14.8 C
Arta
12 Νοεμβρίου 2024

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚAIΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΧΡ. ΓΚΟΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν για ακόμα μια χρονιά οι εσπεριδοπαραγωγοί στην Π.Ε. Άρτας.

Υπογράμμισε τη δεινή κατάσταση και την απογοήτευση στην οποία βρίσκονται αυτή τη περίοδο οι παραγωγοί μανταρινιών, ιδιαίτερα της ποικιλίας «Κλημεντίνης» και την ανάγκη ενίσχυσής τους για την απώλεια εισοδήματος.

Ανέφερε ότι οι παραγωγοί αυτοί διέθεσαν ή διαθέτουν τα προϊόντα τους σε πολύ χαμηλές τιμές και παράλληλα η ζήτηση παρέμεινε εξίσου χαμηλή, ενώ αντίθετα το κόστος παραγωγής έχει υπερδιπλασιαστεί. 

Πρόσθεσε δε ότι τα προβλήματα οξύνθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου μήνα και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που προκάλεσαν ασθένειες στα προϊόντα, με αποτέλεσμα το μισό και πλέον της παραγωγής Κλημεντίνης να μείνει αδιάθετο και κατά συνέπεια η μείωση του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών να είναι δραματική.

Έθεσε δε, συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Γεωργαντά: «Σε ποιες ενέργειες, κύριε Υπουργέ, προτίθεστε να προβείτε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παραγωγών μανταρινιών αλλά και των εσπεριδοειδών γενικότερα, όπως ακούστηκε και σε προηγούμενη ερώτηση; Θα στηρίξετε το εισόδημά τους αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και κάθε πρόγραμμα για τον σκοπό αυτό; Θα καλύψετε την απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών μανταρινιών; Σκοπεύετε να καλύψετε αυτήν την απώλεια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το de minimis;»

Στη δευτερολογία του τόνισε την ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις ασθένειες και τις ζημιές λόγω κλιματικής αλλαγής, που δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν, αλλά και για τα χρονικά όρια εκτίμησης των ζημιών. Επεσήμανε δε, στον κ. Υπουργό ότι οι αλλαγές αυτές έπρεπε να έχουν ήδη γίνει εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς ο αγροτικός τομέας δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις.

Επίσης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι: «…αυτά τα χρόνια λόγω των θεμάτων εμπορίας, λόγω των θεμάτων των ασθενειών που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, λόγω των προβλημάτων από την έλλειψη εργατών γης που δεν συγκομίζονται στην ώρα τους, λόγω όλων αυτών των θεμάτων που προέκυψαν και λόγω της πανδημίας, οι παραγωγοί της Άρτας κυριολεκτικά έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, έχουν καταρρεύσει τα εισοδήματα. 

Η κατάσταση είναι απελπιστική, κύριε Υπουργέ. Φέτος είναι μια κακή χρονιά για όλα τα προϊόντα της Άρτας, με δραματική μείωση του εισοδήματος και για την επιτραπέζια ελιά και για τα ακτινίδια και τώρα για τα εσπεριδοειδή. Είναι η τρίτη χρονιά, όπως σας είπα και στην πρωτολογία μου. Οι κλημεντίνες σαπίζουν στα δέντρα και περισσότερα από τα μισά μανταρίνια δεν πρόκειται να πουληθούν. Πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να δώσουν άρον-άρον τα προϊόντα και υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν παίρνουν τα χρήματά τους. Μιλάμε δηλαδή για φέσια. Άρα υπάρχει πραγματική και τεκμηριωμένη πολύ μεγάλη απώλεια εισοδήματος και φέτος.»

Επιπρόσθετα σημείωσε την επιβεβλημένη ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με τους εργάτες γης, προτείνοντας να γίνουν συμφωνίες με τις τρίτες χώρες, να διασφαλιστούν οι υποδομές για τη διαμονή τους,  να απλοποιηθεί η γραφειοκρατία και να μειωθεί ο χρόνος για τις άδειες παραμονής στα τρία χρόνια, τονίζοντας ότι χωρίς εργάτες γης δεν μπορεί να συνεχιστεί ο αγροτικός τομέας.

Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα, όπως οι ελλείψεις σε υποδομές, σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, σε συσκευαστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης και συντήρησης, αλλά και το ζήτημα για τη δημιουργία οργανώσεων παραγωγών.  

Στη συνέχεια ο κ. Γκόκας ανέφερε ότι για την περίοδο 2019-2020 στους παραγωγούς Κλημεντίνης της Άρτας δόθηκε το καλοκαίρι του 2022, η πενιχρή ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέμμα, και όχι σε όλους, ούτε ολόκληρη, ενώ η απώλεια εισοδήματος για κλημεντίνες και εσπεριδοειδή για εκείνη την περίοδο, ανέρχονταν γύρω στα 450 ευρώ ανά στρέμμα. Επιπλέον ο παγετός της άνοιξης του 2021 προκάλεσε ακαρπία 40%-50% στα εσπεριδοειδή και 90%-100% στην ελιά, αλλά μετά τη νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΛΓΑ τον Ιούλιο του 2021 οι αγρότες της Άρτας δεν εντάχθηκαν στο Μέτρο.

Κλείνοντας τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει άμεσα να αποφασίσετε τη στήριξη των παραγωγών κλημεντίνης και να ενισχύσετε ικανοποιητικά, και όχι με ψίχουλα, από οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης τους αγρότες και ειδικότερα να καλύψετε την απώλεια εισοδήματος από το πρόγραμμα «De Minimis», με ποσό ανά στρέμμα, ανάλογο με αυτά που δόθηκαν σε άλλες περιοχές, για άλλες παραγωγές, όπως για τα μήλα. Δικαιούνται κύριε Υπουργέ, και οι παραγωγοί της Άρτας να ενισχυθούν για να επιβιώσουν.»

Ο κ. Υπουργός από την πλευρά του συμφώνησε με τον κ. Γκόκα, ότι οι ζημιές που ανέφερε στην Ερώτησή του δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενη τροποποίησή του, ώστε να συμπεριληφθούν.

Επίσης σημείωσε τα ποσά που δόθηκαν γενικά στον πρωτογενή τομέα από τον ΕΛΓΑ για το 2022 και τις ενισχύσεις που δόθηκαν για το πετρέλαιο, το ρεύμα, τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, ενώ αναφέρθηκε και στις χρηματοδοτήσεις συνολικά, από το πρόγραμμα νέων αγροτών και το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Επιπλέον τόνισε ότι πραγματοποιείται ιεράρχηση που ξεκινάει από τις ζημιογόνες καλλιέργειες για την καταβολή των ενισχύσεων, καθώς τα χρήματα είναι συγκεκριμένα. 

Σημείωσε δε ότι το πρόγραμμα «De minimis» έχει συγκριμένο πλαίσιο τριετίας, «… με μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο…» και «… η αξιολόγησή του πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή από το Υπουργείο…», ενώ ανέφερε ότι το Υπουργείο προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων και βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με την Π.Ε. Άρτας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Σε αυτό το πλαίσιο μέσα, για να επανέλθω στην ερώτησή σας, το επόμενο διάστημα –γιατί τώρα συμπληρώνεται ουσιαστικά και η απορρόφηση των συγκεκριμένων καλλιεργειών- θα έχουμε μέσα στο Φεβρουάριο το αργότερο και τις ανακοινώσεις για τις δυνατότητες στηρίξεως που υπάρχουν στα όποια προϊόντα -όσα περισσότερα ευχόμαστε να είναι αυτά- τα οποία χρήζουν στήριξης και έχουμε τη δυνατότητα στήριξής τους».

Ο κ. Γκόκας δήλωσε ότι όσα αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή δεν επιλύουν κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί της Π.Ε. Άρτας. Τα μέχρι σήμερα μέτρα και τα αντίστοιχα ποσά που δόθηκαν για τους παραγωγούς, είναι ανεπαρκή. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι αγρότες της Άρτας που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Επίσης δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση. Οι παραγωγοί και όλοι μας, θα πρέπει να περιμένουμε τις ανακοινώσεις που συγκρατημένα προανήγγειλε ο κ. Υπουργός, μέσα στο Φεβρουάριο, για να διαπιστώσουμε πως θα στηριχτούν τελικά οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και αν πράγματι θα υπάρξουν ουσιαστικές ενισχύσεις για την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών κλημεντίνης. Ο ίδιος ο κ. Γκόκας σημειώνεται ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να υπάρξει ικανοποιητική κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών της Άρτας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα