10.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

Ανατροπή στην Άρτα-Αλλαγή στη χώρα 

Διαβάστε επίσης

Χρήστος Μέγας*

Η Τραγωδία των Τεμπών μας συντάραξε όλους. 

Για τον ανθρώπινο πόνο, για την εγκληματική ανευθυνότητα των ανευθυνο-υπευθύνων.

Με τραγικό τρόπο αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνησης επέτρεπε να κυκλοφορούν τρένα χωρίς κανένα σύστημα ελέγχου (αφού το προηγούμενο είχε αφεθεί να καταρρεύσει και το νέο έμεινα στο «κουτί» εν μέσω διαγκωνισμών για συμβάσεις και προμήθειες).

Τελικά τα τρένα περνούσαν χωρίς σύστημα διαχείρισης, δίχως σταθμάρχες και η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα…

Ταυτόχρονα αποτέλεσε την αφορμή να τραβηχτεί το «πέπλο σιωπής» και να αποκαλυφθεί η ένδεια Δομών και υποδομών. 

Η χώρα είναι λάθος στημένη!

Με τις  αυθόρμητες και πάνδημες κινητοποιήσεις ο Λαός ζητεί απόδοση ευθυνών σε κάθε κρατική δομή, σε κάθε πολιτικό επίπεδο.

Τα συνθήματα στους τοίχους, ο βουβός πόνος, τα σακίδια των μαθητών με τα μηνύματα στις αυλές των σχολείων μας έχουν συγκλονίσει.

Εκ προμελέτης

Όλοι ευχόμαστε να μην βιώσει ποτέ πια άλλη τέτοια τραγωδία ο Ελληνισμός.

 Αρκούν όμως (μόνο) οι ευχές; Δεν πρέπει να πάρουμε και γενναίες αποφάσεις;

Το δυστύχημα των Τεμπών μπορεί να χαρακτηριστεί έγκλημα εκ προμελέτης, στο βαθμό που οι αρμόδιοι (Διοίκηση, υπουργείο) γνώριζαν ότι τα τρένα είναι επικίνδυνα και φρόντισαν, δύο φορές μάλιστα, επί ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και ΝΔ το 2021, να απαλλάξουν τους Ιταλούς (Hellenic Train) από την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων σε περίπτωση ατυχήματος/δυστυχήματος. Και ο σταθμάρχης ήταν κομματικό ρουσφέτι.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν στερήσει τη ΝΔ από το κάθε πολιτικό αφήγημα εν όψει εκλογών.

 Τι να ζητήσει; Να ψηφιστεί εκ νέου προκειμένου να ολοκληρώσει την… προσπάθεια; Να φέρει νέες ημέρες ευημερίας στον τόπο;

 Για τέσσερα χρόνια γιατί δεν τα έκανε; Με την πανίσχυρη εξουσία της έφερε καταστροφικά αποτελέσματα.

 Γιατί, άραγε, να ζητήσει νέα αυτοδυναμία;

Είναι προφανές ότι η ΝΔ κινείται δημοσκοπικά κάτω του ψυχολογικού ορίου του 30%. Πολύ μακριά από ένα ποσοστό στην απλή αναλογική (34%) που θα αποτελούσε εφαλτήριο για την αυτοδυναμία με βάση τον δικό της νόμο της σούπερ ενισχυμένης αναλογικής (37,5%-38%).

Το ρίσκο των δεύτερων εκλογών

Τέτοιες επιδόσεις δεν επιτρέπουν δεύτερες εκλογές καθώς οδηγούν σε αδιέξοδο.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μακράν της επίδοσης του 2019 (31,5%). Ουδόλως ο κ.Τσίπρας επιθυμεί έναν επαναληπτικό γύρο ήττας με ποσοστά πέριξ του 25% (μετά το 2019, τώρα νέα διπλή αποδοκιμασία).

Εν τω μεταξύ οι υποδομές καταρρέουν (γραμμές τρένου, γέφυρες κ.α.), δεν απονέμεται Δικαιοσύνη (οι αποφάσεις βγαίνουν μετά από 10χρόνια), η Δημόσια Διοίκηση ταλαιπωρεί τους πολίτες, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αντί να υποστηρίζουν την ισόρροπη ανάπτυξη και να διαχέονται στην παραγωγή, κατευθύνονται σε λίγους «παίχτες»…

Σωστή κυβέρνηση

Για τις καταστροφικές συνέπειες της Δεξιάς διακυβέρνησης θα υπάρξουν συνέπειες στην συντηρητική παράταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσει λύση, ενόσω δεν έχει σχέδιο. 

Για την απουσία εναλλακτικής στην ΝΔ, θα υπάρξουν εκλογικές ανακατατάξεις στην κεντροαριστερά με επίκεντρο την σοσιαλδημοκρατία.

Για την ανάγκη  ανάταξης των υποδομών και αναδημιουργίας του Κράτους Πρόνοιας απαιτείται ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ.

Χρειάζεται κινητοποίηση όλων των πατριωτικών δυνάμεων και αποφάσεις για μια σωστή κυβέρνηση, με τον κατάλληλο πρωθυπουργό (εκτός Μητσοτάκη και Τσίπρα) και ένα σοσιαλδημοκρατικό Πρόγραμμα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Η Άρτα

 Εμείς, η Προοδευτική Παράταξη, θα παίξουμε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την αναδημιουργική προσπάθεια. 

Μπορεί οι προηγούμενοι, με τα λάθη και τις αδυναμίες τους, να συρρίκνωσαν δημογραφικά την Άρτα, αλλά αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Ούτε είναι νομοτέλεια το ΠΑΣΟΚ να μην έχει βουλευτή στο Νομό.

 Γι αυτό σας καλώ σε δημιουργική συστράτευση. Για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα επαναφέρει τη χώρα σε προοδευτική κατεύθυνση, θα ανορθώσει τις υποδομές, θα ρυθμίσει το νέο Κοινωνικό Κράτος, θα δώσει ευκαιρίες στους Νέους.

-Με Ανατροπή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο από την Άρτα.

-Με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμους και Περιφέρεια) με κορμό το ΠΑΣΟΚ και ανανέωση, χωρίς το παλαιό να διώχνει κόσμο αντί να προσελκύει τους νέους.

-Με Αλλαγή στη χώρα.

  • Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υπ.Βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα