16.8 C
Arta
24 Απριλίου 2024

Η τιμή της …χαμένης έδρας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Χρήστος Απ. Άγης

  • Η μείωση του πληθυσμού της Άρτας που καταγράφηκε στην τελευταία απογραφή, εκτός από τα αντικειμενικά προβλήματα του νομού μας που ανέδειξε, όπως αυτό της απομείωσης και γήρανσης του πληθυσμού, της υπογεννητικότητας, της συνεχούς εγκατάλειψης και ερήμωσης του τόπου, της οικονομικής συρρίκνωσης και άλλα που δεν είναι του παρόντος να αναδειχθούν και να αναλυθούν, έφερε και την απώλεια μιας κοινοβουλευτικής έδρας, καθιστώντας την περιφέρειά μας από τριεδρική σε διεδρική!
  • Όπως είναι φυσικό, αυτό δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα, τόσο σε επίπεδο κομμάτων, όσο και σε επίπεδο προσώπων και επίδοξων υποψηφίων, που φιλοδοξούσαν να εκπροσωπήσουν στο εθνικό κοινοβούλιο το νομό μας.
  • Έτσι, η με ευθύνη μας, κακή επίδοση στην πρόσφατη απογραφή πληθυσμού και η απώλεια μιας έδρας, που έκανε τα τρία (κοινοβουλευτικά έδρανα της Άρτας) …δύο, προκάλεσε μια δίνη από απόνερα, καταγράφοντας παράπλευρες απώλειες, που άλλες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού και άλλες αναμένεται να αποκαλυφθούν σε βάθος χρόνου.
  • Η προφανέστερη αυτών των παράπλευρων απωλειών είναι, αν μη τι άλλο, η αντικειμενική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να εκπροσωπηθεί στο εθνικό κοινοβούλιο. Κι αυτό γιατί το σχεδόν 9% ποσοστό των ψήφων που συγκέντρωσε στην Άρτα στις εκλογές του 2019, όσο και να αυξηθεί στις επικείμενες εκλογές, δεν φαίνεται ικανό να αντιπαλέψει ούτε το σχεδόν 40% και το σχεδόν 39% που συγκέντρωσαν αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στο νομό μας.
  • Μεγάλος χαμένος αυτής της κατάστασης, είναι αναμφισβήτητα ο σημερινός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας, ο οποίος είναι αλήθεια ότι έχει παρουσιάσει σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο, από το οποίο όμως, δεν θα έχει κανένα όφελος!
  • Την ίδια ώρα, αρκετοί εκ των μνηστήρων, που διεκδικούσαν θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρώην Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, «ανέκρουσαν πρύμναν» σημαίνοντας «ισπανική υποχώρηση»!
  • Κι αν οι προθέσεις των διεκδικητών γίνονται πλέον λίγο έως πολύ φανερές, ερωτηματικό αποτελεί η στάση των αρτινών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
  • Θα επιλέξουν να «φυλάξουν Θερμοπύλες» συμβάλλοντας με την ψήφο τους στην άνοδο των ποσοστών του κόμματος πανελλαδικά, ή θα «τραβήξουν γι’ άλλες πολιτείες», συνεπικουρούμενοι κι από το γεγονός, ότι και τα όρια των ιδεολογιών στην σημερινή εποχή, έχουν καταστεί πλέον δυσδιάκριτα;
  • Σε ότι αφορά το κυβερνητικό στρατόπεδο της ΝΔ, καθώς η απώλεια της μιας έδρας στο νομό μας έφερε και την μείωση του αριθμού των υποψηφίων από πέντε σε τέσσερεις και σε συνδυασμό με την υποχρεωτική συμμετοχή γυναικών υποψηφίων, δημιουργεί ένα σοβαρό πονοκέφαλο, αφού αν θεωρήσουμε ως δεδομένη την συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του βουλευτή και υφυπουργού Γιώργου Στύλιου, περιορίζει σε μία θέση την συμμετοχή ενός ακόμη άνδρα υποψηφίου.
  • Ποιος θα είναι αυτός; Ο Στάθης Γιαννούλης ή ο Ντίνος Παπαδημητρίου; Ο Ντίνος Παπαδημητρίου ή ο Στάθης Γιαννούλης; Όταν μάλιστα και οι δύο προς το παρόν, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.
  • Ωστόσο, η απουσία του ενός ή του άλλου από το ψηφοδέλτιο, μένει να αποδειχθεί αν θα λειτουργήσει υπέρ ή κατά του Γιώργου Στύλιου, αφού οι ψήφοι που είχαν πάρει και οι δύο είναι ικανοί να αλλάξουν το βουλευτικό τοπίο!
  • Αναφορικά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απώλεια της έδρας δεν δείχνει να διαμορφώνει δραματικά ένα άλλο πολιτικό σκηνικό, αφού και πάλι τα «βαριά χαρτιά» στο ψηφοδέλτιο παραμένουν η βουλευτής και γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο πρώην βουλευτής Βασίλης Τσίρκας.
  • Πάντως, όπως και να ‘χει και παρά το γεγονός ότι η απώλεια μιας κοινοβουλευτικής έδρας από μια περιφέρεια θεωρείται εξ ορισμού ως ζημία για τον τόπο, αφού μειώνεται η εκπροσώπησή του, προσφεύγοντας στους αρχαίους ημών προγόνους που υποστήριζαν «ουδέν κακόν αμιγές καλού», μπορούμε να αισιοδοξούμε ‘ότι κι αυτό όπως «κάθε εμπόδιο (θα είναι) για καλό»!
  • Κι αυτό γιατί, μπορεί πλέον οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή να αναγκαστούν να γίνουν πιο δημιουργικοί, πιο διεκδικητικοί, πιο μαχητικοί, πιο ανταγωνιστικοί, πιο αποτελεσματικοί, πιο επιδραστικοί. Συνεπώς και πιο ωφέλιμοι!
  • Όμως ακόμη κι έτσι, την τιμή της χαμένης έδρας της Άρτας, θα την αξιολογήσει και θα κληθεί να την προασπίσει ούτως ή άλλως, η «εαρινή σύναξη (όχι των αγροφυλάκων, αλλά) των ψηφοφόρων», που θα αναδείξει και τους νέους μας εκπροσώπους στο Εθνικό Κοινοβούλιο της χώρας!
  • Ως τότε έχουμε πολλά να δούμε και να …συζητήσουμε!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα