12.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

“Μπουρλότο” στους Δήμους  

Διαβάστε επίσης

Αντισυνταγματικές οι “ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου” 

                                                    Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου 

Για όσους παρακολουθούν την αρθρογραφία μου, ασφαλώς και γνωρίζουν τις διαφωνίες που είχα εκφράσει από την πρώτη στιγμή για το σύστημα απλής αναλογικής που εφάρμοσε η προηγούμενη Κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση.

Είχα επισημάνει από τότε ότι:  «εάν η  Κυβέρνηση επιθυμούσε καθαρή λύση, θα μπορούσε παράλληλα με την εφαρμογή αυτού του εκλογικού συστήματος να  θεσμοθετήσει δικλίδες ασφαλείας που θα εγγυόταν την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του θεσμού και των οργάνων του». 

Είχα προβλέψει μάλιστα ότι, η έλλειψη κουλτούρας για πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις και συναινέσεις ήταν βέβαιο ότι θα δημιουργούσαν σοβαρά προσκόμματα στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και θα εμπόδιζαν την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών.

Ακόμη επιμένω σ’ αυτή μου την άποψη, παρ’ ότι κάποιος θα μπορούσε σήμερα να ισχυριστεί, και δικαίως, ότι το σύστημα της απλής αναλογικής δεν δοκιμάστηκε στην πράξη, και ίσως  μελλοντικά να ξεπερνούσε τις δυσκολίες και να λειτουργούσε ευεργετικά για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης…

  Η Κυβέρνηση “αλλοίωσε” τα αποτελέσματα των εκλογών

Και δεν αφέθηκε να δοκιμαστεί, επειδή η ΝΔ αμέσως μετά την ανάληψη των κυβερνητικών ευθυνών, νομοθέτησε με απαράδεκτο τρόπο, αλλάζοντας ουσιαστικά εκ των υστέρων τους όρους με τους οποίους είχαν διεξαχθεί οι εκλογές. 

Με άλλα λόγια αλλοιώθηκε στην πράξη η βούληση των ψηφοφόρων, αφού με άλλους κανόνες ψήφισαν και με άλλους όρους κλήθηκαν να λειτουργήσουν μετεκλογικά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Τόνιζα τότε σε σχετικά μου άρθρα ότι οι συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις που μεταβίβαζαν κρίσιμες αρμοδιότητες από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια στις Επιτροπές, αλλάζοντας ταυτόχρονα και την εκπροσώπηση των παρατάξεων στη σύνθεσή τους, αποτελούσαν μια άνευ προηγουμένου αντιδημοκρατική παρέμβαση στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

Οι “ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου”, επιχειρούσαν να διορθώσουν “το λάθος  της απλής αναλογικής” με ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος, καθώς αντί να επιλύσουν το ζήτημα της “κυβερνησιμότητας” με μια ισορροπημένη κατανομή εξουσίας στα συλλογικά όργανα, στην ουσία υποβάθμισαν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια από κυρίαρχα σώματα του θεσμού και έδωσαν, μέσω των επιτροπών, απεριόριστες εξουσίες στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους.

Δεν ήταν τυχαίο ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και έμπειροι νομικοί είχαν έγκαιρα προβλέψει και προειδοποιήσει, ότι οι συγκεκριμένες       ρυθμίσεις θα κριθούν αντισυνταγματικές…

Όπερ και εγένετο, έστω και με καθυστέρηση 3 και πλέον χρόνων.

                 Αναμενόμενη η απόφαση του ΣτΕ

Με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας “ξηλώνεται” ουσιαστικά ο νόμος Θεοδωρικάκου και  έρχονται τα πάνω- κάτω σε πολλούς Δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών και σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Ηπείρου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις διατάξεις που έδιναν υπερ-ενισχυμένη εκπροσώπηση στην παράταξη του Δημάρχου,  στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και όπως γίνεται αντιληπτό, τινάζεται στον αέρα μια ολόκληρη αυτοδιοικητική θητεία και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι στο εξής

Το θλιβερό σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι πρόκειται για μια εξέλιξη απολύτως προδιαγεγραμμένη, για την οποία όπως προανέφερα είχαν εγκαίρως υπάρξει προειδοποιήσεις.

 Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση, με την αλαζονική της συμπεριφορά, αρνούνταν όλα αυτά τα χρόνια να δει κατάματα τη νομική πραγματικότητα.

Η εξέλιξη αυτή αφενός εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση , αφετέρου δημιουργεί νέα δεδομένα στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για όλο το υπόλοιπο της τωρινής θητείας.

Τώρα πλέον το Υπουργείο Εσωτερικών, αντί να επιχειρεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες, επικαλούμενο τις δήθεν “καταστροφικές συνέπειες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”, οφείλει να μελετήσει προσεκτικά τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ και ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές που θα επαναφέρουν τη νομιμότητα στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών.

Κάθε καθυστέρηση θα είναι σε βάρος του θεσμού και το κόστος θα το χρεωθεί αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα