18.8 C
Arta
24 Απριλίου 2024

Το “χρυσό” λάδι της Άρτας

Διαβάστε επίσης

Το λάδι της Άρτας (Βλαχέρνας – Πέτα – Κομποτοσελλάδων), αξιολογείται “χρυσό” στην αγορά, ιδίως της φετινής παραγωγής. Όσοι γνωρίζουν από την οικονομία της ελαιοκομίας και ιδιαίτερα του λαδιού, γνωρίζουν ότι φέτος, λόγω της έλλειψης ασθενειών στα ελαιόδεντρα, οι καρποί δεν ραντίστηκαν, με αποτέλεσμα να είναι 100% παρθένο το ελαιόλαδο που παράχθηκε. Να σημειωθεί ότι τα ελαιουργεία στην Άρτα κρατάνε το παραγώμενο λάδι στην τιμή των 4,20 ευρώ το κιλό, ενώ αντίστοιχα στην Λακωνία και την Μεσσηνία στην τιμή των 4,75 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με πληροφορίες των παραγωγών.
Το κόστος της αγοράς του λαδιού απευθείας από τον παραγωγό (στο 15κιλο) κυμαίνεται από τα 90 ευρώ (σε συγγενείς και φίλους) και φτάνει λίγο πιο πάνω από τα 120 ευρώ. Η τιμή εκτιμάται φυσιολογική, καθώς το κόστος της ελαιοποίησης φτάνει τα 75 ευρώ τον τόνο και η αγορά του δοχείου κυμαίνεται στα 15 ευρώ.
Στην ερώτησή μας σχετικά με τα ελαιοδοχεία λαδιού, που πωλούνται πολλές φορές και 60 ευρώ, οι παραγωγοί αναφέρουν ότι αυτά δεν περιέχουν ποικιλίες της περιοχής, αλλά ισπανικές ποικιλίες, οι οποίες είναι χαμηλότερης ποιότητας και έχουν μεγαλύτερη παραγωγή.
Σε κάθε περίπτωση, και μόνο οπτικά αν το δει κάποιος, θα διαπιστώσει την σμαραγδένια όψη του λαδιού της φετινής εσοδείας, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά στοιχεία, μονοακόρεστα λίπη, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον φαρμακευτικό τους σκοπό και δεν έχουν μόνο χρήση μαγειρική.
Το ζήτημα είναι ότι η αγορά της Άρτας είναι ιδιαίτερα μικρή, προκειμένου να μπορέσει να απορροφήσει μια τόσο μεγάλη παραγωγή, σε κάθε περίπτωση όμως, όσοι έχουν την ευκαιρία και την δυνατότητα, να αποφύγουν τα φθηνά λάδια του εμπορίου και των υπεραγορών, θα μπορούν να απολαύσουν όλη την αξία του ντόπιου παρθένου λαδιού, το οποίο αποτελεί και καμάρι της τοπικής μας οικονομίας και παραγωγής.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα