11.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

Φάρμακο για την ωχρά κηλίδα… με “αρτινή” υπογραφή

Διαβάστε επίσης

Ο Γ. Λάμπρης, καθηγητής Ερευνητικής Ιατρικής στο Τμήμα Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος ως γνωστόν κατάγεται από την Άρτα και συγκεκριμένα από την Ροδαυγή, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook την είδηση ότι το πρώτο φάρμακο, που καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και αναπτύχθηκε τεχνικά από την Apellis βασιζόμενη στην κομπστατίνη δεύτερης γενιάς Cp05, έναν από τους αναστολείς της πρωτεΐνης του συμπληρώματος C3, που ανακαλύφθηκε πριν από πολλά χρόνια από το Εργαστήριο του Έλληνα καθηγητή.

Η γεωγραφική ατροφία (GA) αποτελεί προχωρημένη μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) και ονομάστηκε έτσι λόγω της όψης των κηλίδων (τυφλών σημείων) που δημιουργούνται στον αμφιβληστροειδή, οι οποίες στο μικροσκόπιο μοιάζουν να συνθέτουν γεωγραφικό χάρτη. Επηρεάζει περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους μεγάλης ηλικίας σε παγκόσμιο επίπεδο και μέχρι πρότινος δεν υπήρχε εγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπισή της.

Για την εξέλιξη αυτή, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και η ιστοσελίδα ιατρικής ειδησεογραφίας iatronet.gr σε άρθρο με τίτλο <<Φάρμακο με ελληνική “υπογραφή”>>.

Χαιρόμαστε πάντοτε να παρακολουθούμε τα ερευνητικά επιτεύγματα του αρτινού επιστήμονα, ο οποίος τιμά την Άρτα με κάθε ευκαιρία.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα