13.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

Κυβερνητικές παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο στη νέα χρονιά

Διαβάστε επίσης

*Του Νίκου Σπύρου 

Βασικοί στόχοι της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επόμενο διάστημα, οι καλύτεροι μισθοί, η αξιοπρεπής διαβίωση για όλους και η προσιτή στέγη, ιδίως για τη νέα γενιά. 

Οι δε συνταξιούχοι θα δουν, μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις τους, στο ύψος του  7,75%, ενώ πολλοί θα ωφεληθούν και από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Από την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός. Κι αυτό διότι τον μήνα αυτό ξεκινά η τουριστική περίοδος, γεγονός που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους και είναι ανάγκη να είναι γνωστοί οι μισθοί από το ξεκίνημα.

Οι γιατροί του ΕΣΥ θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους, που μεσοσταθμικά είναι της τάξης του 10%. Μάλιστα μισθολογικές παρεμβάσεις θα γίνουν και για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Εισφορά Αλληλεγγύης καταργείται πλέον τόσο για τους δημόσιους υπαλλήλους, όσο και για τους συνταξιούχους.

Από τον Φεβρουάριο η Πολιτεία, με την «Κάρτα Αγορών», θα καλύπτει το 10% του κόστους αγοράς βασικών αγαθών για την πλειονότητα των συμπολιτών μας, των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την «Κάρτα Αγορών» μία τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ το μήνα, ενώ εάν μειωνόταν ο Φ.Π.Α. κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες η ωφέλεια θα ήταν το πολύ 36 ευρώ.

Όλοι οι καταναλωτές θα δουν συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος  που (τον Ιανουάριο) θα απορροφά το 100% των αυξήσεων για κοινωνικά τιμολόγια, το 87% για το 90% των νοικοκυριών και το 92% για τους αγρότες. α υπάρχει επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

Απτά αποτελέσματα θα έχει για τους νέους η εφαρμογή της νέας στεγαστικής πολιτικής που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει χαμηλότοκα (και άτοκα για τους τρίτεκνους) δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών, καθώς και επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών.

Παράλληλα, συνεχίζεται και εντός του 2023 ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, καθώς και στο τουριστικό πακέτο. Συνεχίζεται επίσης, η αναστολή του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.

Η κυβέρνησή μας συνεχίζει την κοινωνική της πολιτική προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.. Στοχεύουμε ψηλά, μπορούμε καλύτερα!

Ο Νίκος Σπύρου είναι Πρόεδρος ΔΕΕΠ Άρτας

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα