19.8 C
Arta
6 Μαΐου 2024

Χριστόφορος Σιαφάκας: ο καταλύτης των εξελίξεων στον Δήμο Αρταίων

Διαβάστε επίσης

Ο Χριστόφορος Σιαφάκας είναι το πρόσωπο κλειδί των δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Αρταίων. Δεν μπορεί κανείς να μην παραγνωρίσει το γεγονός ότι αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα, προκειμένου να εμφανίσει όπως δηλώνει ένα διαφορετικό μοντέλο εξουσίας για την τοπική Αυτοδιοίκηση, από αυτήν που έχουμε σύνηθίσει. Μεθοδικός, και με σύστημα, προχωράει στην ανακοίνωση των υποψηφίων, των προσώπων εκείνων που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν μια σίγουρη εκλογή, προκειμένου να ενταχθούν σε ένα διαφορετικό σύστημα διαχείρισης των κοινών και αυτό λέει πολλά.

Θα κερδίσει άραγε το στοίχημα ο πρώτος των πρώτων σε σταυρούς στις εκλογές του Δήμου Αρταίων; Έχει απέναντί του, τις αντιφατικές προβλέψεις, αφενός της μονοκρατορίας του μεγάλου αντιπάλου Χρήστου Τσιρογιάννη, αφετέρου μιας υφέρπουσας δυσαρέσκειας στο πρόσωπό του.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το βέβαιο είναι ο Χριστόφορος Σιαφάκας, μπορεί να ισχυρίζεται ότι έγινε ο καταλύτης των εξελίξεων στο μικρό Δήμο μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΙΑΦΑΚΑ

Η υποψηφιότητά μου είναι ένα κάλεσμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Άρτας

1.  Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά. Για πολλούς η ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης και στην συνέχεια της δήλωσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποψηφιότητα στον Δήμο Αρταίων, ήταν «κεραυνός εν αιθρία», όμως διαφάνηκε ότι υπήρξε μια παρατεταμένη περίοδος υπομονής… Τι ήταν τελικά αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση αυτή;

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά για όλους μας!

Τα προβλήματα στη συνεργασία και λειτουργία μεταξύ της δημοτικής ομάδας ήταν εμφανή από τις πρώτες ημέρες της δεύτερης θητείας. Προβλήματα τα οποία δεν λύθηκαν παρόλη την προσπάθεια που ίσως έγινε στη διάρκειά της. Προβλήματα τα οποία δεν έβγαιναν από την ομάδα προς τα έξω, όπως ήταν και το σωστό, αλλά ήταν γνωστά μεταξύ των μελών αυτής. Για τον λόγο αυτό  άλλωστε, πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να ήταν «κεραυνός εν αιθρία» για κάποιον που βρισκόταν «μακριά», αλλά όχι για αρκετούς ανθρώπους που βρισκόταν κοντά ή για όλους όσους ήταν μέσα στη Δημοτική Ομάδα!

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας νομίζω ότι ήμουν σαφής στις έως τώρα δηλώσεις μου. Όταν απουσιάζει το ομαδικό πνεύμα στη λήψη των αποφάσεων και τον πρώτο λόγο έχει  η οίηση μετά από κάποια χρόνια εξουσίας, για εμένα δεν υφίσταται  «ομάδα».

2.  Εύλογα, ο κάθε συμπολίτης μας, μπορεί να πει: τι διαφορετικό έχει ο Χριστόφορος Σιαφάκας, από τον Χρήστο Τσιρογιάννη. Στον ίδιο συνδυασμό ήταν από την πρώτη στιγμή και μάλιστα σε θέσεις καίριες και σημασίας. Τι μπορεί να προσφέρει περισσότερο ο νέος συνδυασμός, σε σχέση με τη δημοτική αρχή, πέραν των σκέψεων περί «κόπωσης» κλπ;

Ο Χριστόφορος Σιαφάκας δεν έχει καμία σχέση με τον κ. Χρήστο Τσιρογιάννη ούτε στον χαρακτήρα, αλλά ούτε και στον τρόπο που σκέφτεται τη λειτουργία μιας ομάδας, μιας συνεργασίας, μιας Δημοτικής Αρχής! Συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια για το καλό του τόπου μας, όπως οφείλαμε και μας επέλεξε ο κόσμος, αλλά σαν φιλοσοφία και στάση ζωής διαφέρουμε ολοκληρωτικά!

Πιστεύω ότι για να μπορεί μία ομάδα να είναι αποδοτική και αποτελεσματική θα πρέπει να στηρίζεται στην ομαδική δουλειά, στην ομαδική προσπάθεια και συνεργασία, αλλά κυρίως σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και αναγνώριση – εκτίμηση της αξίας της διαφορετικότητας που δίνει ο καθένας στην ομάδα! Και σίγουρα η δυσκολία του να λειτουργήσει κάποιος στο πλαίσιο μιας ομάδας, ειδικά στην περίπτωση που αφορά το κοινωνικό σύνολο, πηγάζει κατά τη γνώμη μου, από την ανασφάλεια που διακατέχει ορισμένους! 

 Η εμπιστοσύνη οδηγεί τον άνθρωπο να αποδεχτεί την ισοτιμία. Πολύ σημαντικότερο όμως είναι ότι η εμπιστοσύνη μας δίνει τη δυνατότητα να μην πρέπει να είμαστε ειδικοί σε όλα, αλλά να εμπιστευόμαστε το κάθε μέλος της ομάδας για όσα γνωρίζει καλύτερα από εμάς. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τα γνωρίζει όλα.  Η εμπιστοσύνη για εμένα είναι το κλειδί που ανοίγει τη δυναμική μιας ομάδας, απελευθερώνοντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις και μετατρέποντας το απλό άθροισμα των δεξιοτήτων των μελών της ομάδας σε μεταξύ τους πολλαπλασιασμό.

 Μία Δημοτική Αρχή λοιπόν, πιστεύω ότι για να είναι αποτελεσματική πρέπει να αναζητήσει τη σύνθεση όλων των δυνάμεων του τόπου, να επιδιώξει τη διαφορετικότητα όλων των ομάδων, να ενισχύσει την πρωτοβουλία και την αυτενέργεια κάθε ομάδας, συλλόγου ή φορέα και τέλος να έχει αυτοπεποίθηση και να επιβραβεύει τις πετυχημένες προσπάθειες! Μία τέτοια Δημοτική Αρχή θεωρώ ότι έχουμε ανάγκη, ότι χρειάζεται ο τόπος μας, για να μπορέσει να επανεκκινήσει, να αφυπνιστεί και να αξιοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματα και τις ομορφιές του, που  είναι πολλές!

3.  Το πρόσωπό σας έχει θετικό πρόσημο στην τοπική κοινωνία! Θα μπορέσετε όμως μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να δημιουργήσετε το συνδυασμό εκείνο, που θα μπορέσει να περάσει στον β’ γύρο και να είναι νικητής; Ποια είναι η διαφορά σας από άλλες περιπτώσεις, με τις οποίες πολλοί σας συγκρίνουν εμμέσως ή άμεσα, που στις τελευταίες εκλογές έφτασε σε συγκεκριμένο εκλογικό ταβάνι.

Το κάλεσμα για τον σχηματισμό ενός ανεξάρτητου συνδυασμού, ενός συνδυασμού χωρίς χρώματα, με μοναδικό σκοπό και στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου μας καθώς και την αναπτυξιακή του προοπτική, έχει γίνει προς όλους τους δημότες, τους συλλόγους, τους φορείς και τα κόμματα. Η ανταπόκριση από τις πρώτες ημέρες της ανακοίνωσης είναι συγκινητικά μεγάλη, κάτι που μαρτυρά και τη βούληση του κόσμου για μία νέα ομαδική προσπάθεια, για μία νέα δυναμική παρέμβαση στην πορεία της Άρτας. Αυτό ακριβώς είναι και το κίνητρο, αλλά και η δύναμη που λαμβάνουμε (εισπράττουμε) από τους δημότες, ικανά να μπορέσουν να διαμορφώσουν έναν συνδυασμό διαφορετικό, έναν συνδυασμό νίκης και ελπίδας!

Πιστεύω ακράδαντα ότι η κοινωνία της Άρτας είναι πιο ώριμη από ποτέ να στηρίξει και να διαμορφώσει τις συνθήκες για μία ευρύτερη συνεργασία και συγκέντρωση δυνάμεων από όλους τους χώρους, πολιτικούς, κοινωνικούς, κομματικούς για το καλό του τόπου μας και της πόλης μας. Μία συνεργασία και μία ομάδα που δεν θα έχει εκλογικό ταβάνι, δεν θα είναι περιχαρακωμένη από κομματικά στερεότυπα, και θα περιλαμβάνει όλες τις υγιείς και ανιδιοτελείς δυνάμεις της περιοχής μας, οι οποίες θα θελήσουν να συμμετέχουν και να προσφέρουν στον τόπο μας!

4.  Πως εκδηλώθηκαν απέναντί σας οι συμπολίτες μας; Εκτός από θετικά σχόλια και παροτρύνσεις, δεχθήκατε και αρνητική κριτική και αν ναι, πως απαντήσατε σε αυτήν;

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας εκδηλώθηκε θετικά και με παρότρυνση σε αυτή την προσπάθεια, θεωρώντας την αναγκαία για την πόλη μας και ίσως τη μόνη ελπίδα για αλλαγή σε αυτήν και στην καθημερινότητα των κατοίκων της. Μια πιο ελπιδοφόρα πορεία της περιοχής μας, μία διέξοδο στην όλο και μεγαλύτερη ερημοποίηση της Άρτας μας.

 Ήταν σαφής η επιθυμία για αλλαγή και πιστεύω ότι οι άνθρωποι αρχίζουν γενικά να αλλάζουν τις διαθέσεις και τον τρόπο σκέψης τους. Εξάλλου οι πολίτες πρέπει να είναι ο καταλύτης των αλλαγών, αυτοί έχουν τον τελευταίο λόγο.

Προφανώς υπήρχαν και αρνητικά σχόλια και κριτική! Μη ξεχνάμε ότι ο κόσμος δικαιολογημένα είναι πολύ καχύποπτος με τους πολιτικούς και από οποιεσδήποτε  κινήσεις υποψιασμένος ίσως για ιδιοτέλεια και τακτικισμούς που θα μπορούσαν να έχουν σκοπό είτε το προσωπικό όφελος του καθενός, είτε το κομματικό του συμφέρον. Σε αυτά τα σχόλια μπορεί να απαντήσει μόνον η προσωπική πορεία του καθενός μας, η κοινωνική του συνέπεια και στάση, καθώς και η μελλοντική πορεία σίγουρα θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει αυτούς του φόβους. Πάντοτε όμως η καλοπροαίρετη κριτική είναι δεκτή και σεβαστή, είναι εφαλτήριο για να γινόμαστε καλύτεροι!

5.  Είστε από τους ελάχιστους δημοτικούς συμβούλους, ο οποίος ασκείται ελεύθερο επάγγελμα. Λένε ότι η ενασχόληση με τα κοινά,για την Άρτα είναι μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πως μπορείτε να συνδυάζετε αρμονικά την ενασχόληση με την πολιτική, το ελεύθερο επάγγελμα και βέβαια την οικογένεια, σε μια τέτοια περίοδο, όπως είναι η προεκλογική;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η συστηματική ενασχόληση με τα κοινά και πολύ περισσότερο η ένταξη στο στελεχιακό δυναμικό του πολιτικού μας συστήματος, όσο ενδιαφέρουσα κι αν είναι, δεν παύει να είναι μια σοβαρή και δύσκολη υπόθεση. Γι΄ αυτό και όσοι έχουν διάθεση να ασχοληθούν, από όποιον επαγγελματικό χώρο κι αν προέρχονται, πρέπει να το κάνουν με αγάπη και σίγουρα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

 Η ενασχόληση με τα κοινά προϋποθέτει αρκετό χρόνο και ενέργεια και δυστυχώς ο διαθέσιμος χρόνος για όλους μας τη σημερινή εποχή είναι περιορισμένος, πολύ δε περισσότερο για έναν ελεύθερο επαγγελματία! Παρόλα αυτά πιστεύω ότι είναι απαραίτητο και αναγκαίο να ασχολούνται ενεργά με τα κοινά  άτομα που ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα. Θεωρώ ότι τα άτομα αυτά έχουν έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και προτεραιότητας των αναγκών, είναι άτομα τα οποία έχουν συνηθίσει και ίσως αναγκαστεί να αντιμετωπίζουν καθημερινά και να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις, δύσκολα προβλήματα και να πρέπει να πάρουν αποφάσεις βλέποντας μπροστά! Οφείλουν να είναι πάντα έτοιμα, συνεπή και αποτελεσματικά! Βλέποντας το μέλλον!

Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να συνδυάσεις αρμονικά το επάγγελμά σου, την οικογένειά σου και την ενασχόληση  με τα κοινά και σίγουρα οι προτεραιότητες αλλάζουν και πρέπει να αλλάζουν. Τροφοδοτούμαστε όμως από την αγάπη μας για προσφορά, από την επιθυμία να συμμετέχουμε σε μία κοινή προσπάθεια με σκοπό να πετύχουμε κάτι όμορφο για τον τόπο μας, με μοναδικό μας κίνητρο πάντα την ικανοποίηση που αισθανόμαστε βλέποντας τους κόπους  και τις θυσίες μας να πιάνουν τόπο!

6. Κάτι για τους αναγνώστες της «Άποψης»….

Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές να πάρουμε την Άρτα στα χέρια μας! Να αποφασίσουμε με μοναδικό κριτήριο το καλό του τόπου μας και να αξιολογήσουμε τους ανθρώπους και συνδημότες που θα μας εκπροσωπήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο με βάση την αξία τους και τη δυνατότητα προσφοράς τους στη πόλη μας! Χωρίς κομματικά κριτήρια! Χωρίς ταμπέλες! Χωρίς να συγχέουμε τις βουλευτικές εκλογές με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση! Χωρίς να περιμένουμε «γραμμή» από τα κόμματα που μοναδικό τους κριτήριο είναι το κομματικό τους συμφέρον (και αυτό θα πρέπει να είναι) και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές. Είναι ώρα να ενεργοποιηθούμε όλοι, ο καθένας από το πόστο του, να δράσουμε, να συντονιστούμε για ένα κοινό σκοπό! Να πάει η Άρτα μας μπροστά! Γι΄ αυτό μας χρειάζεται όλους!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα