16.8 C
Arta
13 Μαΐου 2024

Χρήστος Γκόκας:Τροπολογία – Προσθήκη για την επέκταση της τακτικής επιδότησης ανεργίας των εποχικά εργαζομένων

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας,  και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσαν Τροπολογία – Προσθήκη για την επέκταση της τακτικής επιδότησης ανεργίας των εποχικά εργαζομένων, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον πολιτισμό.

Με τη συγκεκριμένη Τροπολογία προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα απαιτητικές έως και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας για το χρονικό διάστημα που απασχολούνται, και αναλυτικότερα να δίνεται:

α) επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει  100 ημέρες εργασίας, 

β) επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 4 μηνών και 5 ημερών, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει από 101 έως 125 ημέρες εργασίας,  

γ) επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 5 μηνών, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει από 126 έως 149 ημέρες εργασίας.  

Επίσης υπογράμμισαν ότι με νομοθετική πρωτοβουλία του τότε Υφυπουργού κ. Βασίλη Κεγκέρογλου (άρθρο 26 του ν. 4203/2013), οι εποχικά εργαζόμενοι που έχουν πραγματοποιήσει από 100 έως 149 ημέρες εργασίας, δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών.

Ωστόσο τόνισαν ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις (οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή), σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα και αγαθά, συρρίκνωσαν το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών, προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα στους εποχικά εργαζόμενους, καθώς παραμένουν χωρίς εισόδημα για περίπου τρεις μήνες μέχρι να επαναπροσληφθούν. Ενώ με την εν λόγω ρύθμιση θα μπορούν τουλάχιστον να καλύψουν βασικές ανάγκες διαβίωσης, αλλά και θα παρασχεθούν ισχυρά κίνητρα ασφάλισης, δεδομένου ότι η εποχική εργασία χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας.

 Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση «γύρισε την πλάτη» για μια ακόμη φορά σε πολίτες που έχουν ανάγκη, απορρίπτοντας την Τροπολογία των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα