20.8 C
Arta
1 Μαΐου 2024

Δημήτρης Βαρέλης: επιστολή καλλιεργητών ακτινιδίου για το αρδευτικό Πέτα – Κομπότι

Διαβάστε επίσης

Έγινα αποδέκτης και  σας αποστέλλω  επιστολή 33 καλλιεργητών ακτινιδίου της περιοχής Κομποτίου οι οποίοι καλλιεργούν περίπου 2000 στρέμματα και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα άρδευσης των καλλιεργειών  τους.   

 Στην περιοχή ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ εδώ και 30 χρόνια περίπου έχει αρχίσει να κατασκευάζεται το αρδευτικό ΠΕΤΑ-ΚΟΜΠΟΤΙ  με ταμιευτήρα το φράγμα ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί παρότι τα κύρια τμήματα του έργου  έχουν γίνει όπως  το αντλιοστάσιο, ο αύλακας μεταφοράς του νερού  και το σύστημα διανομής.

Το περασμένο καλοκαίρι οι παραγωγοί αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας   καθώς τα υπάρχοντα υπόγεια ύδατα δεν επαρκούν πλέον ,καθόσον  οι αρδευτικές ανάγκες  πολλαπλασιάστηκαν με την καλλιέργεια του ακτινιδίου .

Ταυτόχρονα στην περιοχή προωθείται και η κατασκευή του φράγματος ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ το οποίο όντως θα αποτελέσει την μόνιμη λύση στην άρδευση της ευρύτερης περιοχής . Το φράγμα όμως είναι ένα έργο μακράς πνοής  και με ορίζοντα πέραν της 10ετίας τουλάχιστον. Το πρόβλημα όμως είναι άμεσο και απαιτεί  λύση τώρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΗΣ

Επιστολή αγροτών- ακτινιδιοπαραγωγών περιοχής Κομποτίου

ΠΡΟΣ: Κ.  Πρωθυπουργό

             Κ. Βουλευτές ‘Αρτας

             Κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου

             Κ. Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Άρτας

             Κ. Δήμαρχο Νικ. ΣΚΟΥΦΑ

ΑΞΙΌΤΙΜΟΙ  ΚΥΡΙΟΙ 

Η κατασκευή του φράγματος ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ στο ΠΕΤΑ προέβλεπε όχι μόνο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της πεδινής περιοχής της Άρτας.

Εδώ και 30 χρόνια περίπου, άρχισε η κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων και συγκεκριμένα το αρδευτικό ΠΕΤΑ – ΚΟΜΠΟΤΙ που αξιοποιεί τα νερά του φράγματος Πουρναρίου . Το συγκεκριμένο έργο θα αρδεύσει σύμφωνα με τη μελέτη , συνολική έκταση 37.650 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή Κομποτίου – Περάνθης – Συκεών του Δήμου Νικ.Σκουφά. Το αρδευτικό όπως γνωρίζουμε έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα του και είναι έτοιμο προς χρήση και έχουν επενδυθεί έως τώρα το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα, έχει κατασκευασθεί το αντλιοστάσιο με τα μηχανήματα να απαξιώνονται λόγω μη λειτουργίας, έχει κατασκευασθεί ό αύλακας μεταφοράς του νερού έχουν γίνει το δίκτυο διανομής. Οι αγρότες και οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής αναρωτιούνται τι απομένει για την ολοκλήρωση.

Επισημαίνουμε πως στην περιοχή μεταξύ του Κομποτίου και Περάνθης του Δήμου Νικ. Σκουφά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί παράλληλα με την καλλιέργεια των λοιπών προϊόντων εσπεριδοειδή-ελαιών κλπ η καλλιέργεια του ακτινιδίου ξεπερνώντας τουλάχιστον τα 2000 στρέμματα μόνο στη περιοχή μας

Οι αρδευτικές ανάγκες της καλλιέργειας του ακτινιδίου είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών ή της ελιάς και παρότι η περιοχή αυτή διαθέτει ένα μικρό υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα οποίος κάλυπτε εν μέρει τις αρδευτικές ανάγκες αυτός με την ξηρασίες που έχουμε ίσως και λόγω της κλιματικής αλλαγής πλέον δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και τα προβλήματα έγιναν ήδη αισθητά από το προηγούμενο καλοκαίρι. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα προωθείται και η κατασκευή του φράγματος Κομποτίου που όντως θα δώσει τη μόνιμη λύση στο αρδευτικό πρόβλημα στην περιοχή από Μεγάρχη μέχρι τον κάμπο Κομποτίου. Το φράγμα όμως είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο που με τις ευνοϊκότερες συνθήκες  έχει βάθος 10ετίας ή και ακόμη μεγαλύτερο. Το πρόβλημα όμως της άρδευσης είναι άμεσο και το αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι, όπου παρουσιάστηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας και αυτό είχε δυσμενείς συνέπειες τόσο στην ποιότητα όσο και στην απόδοση των καλλιεργειών, κυρίως του ακτινιδίου, που έχει αυξημένες ανάγκες άρδευσης. Το επόμενο καλοκαίρι δεν θα έχουμε νερό για να αρδεύσουμε και θα καταστραφούμε εντελώς.

      Πρέπει λοιπόν ταυτόχρονα με την προώθηση του φράγματος Κομποτίου που είναι ένα μακράς πνοής έργο, άμεσα να ενεργοποιηθεί το αρδευτικό ΠΕΤΑ – ΚΟΜΠΟΤΙ το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής και το οποίο θα δώσει άμεση λύση στο αρδευτικό πρόβλημα. 

      Ζητούμε λοιπόν και προκειμένου να μη χαραμιστεί το ποσό που έχει    επενδυθεί όλα αυτά τα χρόνια στο συγκεκριμένο έργο από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, την άμεση λύση στο αρδευτικό πρόβλημα για τις καλλιέργειές μας με την ολοκλήρωση του αρδευτικού ΠΕΤΑ-ΚΟΜΠΟΤΙ που θα δώσει άμεσα τη λύση στην άρδευση του μεγαλύτερου μέρους των καλλιεργειών μας. 

                                                         ΚΟΜΠΟΤΙ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

                                        ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα