14.3 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

Η κοινωνία απροστάτευτη στο έλεος της κρίσης

Διαβάστε επίσης

Του Βασίλη Τσίρκα

Ο συνδυασμός ακραίων τιμών στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης και της διαλυμένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών δημιουργεί ένα εκρηκτικό τοπίο για την ελληνική κοινωνία. Και όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται μόνο για τη στήριξη των ολιγοπωλίων και την εξυπηρέτηση των τραπεζιτών.

Το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για δήθεν μεγέθυνση της οικονομίας και για τους «υψηλότερους ρυθμούς» ανάπτυξης που έχουμε σε σύγκριση με τους αντίστοιχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ευρωζώνης. Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα;

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα δημόσια ταμεία έχουν πολύ αυξημένα έσοδα από τους έμμεσους φόρους λόγω της ακρίβειας. Η κυβέρνηση δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους για να μπορεί στη συνέχεια να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, διαμορφώνοντας έναν φαύλο κύκλο που το μόνο που δεν πετυχαίνει είναι να αναδιανέμει τον πλούτο. Ο πλούτος που παράγεται συγκεντρώνεται κατά συνέπεια σε πολύ συγκεκριμένες εισοδηματικές κατηγορίες, αυξάνοντας έτσι τις κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες. 

Την ίδια στιγμή, τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 8,5%, ενώ πέρυσι ήταν στο 4,8%, διαμορφώνοντας μια ανησυχητική κατάσταση στο ζήτημα του κόστους των βασικών αγαθών και των ειδών πρώτης ανάγκης που απορροφούν σχεδόν το σύνολο του εισοδήματος των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. 

Οι αυξήσεις είναι ανεξέλεγκτες σε πολλά βασικά αγαθά, ενώ οι αντίστοιχες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια είναι διπλάσιες και τριπλάσιες. Η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, διατηρεί την διόλου τιμητική πρώτη θέση στην τιμή της βενζίνης στην ΕΕ εδώ και τέσσερις εβδομάδες, ενώ διατηρεί και την πρώτη θέση στην τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος και στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Παρά τις επιδοτήσεις, η Ελλάδα παραμένει η τρίτη ακριβότερη χώρα στην ενέργεια σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), δύο στους τρεις πολίτες έχουν μειώσει ήδη την κατανάλωση ρεύματος και ένας στους δύο τις δαπάνες ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής. Αυτές είναι, λοιπόν, οι «επιτυχίες» της κυβέρνησης; 

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της ΓΣΕΕ, εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού είναι διαρκής, ειδικά όσο αυξάνεται το επίπεδο των τιμών λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας. Αφού έχουμε «μεγέθυνση» της οικονομίας, ξεπερνώντας μάλιστα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γιατί το οικονομικό επιτελείο δεν προχωρά σε γενναία στήριξη των μισθών; Μήπως τελικά αυτή η μεγέθυνση δεν είναι τόσο ισχυρή; 

Εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες βλέπουν τρομακτικές αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, την ώρα που οι τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες σωρεύουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων από τις αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων, με τα επιτόκια καταθέσεων να είναι σχεδόν στο μηδέν και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να είναι πλήρως αποκλεισμένες από τα χαμηλότοκα δάνεια.

Ταυτόχρονα, ο εμπαιγμός των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών συνεχίζεται, αφού τάζουν δήθεν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ στην πραγματικότητα από την αρχή της επόμενης χρονιάς θα υπάρχει αύξηση των εισφορών τους της τάξης του 9,9%. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να παραδεχθεί ότι η πραγματική εικόνα της οικονομίας είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρουσιάζει. Ούτε επίσης πρόκειται ποτέ να προχωρήσει σε ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων και της κοινωνίας, γιατί στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για την κοινωνία. Ούτε ενδιαφέρθηκε ποτέ, ούτε πρόκειται να ενδιαφερθεί. 

Το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ συγκεκριμένο: είτε θα συνεχίσουμε στο ίδιο αδιέξοδο μονοπάτι της θεσμικής αποσύνθεσης και των οικονομικών ανισοτήτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είτε θα προχωρήσουμε με μία εναλλακτική, προοδευτική πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο, τις προκλήσεις και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών. Και η μόνη ισχυρή εναλλακτική απέναντι στον θεσμικό και οικονομικό κατήφορο είναι μια ισχυρή πλειοψηφία πολιτικής αλλαγής, στη βάση της οποίας θα οικοδομηθεί μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. 

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα