19.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

Η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για δημοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη 

Διαβάστε επίσης

Του Βασίλη Τσίρκα

Η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει να δώσει λύσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου, στα θέματα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, των τραπεζών, του κοινωνικού κράτους αλλά και στα θέματα των υποκλοπών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Με τις επιλογές της έχει καταστήσει τη χώρα ξανά «ειδική περίπτωση». Η κοινωνική πλειοψηφία δεν έχει να περιμένει τίποτα από την πολιτική της κυβέρνησης. 

Μπροστά μας έχουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για τον τόπο και την κοινωνία, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστροφική πολιτική της μέχρι την τελευταία μέρα διακυβέρνησής της. Με συνέπεια συνεχίζει να πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια, να αδιαφορεί για το εκρηκτικό κύμα ακρίβειας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, να δείχνει ανοχή στην κερδοσκοπία φαρμακαποθηκών και τις παράλληλες εξαγωγές, αδιαφορώντας για τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα.

Την ίδια στιγμή, επιχειρεί τη συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Το Κράτος Δικαίου, η συνταγματική τάξη και η θεσμική ομαλότητα πλήττονται σοβαρά μετά και την αντισυνταγματική  παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που βάλλει ευθέως κατά του πυρήνα της Δημοκρατίας, αφού επιχειρεί να ερμηνεύσει τον νόμο που κατασκεύασε η κυβέρνηση με στόχο ακριβώς τη συγκάλυψη του σκανδάλου, αμφισβητώντας την αξιοπιστία της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και δυσκολεύοντας το έργο της. 

Σύσσωμος ο νομικός κόσμος επισημαίνει ότι η εν λόγω γνωμοδότηση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δεν μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών. Απέναντι σε αυτή την απειλή για το κράτος δικαίου και τη θεσμική ομαλότητα οι δημοκρατικοί πολίτες, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν, οφείλουν να υψώσουν τείχος προστασίας της δημοκρατίας, των θεσμών της και της δικαιοσύνης.

Ενόψει των εκλογών και απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης ΝΔ, καλούμαστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, με κεντρικούς, πολιτικούς πυλώνες σε μείζονα ζητήματα, όπως η οικονομική πολιτική, η φορολογική πολιτική, το δημόσιο χρέος, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η εργασία, αλλά και ένα ξεκάθαρο στρατηγικό πλάνο στην εξωτερική πολιτική, κυρίως αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και την πολιτική μας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. 

Η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει μπροστά και η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα βιώσιμο και ρεαλιστικό όραμα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές είναι προϋπόθεση, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα εκείνα τα αναγκαία που χρειάζεται η πατρίδα. Η κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να επιστρέψει στον τόπο, ώστε να στηριχτούν οι θεσμοί, να υπάρξει πολιτική διαφάνεια και λογοδοσία και να τεθούν στο περιθώριο οι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που φέρνουν τους πολίτες συνεχώς μπροστά σε αδιέξοδα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει αποδείξει ότι το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» δεν είναι κενό περιεχομένου αλλά είναι η σωστή πυξίδα στην εποχή μας, που σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες μπορεί να σηματοδοτήσει μια αλλαγή πορείας με θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία. Σήμερα, εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι πιο έμπειρος, πιο ώριμος και πιο αποφασισμένος, και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις ανακούφισης και διεξόδου υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας στα κρίσιμα προβλήματα.

Η κοινωνία αποζητά εναγωνίως ένα φως στο τούνελ, μια ανάσα. Μετά από μια περίοδο ασύλληπτης κατασπατάλησης του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωσης των δημοσίων αγαθών, σκοτεινών αντιδημοκρατικών και παρακρατικών πρακτικών, είναι ανάγκη να υπάρξει μια πλατιά προοδευτική και δημοκρατική πλειοψηφία για την πολιτική αλλαγή, για να επέλθει η δικαιοσύνη παντού.

 Κάθε μέρα που παραμένει η ΝΔ στη διακυβέρνηση βαθαίνει η πληγή στη Δημοκρατία, στο Κράτος Δικαίου, στις ζωές μας. Μόνη διέξοδος η πολιτική αλλαγή, για να προωθήσουμε τις αναγκαίες δημοκρατικές, προοδευτικές και δίκαιες απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα. 

Τα εκλογικά διλήμματα τίθενται πλέον μπροστά μας. Το  διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα προχωρήσουμε μπροστά και θα διαγράψουμε αυτή την καταστροφική τετραετία ή θα βυθιστούμε ακόμη περισσότερο στον πολιτικό, οικονομικό και θεσμικό βούρκο. Η πολιτική αλλαγή είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία στη χώρα και αποτελεί προϋπόθεση για δημοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη. 

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα