25.8 C
Arta
19 Μαΐου 2024

Χ. ΓΚΟΚΑΣ: ανάγκη πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς «Οικονομικών» και «Ανάπτυξης και Επενδύσεων», σχετικά με την ανάγκη πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν και τα μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους, που πραγματοποίησαν στις 23-01-2023 στα Ιωάννινα, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου , το οποίο κοινοποιήθηκε και στον ίδιο.

Ο κ. Γκόκας επισημαίνει ότι οι μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις της Ηπείρου αντιμετωπίζουν πράγματι, σημαντικές δυσκολίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια.

Επίσης υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις της Ηπείρου, αλλά και των υπόλοιπων Περιφερειών, χωρίς τα δάνεια των τραπεζών και με την περιορισμένη πρόσβαση στις χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αδυνατούν να στραφούν στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στον υγιή ανταγωνισμό, καθώς πλέον τίθεται, κατ’ αρχάς, θέμα επιβίωσης των δραστηριοτήτων τους.  

Παράλληλα τονίζει ότι η τοπική κοινωνία και οικονομία της Ηπείρου χρειάζονται στήριξη, ώστε οι ρυθμοί ανάπτυξης, που παραμένουν αρκετά χαμηλοί, να καταγράψουν άνοδο, γι’ αυτό και καλεί τους κ.κ. Υπουργούς να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, για να έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης και αξιοποίησης των χρηματοδοτικών παροχών του Ταμείου Ανάκαμψης, και να μην έρθουμε αντιμέτωποι με περιπτώσεις αλλεπάλληλων διακοπών δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

Προς τους Υπουργούς:

  1. Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
  2. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη

 Θέμα: «Άμεση πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης»

     Κύριοι Υπουργοί,

Σας καταθέτω το από 24-01-2023 Δελτίο Τύπου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου, το οποίο εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίασή του στις 23-01-2023 στα Ιωάννινα, σχετικά με την περιορισμένη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ηπείρου στις χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση του επιχειρηματικού κλάδου της Ηπείρου επισημαίνεται η ανάγκη συμμετοχής των μικρών, μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων της Ηπείρου στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς –όπως τόνισαν και  εκπρόσωποι των Συνεταιριστικών Τραπεζών – υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες από την πλευρά των επιχειρήσεων αυτών να αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια. Κατά συνέπεια αδυνατούν με τη σειρά τους να στηρίξουν την τοπική κοινωνία και οι ρυθμοί της περιφερειακής ανάπτυξης της Ηπείρου, αλλά και των υπόλοιπων Περιφερειών της χώρας, παραμένουν αρκετά χαμηλοί.

Επίσης τονίζουν ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ο περιφερειακός επιχειρηματικός κόσμος έχει τη δυνατότητα να στραφεί στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στον υγιή ανταγωνισμό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Παρακαλείσθε, κύριοι Υπουργοί, να λάβετε υπόψη σας το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα, και να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και αξιοποίησης των χρηματοδοτικών παροχών του Ταμείου Ανάκαμψης, για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με περιπτώσεις αλλεπάλληλων διακοπών δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις της Περιφέρειας, και να με ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας.   

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα