22.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

΄Εχουμε σκύλο; Έχουμε γερή καρδιά.

Διαβάστε επίσης

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ…θέσεις για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, το ΚΥΝΗΓΙ, την ΦΥΣΗ: Γράφει ο Κώστας Λύτρας

Όποιος θέλει να ζήσει περισσότερο και να μειώσει τον κίνδυνο να υποφέρει από καρδιακές νόσους, καλό είναι να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ένα σκύλο. Και όλα αυτά με την υπογραφή των επιστημόνων!

Χαράς ευαγγέλια για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου που θέλει να προσέχει την υγεία και την καλή λειτουργία της καρδιάς του: Σύμφωνα με την πρόσφατη επιστημονική έρευνα, αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, η ύπαρξη ενός κατοικίδιου στο σπίτι συνδέεται άμεσα με τα χαμηλότερα επίπεδα της παχυσαρκίας, της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Κυρίως όμως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παρουσίασης καρδιακού επεισοδίου τόσο στον ιδιοκτήτη όσο και σε όλα τα μέλη της οικογενείας.

Με αυτά τα λιτά- αλλά τόσο ελπιδοφόρα- λόγια, έδωσε το στίγμα μιας μεγάλης μελέτης που ολοκληρώθηκε έπειτα από έρευνα της καθημερινής ζωής 5.200 ενήλικων ανθρώπων που είτε είχαν είτε όχι στην κατοχή τους κάποιο σκύλο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ενήλικες που ήταν ιδιοκτήτες ενός ή περισσοτέρων σκύλων ήταν αρκετά πιο δραστήριοι σε σχέση με τους μη ιδιοκτήτες, μιας που οι πρώτοι ήταν «υποχρεωμένοι» να περπατούν καθημερινά με τα κατοικίδιά τους. Μάλιστα, η καθημερινή επαφή και η επικοινωνία του σκύλου με τον ιδιοκτήτη απεδείχθησαν πως αυξάνουν την αίσθηση ευημερίας και αυτοεκτίμησης, ενώ δύνανται να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα συμπληρώνουν μια προγενέστερη επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι σκύλοι δρουν καταπραϋντικά για τον ιδιοκτήτη τους, μειώνοντας το άγχος και «σβήνοντας» με την ύπαρξή τους τις καθημερινές στρεσογόνες καταστάσεις.

Με αυτή τη λογική, οι σκύλοι χρησιμοποιούνται κατά καιρούς και σε προγράμματα ψυχοθεραπείας (ενηλίκων και ανηλίκων), με σκοπό να βελτιωθεί η ψυχολογική κατάσταση των μικρών ή μεγάλων ασθενών.

Η ύπαρξη του τετράποδου συντρόφου στη ζωή και τα σπίτι μας σίγουρα δεν είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα υγείας. Γίνεται σαφές πως η απόκτηση του κατοικίδιου δεν σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επαναπαυτεί.

Αν σέβεται την καρδιά του και θέλει να τη σώσει, πρέπει να συνεχίσει να κάνει υγιεινή διατροφή, να ελέγχει το βάρος του και να διακόψει το κάπνισμα. Πολύ λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν την επίτευξη των στόχων της σωστής και υγιεινής ζωής. Σε μια ιδανική κοινωνία, όπου οι ασθενείς θα άκουγαν τις συστάσεις των γιατρών, δεν θα χρειαζόντουσαν τα κατοικίδια για να «σέρνουν» στους δρόμους τους ιδιοκτήτες τους.

Αν όμως κάποιος υιοθετήσει ένα κατοικίδιο ζώο, αλλά εξακολουθεί να κάθεται στον καναπέ, να καπνίζει, να τρώει ο,τι θέλει και να μην ελέγχει την αρτηριακή του πίεση, αυτό σημαίνει πως δεν υλοποιεί μία συνετή στρατηγική για μείωση των καρδιαγγειακών κινδύνων. Προσοχή λοιπόν!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα