22.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

Με γραπτό διαγωνισμό όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Παναγιώτης Λύτρας

Με την ψήφιση του νόμου 4765/2021 αναμορφώνεται πλήρως το σύστημα προσλήψεων προσωπικού στον Δημόσιο Τομέα και ενισχύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος του Α.Σ.Ε.Π. (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού). Με τον νόμο αυτό εισάγεται ως κεντρική διαδικασία προσλήψεων ο Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ο οποίος θα διενεργείται τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο έτη. Η απόφαση αριθμός 52 του ΑΣΕΠ (21/3/2022) συμπλήρωσε τον νόμο 4765/2021 αποσαφηνίζοντας αρκετές διατάξεις.  

Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός 2Γ

Πιθανότερος χρόνος διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι η άνοιξη του 2023 (Μάρτιος – Απρίλιος 2023). Από τις 2 Δεκεμβρίου ξεκινάνε οι αιτήσεις του νέου γραπτού διαγωνισμού. Λήξη 20 Δεκεμβρίου. Παντού ξεκίνησε η διαδικασία προετοιμασίας. Και στην Άρτα.

Εξέταση γνώσεων γενικού περιεχομένου για τον Δημόσιο Τομέα

  • Το ισχύον Ελληνικό Σύνταγμα
  • Τα Θεμελιώδη Δικαιώματα
  • Η Οργάνωση του Κράτους
  • Τα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Η Δημόσια Πολιτική
  • Η Δημόσια Η Λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης
  • Η Ψηφιακή Διακυβέρνηση
  • Τα Μακροοικονομικά μεγέθη και οι Εθνικοί Λογαριασμοί
  • Η Δημοσιονομική Πολιτική
  • Η Οικονομική Ανάπτυξη και Μεγέθυνση

Εξέταση δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας

  • Γλωσσικές Δεξιότητες
  • Αριθμητικές Δεξιότητες
  • Δεξιότητες Ανάλυσης
  • Δεξιότητες Επίλυσης Προβλημάτων
  • Δεξιότητες Ιεράρχησης Προτεραιοτήτων
  • Αποτελεσματικότητα εργασίας
  • Ποιότητα εργασίας

Οι ερωτήσεις θα είναι πολλαπλών επιλογών. Οι απαντήσεις θα δοθούν σε ειδικά Απαντητικά Φύλλα. Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού καθορίζει τον βαθμό που αντιστοιχεί σε κάθε
απάντηση και η βαθμολόγηση των γραπτών γίνεται με χρήση των μέσων της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

Ειδικότερα, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης να υποβάλουν, εφόσον κατέχουν τα τυπικά και γενικά προσόντα συμμετοχής , «ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ» (ηλεκτρονική) για τη διαδικασία κατάταξης με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα (πρώτο στάδιο), προκειμένου οι επιτυχόντες να συμμετάσχουν, σε δεύτερο στάδιο, σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων αντίστοιχων κλάδων/
ειδικοτήτων, εφόσον διαθέτουν εκείνη τη χρονική στιγμή και τα τυχόν απαιτούμενα πρόσθετα προσόντα (ενδεικτικά: γνώση Η/Υ, γνώση ξένης γλώσσας, εμπειρία) καθώς και θέσεων ΕΕΠ, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν την ανά γνωστικό αντικείμενο απαιτούμενη εξειδίκευση σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

Προϋποθέσεις συμμετοχής 

  1. Να είναι  Έλληνες πολίτες.
    1. Να έχουν γεννηθεί έως και το έτος 2001.
    1. Να έχουν την υγεία που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων. Ειδικά για τα άτομα με αναπηρία η υγεία και η φυσική καταλληλότητα πιστοποιούνται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. 
    1. Να μην έχουν κώλυμα διορισμού (άρθρο 8 και 9 του ν. 3528/2007), ούτε κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, ούτε κατά τον χρόνο του διορισμού, ήτοι:
      α) Να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ’ υποτροπή συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
      β) Να μην είναι υπόδικοι που έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα ή κατ’ άλλον νόμιμο τρόπο (άρθρο 43 του ν. 4139/2013) για κακούργημα ή για πλημμέλημα της περίπτωσης α, έστω και αν το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί.
      γ) Να μην έχουν στερηθεί λόγω καταδίκης τα πολιτικά τους δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή.
      δ) Να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) και υπό τις δύο αυτές καταστάσεις.
      ε) Να μην έχουν απολυθεί από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Νομικού Προσώπου του δημόσιου τομέα, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσεως ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση.
    1. Οι άνδρες κατά τον χρόνο διορισμού πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές (άρθρο 5 του ν. 3528/2007 και άρθρο 29 του ν. 4440/2016).
    1. Να κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα (τίτλοι σπουδών, άδειες άσκησης επαγγέλματος ή βεβαιώσεις εγγραφής, πιστοποιητικά), όπως και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά αναγνώρισης και ισοτιμίας των πτυχίων τους, εφόσον τα τελευταία αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή, μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της ηλεκτρονικής αιτήσεως συμμετοχής.

Στην ΑΡΤΑ κάνει όλα τα  μαθήματα και διαθέτει βιβλία ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Σύνολο – Λύτρα Παναγιώτη.

Στρ. Κατσιμήτρου 30/τηλ. 2681027030

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα