11.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Για τον προϋπολογισμό του δήμου Αρταίων

Διαβάστε επίσης

Στην χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός  για το 2023. 

Για αρχή να πούμε ότι η συζήτηση και η λήψη  απόφασης έγινε υπό το βάρος της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ (2/12/2022) που κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4623/19 και 4625/19.
Υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη ειδική συνεδρίαση, η συζήτηση και η λήψη απόφασης για τον Προϋπολογισμό, είναι συνεδρίαση κορυφαία για την λειτουργία ενός Δήμου. Γιατί δείχνει το προς τα πού θα κινηθεί ο Δήμος, ποιες είναι οι κατευθύνσεις, ποια είναι η πρόνοια για τους δημότες, ποιες είναι οι προτεραιότητες , ποιες είναι οι πολιτικές και ποια είναι η στόχευση. 

Όταν όμως δεν μπορείς ούτε καν να ψηφίσεις αρνητικά ή λευκό, όταν ότι και να ψηφίσεις αν δεν είναι ΝΑΙ, αφαιρείται από την ψηφοφορία, όταν δεν μπορείς ούτε καν μέσω της ψήφου σου να πιέσεις για αλλαγές, ΤΟΤΕ που ακριβώς βρίσκεται η έννοια και η ουσία της συζήτησης, της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και της κορυφαίας διαδικασίας

Η αλήθεια είναι ότι για την συγκεκριμένη απόφαση αρκούσε και μια ψήφος, αφού όποιος ψηφίζει αρνητικά ή λευκό στον Προϋπολογισμό και στο Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων, είναι σαν να μην ψηφίζει καθόλου. Αυτή είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις παλιές και νέες κυβερνητικές  πολιτικές  στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς και για τους δημότες, δυστυχώς  και για τον ίδιο τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Η παρούσα Δημοτική Αρχή, κατέθεσε έναν προϋπολογισμό της τάξης των 67.000.000 ευρώ, που τον χαρακτηρίζει ως «αναπτυξιακό» προϋπολογισμό. Άλλωστε δεν υπήρχε και περίπτωση να μην είναι «αναπτυξιακός», κάθε χρόνο «αναπτυξιακοί» είναι οι προϋπολογισμοί εδώ και πολλά χρόνια! Είναι προφανές ότι ο τόπος έχει πάρει την ανιούσα της ανάπτυξης! Το βιώνουμε όλοι μας καθημερινά και με πολλαπλό τρόπο! 

Είναι ένας προϋπολογισμός που στα έσοδα του έχει 30.000.000 ευρώ από έργα που χρηματοδοτούνται εκτός ΠΔΕ και που μπορεί και να μην αφορούν στην πραγματικότητα και στις ανάγκες των δημοτών, έργα που έχουν να κάνουν με κατευθύνσεις και  χρήματα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει  και διαχειρίζεται και ως εκ΄τούτου δεν εγγυάται κιόλας.
Είναι ένας προϋπολογισμός με ΣΑΤΑ μόλις 800.000 ευρώ,  είναι ένας προϋπολογισμός που στα έσοδα του έχει 1.000.000 βεβαιωμένες για πρώτη φορά οφειλές προς τον Δήμο τις οποίες κανείς δεν εξηγεί  ποιες και τι είναι και που σε αυτό το περιβάλλον φτώχειας είναι και αμφίβολο αν μπορεί κάποιος να τις πληρώσει, είναι ένας προϋπολογισμός που τα κύρια έσοδα του είναι τα 3.000.000 ευρώ δημοτικών τελών, είναι ένας προϋπολογισμός αποθεματικού μόλις  50.000  ευρώ.

 Είναι ένας προϋπολογισμός που έχει έξοδα για την ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων, ήδη βεβαιωμένα 1.400.000 ευρώ και ποιος ξέρει πόσα ακόμα για την χρονιά που έρχεται,  είναι ένας προϋπολογισμός που στα έξοδα του καταγράφονται προηγούμενες οφειλές  του Δήμου της τάξης των 2.700.000 ευρώ, είναι ένας προϋπολογισμός  ελλειμματικής κοινωνικής πολιτικής , είναι ένας προϋπολογισμός πλασματικός και μη υλοποιήσιμος, υπό τον έλεγχο του οικονομικού παρατηρητηρίου των ΟΤΑ.
Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν απευθύνεται και δεν αφορά το σύνολο του Δήμου, δεν αφορά τους δημότες και τις λαϊκές ανάγκες, είναι ένας προϋπολογισμός καθαρά προεκλογικός που τάζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς και κλείνει το μάτι στους κρατικοδίαιτους ιδιώτες που «επιχειρούν» με το δημόσιο χρήμα, που «επιχειρούν» με τον κόπο και τον ιδρώτα του λαού.

Αυτός είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Αρταίων για το 2023.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες του Δήμου Αρταίων, αυτόν τον προϋπολογισμό τον καταψηφίσαμε. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα