21.8 C
Arta
7 Μαΐου 2024

Κυβέρνηση Μητσοτάκη σημαίνει ανισότητες, αδικίες και εμπαιγμός των πολιτών

Διαβάστε επίσης

Του Βασίλη Τσίρκα

Την ώρα που η κυβέρνηση υλοποιεί τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, θυμήθηκε προεκλογικά να δώσει κουπόνια 20 ευρώ για τρόφιμα, ενώ κάνει σαν μην συμβαίνει τίποτα με τις νέες ανατιμήσεις στην αγορά και τις νέες αυξήσεις που έρχονται τον Γενάρη στα τιμολόγια του ρεύματος. Η πρόταση της κυβέρνησης για το Food Pass, τόσο σε επίπεδο συμβολισμού, όσο και σε επίπεδο ουσίας, προσβάλλει την αξιοπρέπεια των πολιτών και αποτελεί ύβρη που ξεπερνά κάθε άτυπο ή τυπικό κανόνα πολιτικής ηθικής.

Το οικονομικό επιτελείο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν τους πολίτες με όρους μικροκομματικής σκοπιμότητας. Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να βάλει πλαφόν στο αχαλίνωτο κέρδος, να βάλει τέλος στην κερδοσκοπία όσων πατούν πάνω στις πλάτες της κοινωνίας ήδη από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, όταν οι λογαριασμοί ρεύματος είχαν πάρει φωτιά. Δεν το κάνει όμως, γιατί το πολιτικό του σχέδιο αποσκοπεί στον πλουτισμό συγκεκριμένων συμφερόντων.  

Η πρόταση για το Food Pass δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία απόπειρα εξαγοράς ψήφων. Αντί η κυβέρνηση να σταματήσει την αισχροκέρδεια και να προχωρήσει σε γενναία στήριξης της κοινωνίας, μοιράζει προεκλογικά φιλοδωρήματα, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των πολιτών που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Έρχεται από τα βάθη του χειρότερου λαϊκισμού και σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα της κοινωνικής επιβίωσης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης. 

Η έκπτωση του 10% δεν συνιστά παρά το ελάχιστο ποσό στο ύψος της δαπάνης που διαθέτουν οι πολίτες για την προμήθεια τροφίμων. Είναι ένα ποσό που δεν καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και η πραγματικότητα είναι ότι αν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας ήταν πραγματικό, τότε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αναζητούσε άλλους τρόπους για να στηριχθεί η κοινωνία και αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα.

Όσο διαιωνίζεται το ίδιο αναποτελεσματικό μοντέλο, που δεν χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα του και δεν ανακουφίζει πραγματικά τους πολίτες, η κρίση θα βαθαίνει και οι πολίτες θα στενάζουν υπό το βάρος της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Δύο στους τρεις πολίτες αναγκάζονται να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος. Ένας στους δύο έχουν μειώσει τις δαπάνες ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση. Και πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με κουπόνια των 20 ευρώ;

Είναι προκλητικό, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει χρήματα από τους πολίτες και τα κατευθύνει σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, να θεσπίζει φιλοδωρήματα για την κοινωνία, αδιαφορώντας για τις αυξανόμενες ανισότητες που αποσυνθέτουν την κοινωνική συνοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιδιώκει ακριβώς το αντίστροφο. Να φορολογήσει τα υπερκέρδη και να τα αναδιανείμει δίκαια. Είναι ζήτημα πολιτικού σχεδίου και όχι ζήτημα δημοσιονομικό. Έχουμε καταθέσει ένα πρόγραμμα σαφές, κοστολογημένο και κρυστάλλινο. Ένα πρόγραμμα από το οποίο βγαίνει κερδισμένη η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, που μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες από την κρίση που περνάμε σήμερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταθέσει ένα συνολικό πρόγραμμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας. Με δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, τερματισμό της αισχροκέρδειας και δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Με αύξηση του κατώτατου μισθού. Με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. 

Χρειάζονται μέτρα που θα έχουν άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ενεργειακή κρίση και στην κρίση ακρίβειας. Διαφορετικά, οι πολίτες θα συνεχίσουν να φτωχαίνουν και να περικόπτουν τα προϊόντα που αγοράζουν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάζουν λουκέτο, ενώ οι ισχυροί φίλοι της κυβέρνησης θα γίνονται πλουσιότεροι. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, που θα έχει ως προτεραιότητα το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα φορολογήσει δίκαια και θα επιστρέψει στους πολίτες τα υπερκέρδη που έχουν παραχθεί στις πλάτες τους. Η πολιτική αλλαγή τον επόμενο χρόνο, στις εκλογές του 2023, είναι αδήριτη ανάγκη για την ελληνική κοινωνία και το μέλλον του τόπου. Είναι ευθύνη όλων μας να αλλάξουμε πορεία και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. 

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα