που προωθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή προς ψήφιση έρχεται σήμερα την κατάλληλη στιγμή, καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από τις επισκέψεις του κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Άρτας στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού, στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, όπου έλαβε χώρα αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων τόσο του Ε.Σ.Υ. όσο και των εργαζομένων σε αυτό (ιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό).

Ειδικότερα, στον νομό καταγράφηκαν τα ακόλουθα προβλήματα:

  • Κενή οργανική θέση ιατροδικαστή στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, ένα σοβαρό ζήτημα που προσωπικά πρώτος εντόπισα από τον Ιούλιο του 2022 και το οποίο εξακολουθεί να διαιωνίζεται. Σε ερώτησή μου προς τον Διοικητή του νοσοκομείου, ο ίδιος υπογράμμισε ότι στο εν λόγω ζήτημα εμπλέκονται δύο Υπουργεία (Υγείας και Δικαιοσύνης) με το δεύτερο να δηλώνει αναρμόδιο επί τούτου και να αποστέλλει εκ νέου τα σχετικά έγγραφα στο Υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, τόνισε ότι εμπλεκόμενος φορέας στην πρόσληψη είναι και ο νομός Ιωαννίνων, όπου και υφίσταται η οργανική θέση ιατροδικαστή, καθώς η τοποθέτησή του στην Άρτα θα γίνει μέσω της διαδικασίας των αποσπάσεων. Πρόκειται για μια απαράδεκτη κωλυσιεργία από όλους τους εμπλεκόμενους, η οποία υπονομεύει το νοσοκομείο της πόλης και κατ’ επέκταση το σύστημα υγείας.
  • Μη ένταξη του Κέντρου Υγείας Αγνάντων σε προβληματική περιοχή (ΖΩΝΗ) κατ’ εφαρμογή του ν. 2085/1992 (Β΄ 667), όπως ισχύει σε λοιπά Κ.Υ. του νομού με αποτέλεσμα τη μη ύπαρξη του Κέντρου στον χάρτη των νοσοκομείων της χώρας. Αποτέλεσμα αυτού είναι η υποστελέχωση του εν λόγω Κέντρου, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη μοριοδότηση στο πλαίσιο της διαδικασίας της βελτίωσης θέσης.
  • Μη πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Σε ερώτησή μου προς τον Διευθυντή για την άμεση στελέχωση ιατρικού προσωπικού, το νοσοκομείο καλύπτει τον μισθό δύο επικουρικών ιατρών ενώ έχει ενημερώσει το αρμόδιο Υπουργείο από το 2021, το οποίο δεν έχει προχωρήσει στην κύρωση της πρόσληψης, τη στιγμή που απαιτούνται μόνο οι υπογραφές. 
  • Υποβάθμιση της δυναμικής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου περιφερειακού συστήματος υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεχόταν και εξακολουθεί να δέχεται ασθενείς από όμορους νομούς, δεδομένου ότι πανδημία εξακολουθεί να υφίσταται.
  • Απουσία κυβερνητικής εντολής για σύσταση νέου οργανογράμματος. Με βάση το υπάρχον οργανόγραμμα υφίστανται είκοσι έξι (26) κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες με την έλευση του νέου έτους θα αυξηθούν λόγω συνταξιοδότησης. Το εν λόγω πρόβλημα μεγεθύνεται εξαιτίας των θετικών εισηγήσεων για μετακινήσεις – αποσπάσεις του προσωπικού.
  • Ο προϋπολογισμός δεν καλύπτει τις άμεσες ανάγκες του νοσοκομείου. 
  • Τη στιγμή που, αφενός γίνεται λόγος για την εφαρμογή ενεργειακής πολιτικής αφετέρου έχει πραγματωθεί ήδη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, η καθυστέρηση είναι καταφανής. 
  • Μη αξιοποίηση του μαστογράφου του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας λόγω είτε έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού είτε μη λειτουργίας του μηχανήματος.
  • Απουσία νέας κινητής ιατρικής μονάδας (ασθενοφόρο) και φορητού απιδινωτή σε Κέντρα Υγείας του ορεινού όγκου. 

Είμαι στη διάθεση των βουλευτών της περιοχής προς ενημέρωσή τους για τη βελτίωση της ποιότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των συνθηκών εργασίας του υπαγόμενου σε αυτό προσωπικού, το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του χάρη στην αυταπάρνησή του.

Θεόδωρος Γόγαλης

Υπεύθυνος τομέων Δημόσιας Διοίκησης, Υγείας και Οικονομικού

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα