12.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

Μόνη διέξοδος η πολιτική αλλαγή

Διαβάστε επίσης

Του Βασίλη Τσίρκα

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών με την παραδοχή της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός δήλωνε άγνοια για το θέμα. Πρόσθεσε, όμως, ότι αν είχε γνώση, θα απέτρεπε το γεγονός, παρόλο που χαρακτήρισε την όλη διαδικασία «νόμιμη». Η δήλωσή του προκάλεσε ερωτηματικά, καθώς οι αντικρουόμενες θέσεις του δεν συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Αντίθετα, επέτειναν την ανησυχία και τον προβληματισμό της κοινωνίας γύρω από το σκάνδαλο. 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία απέναντι στην ακρίβεια. Ωστόσο, ήδη πριν από την περασμένη άνοιξη και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από τον χειμώνα του 2021 και τις αρχές του 2022 δηλαδή, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είχαν βρεθεί ενώπιον μίας μεγάλης, σχεδόν ανεξέλεγκτης ενεργειακής κρίσης, που αποτυπώθηκε αρχικά στους λογαριασμούς ρεύματος και στη συνέχεια στην αύξηση του πληθωρισμού και την εκτίναξη της ακρίβειας. Τι έκανε η κυβέρνηση τότε; Όχι απλώς δεν έριξε δίχτυ ασφαλείας, αλλά έχει αφήσει ακόμη μέχρι σήμερα εντελώς απροστάτευτη την πλειοψηφία της κοινωνίας. 

Με χαρακτηριστική κυβερνητική αδράνεια, η Ελλάδα παραμένει η ακριβότερη χώρα στην αγορά ενέργειας, απ’ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπαρασύροντας ολέθρια προς την ακρίβεια είδη πρώτης ανάγκης. Ένα απέραντο πάρτι αισχροκέρδειας έχει στηθεί με τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς τη στιγμή που στα κράτη – μέλη της ΕΕ καταγράφονται θεαματικές μειώσεις στην τιμή του ρεύματος, η χώρα μας εξακολουθεί να έχει το πιο ακριβό ρεύμα. Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις στα φάρμακα δεν έχουν προηγούμενο και η μόνη κυβερνητική πρόταση είναι η αύξηση της τιμής των φαρμάκων σαν να μην φτάνει η ακρίβεια σε όλα τα άλλα. 

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, η ασυγκράτητη ακρίβεια, τα φαινόμενα διαφθοράς, το πάρτι της αισχροκέρδειας και των απευθείας αναθέσεων, δημιουργούν ένα ζοφερό τοπίο στη χώρας μας. Ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για τα φαινόμενα αυτά. Κι ενώ έχει δεσμευτεί προεκλογικά να στηρίξει τη μεσαία τάξη, με τις πολιτικές του επιλογές την απομυζά. Ταυτόχρονα, είναι υπεύθυνος για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και για το γεγονός ότι θησαυρίζουν παράνομα κυβερνητικοί φίλοι την ώρα που οι πολίτες δυστυχούν. 

Η σιωπή και η ατολμία του κ. Μητσοτάκη σε όλα τα παραπάνω θέματα και η προσπάθεια συγκάλυψης των σκανδάλων προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία για τα επίπεδα της διαφθοράς στη χώρα και αποδεικνύει με τρόπο σαφή ότι είναι συνένοχος για το γαλάζιο πάρτι με το δημόσιο χρήμα, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορεί να βγάλει ούτε το μισό μήνα.

Την ίδια ώρα, το Κράτος Δικαίου, η συνταγματική τάξη και η θεσμική ομαλότητα μετά την πλήττονται σοβαρά μετά και την αντισυνταγματική παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που βάλλει ευθέως κατά του πυρήνα της Δημοκρατίας. Σύσσωμος ο νομικός κόσμος επισημαίνει ότι η εν λόγω γνωμοδότηση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δεν μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών. 

Απέναντι στους πρωτοφανείς μηχανισμούς ανισοτήτων και καταστολής που έχει εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καλούμαστε να διαμορφώσουμε μια ευρεία προοδευτική και δημοκρατική πλειοψηφία πολιτικής αλλαγής που θα στηρίξει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση. Με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας.

Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα που προκαλούν κρίση στη Δημοκρατία μας, η πολιτική αλλαγή είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Διαφορετικά, αν συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι με αυτούς που είναι πολιτικά υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση, είναι βέβαιο ότι τόσο σε θεσμικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, το μέλλον του τόπου προβλέπεται δυσοίωνο και η αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας δεν θα είναι πλέον δυνατή.

Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη ή μια νέα προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την προάσπιση των δημοκρατικών τους ελευθεριών και να υψώσουν τείχος για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Για την επιστροφή της κανονικότητας, για την επικράτηση της δικαιοσύνης παντού. 

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα