21.8 C
Arta
3 Μαΐου 2024

Οι βωβές εκλογές κυοφορούν κινδύνους

Διαβάστε επίσης

Γράφει η ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ*

Βωβές χαρακτηρίζονται οι εκλογές που πλησιάζουν σε μια άγνωστη ακόμη ημερομηνία, κατά πάσα πιθανότητα την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου. Βωβές, αλλά στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα «εκκωφαντικές» σε συμβολισμούς και στάσεις, συμπεριφορές και ενδείξεις.
Ο Λαός, που δεν εκδηλώνεται, αν μη τι άλλο, σίγουρα επωάζει στην κάλπη μια μεγάλη έκπληξη, μια έκπληξη, που κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια και κυρίως με σαφήνεια.
Αυτό που όμως βλέπουμε τον περιφερειακό του αμιγώς πολιτικού κόσμου, να ανησυχεί, είναι για τον κίνδυνο να ενισχυθούν ψηφοθηρικά, τα ακραία εκείνα κόμματα, που κινούνται στις παρυφές της παρανομίας, που ελκύουν τον κόσμο από τις λαϊκιστικές τους κατευθύνσεις.
Πολλοί συνταγματολόγοι, χτυπάνε τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάνε η Πολιτεία να πάρει τα μέτρα εκείνα, που δεν θα επιτρέψει στα μορφώματα αυτά του παρελθόντος να επιρρωθούν και να νομιμοποιηθούν μέσω της κολυμβήθρας του Σιλωάμ, μιας οργισμένης κάλπης.
Αλλά από την άλλη, πρέπει και τα κόμματα, τα λεγόμενα συστημικά, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προάγουν την αληθινή δημοκρατία και να υπερασπιστούν τις αξίες του Πολιτεύματος.
Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να έχουν αφιονιστεί από τον πυρετό της προεκλογικής περιόδου και ενώπιον του δημοσίου διαλόγου, να συνθηματολογούν, προσπαθώντας να κερδίσουν τις φθηνές και πρόσκαιρες εντυπώσεις, παρά την ουσία, και σε μεγάλο βαθμό συμβάλλουν στην απαξίωση των κομμάτων που εκπροσωπούν.
Βιώνουμε μια παρατεταμένη, άτυπη, προεκλογική περίοδο, που δεν προτάσσεται στον δημοκρατικό πολιτικό διάλογο, το πρόγραμμα του κάθε κόμματος, αλλά ο φόβος για τι πρόκειται να γίνει, σε περίπτωση που υπερισχύσει ο αντίπαλος. Μια κεκαλυμένη εμφυλιοπολεμική κατάσταση, η οποία επιρρωνύεται από έναν στρατό αντιπάλων, που οξύνουν τα πνεύματα, δολοφονούν χαρακτήρες, ενισχύουν στερεότυπα και μηδενίζουν προσωπικότητες, μέσα από τα social media.
Ο έντυπος Τύπος, παρά τις παθογένειές του, τα μειονεκτήματα και βέβαια την μείωση της δύναμής του, στέκει σήμερα, ο πλέον αξιοσέβαστος θεσμός του δημοκρατικού διαλόγου και στην πραγματικότητα, ο μεγάλος Ηρακλειδέας του πολιτικού συστήματος.
Με έμφαση στα σοβαρά επιχειρήματα, με ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων, των μετριοπαθών απόψεων και με κατεύθυνση την πλήρη ενημέρωση του πολίτη, στέκουν ως συμβολικά κάστρα στον ορυμαγδό της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, η οποία σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζει τον σταθεροποιητικό τους ρόλο.
Αλλά είναι τέλος και η μεγάλη ευθύνη των πολιτών, να αξιολογήσουν με αίσθημα αξιών την πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται, να εργαστούν εσωτερικά και κοινωνικά για να μπορέσουν να αντιδράσουν στην μικρόνοια και τον διχασμό και σε τελική περίπτωση, να λάβουν την καλύτερη απόφαση για το μέλλον, το δικό τους, αλλά και της πατρίδας τους, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης…

*Η ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με Μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα