15.9 C
Arta
6 Μαΐου 2024

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ…θέσεις για το ΠΕΡΙΒΛΛΟΝ, το ΚΥΝΗΓΙ, την ΦΥΣΗ: NATURA 2000

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΤΡΑΣ

    Μέθοδοι απόκρυψης και χειραγώγησης

Το μέλλον των περιοχών του δικτύου Νατούρα 2000 είναι σαφές ότι θα διαμορφωθεί από τα χρήματα που θα ρέουν προς αυτές. Το ετήσιο κόστος συντήρησης του δικτύου Νατούρα υπολογίζεται να κυμανθεί μεταξύ του 3,4 έως 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα φυσικά δεν μπορεί να βγαίνουν πάντα από τα κεντρικά ταμεία των Βρυξελών, κάποτε το κόστος θα περάσει μοιραία στις εθνικές και τοπικές κοινωνίες, οπότε φτάνουμε στο…αειφόρο κυνήγι!

Το δελτίο τύπου της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ( η έμφαση δική μου): « Οι κατάλογοι βιογεωγραφικών περιοχών αρχίζουν να παίρνουν μορφή…Η Επιτροπή στρέφει την προσοχή της προς την μελλοντική χρηματοδότηση… Για να στηριχθεί η προσπάθεια γίνονται σεμινάρια… Τα θέματα περιλαμβάνουν… το ΑΕΙΦΟΡΟ ΚΥΝΗΓΙ»

Τ ο δελτίο αναφέρεται και στο ποιοι θα συμμετέχουν στα σεμινάρια για το μέλλον των περιοχών Νατούρα 2000, αλλά και στο κυνήγι μέσα σε αυτές: πρόκειται για τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους «stakeholders»

Ο όρος «stakehlders» είναι σαφής στην αγγλική, αλλά κανείς δεν τον μετέφρασε σε «οικοελληνικά» ακόμη. Είναι σύνθετη λέξη προερχόμενη από το «stake» ( πάσσαλος) και το «holder» (αυτός που το κρατά). Ο stakeholder είναι αυτός που έχει έννομο οικονομικό συμφέρον, ο μέτοχος. Στην υπόλοιπη Ευρώπη μέτοχοι στη Νατούρα 2000 θεωρούνται η τοπική κοινωνία, οι τοπικοί φορείς και βεβαίως οι κυνηγετικές και αλιευτικές οργανώσεις.

Στην Ελλάδα, όμως, η πρακτική αυτή καταντά πραγματική κοροϊδία! Μόνο μερικοί επιτήδειοι γνωρίζουν τι πραγματικά σχεδιάζεται για κάθε περιοχή, οπότε συντάσσουν μελέτες ερήμην των κατοίκων. Σε περιοχή στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι κάτοικοι ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απόφαση ένταξης του 60% της περιοχής στη Νατούρα. Κανένας δεν τους είχε πει το παραμικρό για την πρόθεση ένταξης, ούτε για την εκπόνηση μελέτης.

Ποιοι άραγε θα είναι

 οι «μέτοχοι» που θα μετάσχουν στη συζήτηση για το αειφόρο κυνήγι στις ελληνικές περιοχές της Νατούρα 2000, οι οποίες καλύπτουν το ένα πέμπτο της Ελλάδας;  Αν δεν προσκληθούν οι κυνηγετικές οργανώσεις, ποιοι άλλοι νομιμοποιούνται να εκφέρουν λόγο ; Προφανώς κανείς άλλος.

Κι όμως είναι παντελώς άγνωστο ποιοι θεωρούνται σήμερα « μέτοχοι» στις περιοχές Νατούρα  2000 στην Ελλάδα.

Η εντύπωση που έντεχνα καλλιεργείται στη Ελλάδα από τους εγχώριους οικοπατέρες και τους πολιτικούς τους πάτρωνες παρουσιάζει τις περιοχές Νατούρα 2000 ως περιοχές απόλυτης προστασίας, κάτι σαν εθνικούς δρυμούς . Η εικόνα όμως που δίνει η κατεξοχήν υπεύθυνη Επιτροπή  Περιβάλλοντος είναι εντελώς διαφορετική. 

Εν κατακλείδι, η επίσημη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βλέπει τη Νατούρα ως περιοχή αποστειρωμένης φύσης, αλλά ως ενεργά διαχειριζόμενο χώρο με συμμετοχή της τοπικής κοινωνία. Εδώ, βέβαια, άλλα μας δείχνουν και για άλλα προσπαθούν να μας πείσουν…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα