19.8 C
Arta
17 Μαΐου 2024

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ KENTΡΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ…

Διαβάστε επίσης

  • Όταν κάνεις σχέδια, ο θεός γελάει… Ιδίως στην πολιτική αρένα, δεν υπάρχει τίποτε βέβαιο και μια μεγάλη κρίση μπορεί να ξεσπάσει από το πουθενά και να ανατρέψει όλους τους προγραμματισμούς και τα σχέδια δράσης.
  • Εκεί που περιμέναμε την Παρασκευή που μας πέρασε ο πρωθυπουργός να κάνει διάγγελμα και να προκυρύσσει εκλογές για την 9η Απριλίου, η ανθρωποθυσία στα Τέμπη, έστειλε στις καλένδες οποιοδήποτε ενδιαφέρον για προεκλογικές περιόδους.
  • Διάβαζα δε στο “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” μια ωραία ανάλυση, των επικοινωνιολόγων, που αναφέρουν ότι το ατύχημα αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θιχθεί όλος ο πολιτικός κόσμος. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης διακατέχεται από αισθήματα θυμού και οργής και στρέφεται συλλήβδην κατά του πολιτικού κόσμου». Για την ακρίβεια είναι υψηλότερα από κάθε άλλη φορά τα ποσοστά εκείνων που δεν θέλουν να απαντήσουν στις δημοσκοπήσεις, καθώς επίσης και όσων δηλώνουν ότι προτίθενται να μην προσέλθουν για να ψηφίσουν ή αν το κάνουν να επιλέξουν περιθωριακές δυνάμεις για «να τιμωρήσουν όλους όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια».
  • Το σενάριο λοιπόν επαναπροσδιορίζεται και νέος χρόνος για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών (των πρώτων, όπως λέγονται) φημολογείται η 21η Μαϊου και αυτό με κρύα καρδιά, καθώς οι προεκλογικές δράσεις θα γίνουν υπό την σκιά του δράματος, αλλά και με την τοξικότητα μεταξύ των κομμάτων να έχει χτυπήσει κόκκινο.
  • Στην μικρή μας Άρτα, η οποία μοιάζει πολιτικά ένα καρυδότσουφλο σε μια τρικυμία, η μετάθεση της ημερομηνίας για τις εκλογές δεν βρίσκει και σε δυσάρεστη θέση τους υποψηφίους… Π.χ. στη ΝΔ ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου της και είναι κυβερνών κόμμα. Να σημειωθεί ότι στο ΠΑΣΟΚ σε άλλες περιοχές πρωτοκλασάτα στελέχη είχαν παραιτηθεί από τον Οκτώβριο λόγω της καθυστέρησης της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων. Άλλη ιστορία να είσαι κυβερνών κόμμα όμως ε;
  • Εμάς οι εθνικές εκλογές, δεν φαίνεται να μας απασχολούν. Ίσως εκεί γύρω στο Πάσχα να δείξουμε κάποιο όψιμο ενδιαφέρον… μας κόφτει όμως το αυτοδιοικητικό πεδίο, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εκλογικές εξελίξεις στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.
  • Εν ολίγοις είχαμε γράψει ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, θα λειτουργήσουν στην αυτοδιοικητική σκακιέρα, μετά τις εθνικές εκλογές, καθώς τώρα η προτεραιότητά τους είναι η κεντρική πολιτική σκηνή.
  • Όμως η μεταφορά των εκλογών τον Μάϊο, πιέζει κατά πολύ τα πράγματα από άποψη χρόνου, καθώς τον Ιούλιο που θα έχει αναδειχθεί οριστικά η νέα κυβέρνηση, είναι ένα σημείο επικίνδυνα κοντά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Με ποιον τρόπο και με ποιες αντοχές τα κόμματα αυτά, θα στήσουν εκλογικό ψηφοδέλτιο στον Δήμο Αρταίων; Θα προλάβουν ή θα βάλουν όποιον να ναι προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός;
  • Και εδώ λοιπόν είναι ένα δεδομένο ότι στον Δήμο Αρταίων θα είναι δυο πολύ ισχυροί συνδυασμοί προερχόμενοι (ή υποστηριζόμενοι από τα σπλάχνα της δεξιάς), όπως αντιπροσωπεύονται μέχρι στιγμής από τους κ.κ. Τσιρογιάννη και Σιαφάκα (και λέμε μέχρι στιγμής γιατί μπορεί να ελλοχεύει κι άλλος συνδυασμός, όλα τα χουμε δει π.χ. ο Χαρακλιάς έχει μεγάλο προσωπικό fan club και δεν τον έχουμε δει ακόμη επίσημα με κάποιον…) και από την άλλη την δημοτική ομάδα του ΚΚΕ, –η Ριζοσπαστική δημοτική αλλαγή το ψάχνει το πράγμα -και την Τζένη Ταπραντζή, η οποία μπορεί και έχει την ευκαιρία να στέκει στο παιχνίδι, ορίζοντας τις εξελίξεις, ως η μοναδική εκπρόσωπος του κεντρώου χώρου (άντε και της κεντροαριστεράς).
  • Έχουν βέβαια ανακοινωθεί ενδιαφερόμενες κινήσεις, με επικεφαλής την Βίκυ Σιαπάτη και τον Πάνο Καραγιώργο, αλλά είναι γνωστό ότι η μετουσίωση της σκέψης σε οργανωμένη πράξη τέτοιας εμβέλειας, δεν είναι και κάτι εύκολο…
  • Μαζί με την Τζένη Ταπραντζή είναι και τα στελέχη της. Υπάρχει μια υφέρπουσα ατμόσφαιρα έξω ότι τα στελέχη της Τζένης έχουν τάσεις φυγόκεντρες προς άλλες …παραλίες και ίσως αυτό το σενάριο να είχε κάποια βάση μέχρι πρόσφατα. Όμως τα νέα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς ο συνδυασμός της Τζένης μοιάζει να είναι η μόνη ασφαλής νησίδα σε περίπτωση πολιτικού Burn out… Πέραν των άλλων, κάποιες σκέψεις για κατεύθυνση στην Περιφέρεια, με τη νέα απογραφή και το νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση εξανεμίστηκαν, καθώς προβλέπονται σε κάθε συνδυασμό 25 υποψήφιοι για δυο καρέκλες (καλύτερα να δώσουν στον ΑΣΕΠ… περισσότερες πιθανότητες έχουν), από την άλλη διαφαίνεται ότι με τον προγραμματισμό των κομμάτων, όχι αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο δεν θα προλάβουν να κάνουν, αλλά υπάρχει και κίνδυνος να … διαλυθούν στην πορεία.
  • Περιμένουν λοιπόν όλοι να εξελιχθούν τα πράγματα… και να δουν πως θα δράσουν. Μέχρι τότε έχουν την ασφάλεια ενός συνδυασμού pret a porter για τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα