18.8 C
Arta
6 Μαΐου 2024

Η Διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού ακολουθεί τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις

Διαβάστε επίσης

Η Διοίκηση του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας καταρχάς αναγνωρίζει και δηλώνει (όπως έχει πράξει και στο παρελθόν κατ’ επανάληψη) ότι η απεργία αποτελεί μέσο έκφρασης του δικαιώματος της συνδικαλιστικής ελευθερίας και μέσο άσκησης πίεσης των εργαζομένων για τη διεκδίκηση διαφόρων οικονομικών αιτημάτων και ένδειξη διαμαρτυρίας για διάφορες εργοδοτικές αποφάσεις. 

Ωστόσο, για την απεργία που έλαβε χώρα την 17.12.2022 στον Συνεταιρισμό μας αναγκαζόμαστε να επισημάνουμε τα εξής προς αποφυγή στρεβλώσεων και προς ενημέρωση όλων:

1) Η ΓΣ συνέλευση του σωματείου του Συνεταιρισμού φέρεται να εξουσιοδότησε τον Οκτώβριο του 2022 το ΔΣ του σωματείου για κήρυξη απεργίας με 91 ψήφους σε σύνολο 270 εργαζομένων.

2) Κατά την ημέρα της απεργίας συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού περί τα 25 άτομα, μεταξύ των οποίων και αρκετά που δεν είναι καν εργαζόμενοι του Συνεταιρισμού.

3) Κατά την ως άνω ημερομηνία η διοίκηση του Συνεταιρισμού υποδέχθηκε με τον προσήκοντα και φιλόξενο τρόπο αφενός μεν τη Διοίκηση του Σωματείου, αφετέρου δε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Άρτας χωρίς να δημιουργηθεί η παραμικρή ένταση και με σκοπό την συζήτηση και την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζομένους του Συνεταιρισμού.

4) Κατά την ως άνω ημερομηνία δυστυχώς επιχείρησαν να παρεισφρήσουν στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού και πρόσωπα άγνωστα στη Διοίκηση του Συνεταιρισμού και σε κάθε περίπτωση πρόσωπα τα οποία αρνούνταν να δηλώσουν τα στοιχεία τους, το λόγο της εισόδου τους στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού και τον σκοπό της εκεί παρουσίας τους, φθάνοντας δε στο σημείο να συμπεριφέρονται υβριστικά και απειλητικά προς τον Πρόεδρο του ΔΣ του Συνεταιρισμού. Για το λόγο αυτό κλήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη και να εφαρμοσθεί η νομιμότητα, όπως και έγινε.

5) Επί των αιτημάτων της απεργίας ο Συνεταιρισμός δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο αριθμός των απασχολούμενων εργαζομένων στον Συνεταιρισμό παραμένει ίδιος τον Δεκέμβριο του 2021 με τον Δεκέμβριο του 2022, ήτοι 270 εργαζόμενοι τον Δεκέμβριο του 2021 και 269 εργαζόμενοι τον Δεκέμβριο του 2022, άρα οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων σήμερα διατηρούνται στο ακέραιο, ότι τηρούνται όλα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, όπως ο Νόμος και οι δικαστικές αποφάσεις ορίζουν και ότι δυνάμει των υπ’ αριθ. 220/2018, 38/2019 και 136/2019 αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άρτας, οι οποίες είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση όλων των εργαζομένων του Συνεταιρισμού και αφορούν τη μη καταβολή συγκεκριμένων επιδομάτων (Ανθυγιεινό και Γάμου), κρίθηκε κατ’ επανάληψη από τα αρμόδια Δικαστήρια ότι τα ανωτέρω επιδόματα καταργήθηκαν και ορθώς δεν καταβάλλονται από τον Συνεταιρισμό.

6) Επισημαίνουμε επίσης ότι τα ως άνω επιδόματα δεν καταβάλλονται και στις ομοειδείς επιχειρήσεις με το Συνεταιρισμό, ότι οι εργαζόμενοι του Συνεταιρισμού εντός του έτους 2022 έχουν ήδη λάβει τις προβλεπόμενες και νόμιμες αυξήσεις στη μισθοδοσία τους δύο φορές και ότι ο μέσος μισθός των εργαζομένων του Συνεταιρισμού ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ περίπου. 

Σε κάθε περίπτωση ο Συνεταιρισμός δηλώνει ότι υπό την παρούσα Διοίκηση εφαρμόζονται στο ακέραιο οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και τηρούνται στο ακέραιο οι αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν κρίνει επί των ως άνω θεμάτων.

Το γεγονός δε αυτό αποτυπώθηκε και στην απόφαση του Δικαστηρίου σε σχέση με την απεργία της 17.12.2022, όπου ρητά καταγράφεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων απασχολείται στον Συνεταιρισμό επί σειρά πολλών ετών, γεγονός που καταδεικνύει καλές συνθήκες εργασίας, καθώς και κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Διοίκησης και προσωπικού. 

Ο Πρόεδρος ΔΣ

Δημήτριος Πετανίτης

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του Εργατικού Κέντρου Άρτας

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα