21.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

ΣΟΦΙΑ ΤΣΩΛΑ: Και γιατί όχι με το ΚΚΕ;

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτή του ΚΚΕ στο Ν. Άρτας, Σοφίας Τσώλα, στον Γιάννη Καϊντάση και την “ΑΠΟΨΗ”

Για την απόφασή της να είναι υποψήφια με το ΚΚΕ αναφέρεται στην συνέντευξή της η γνωστή δικηγόρος της Άρτας Σοφία Τσώλα, χωρίς βέβαια να αποφεύγει να δίνει απαντήσεις και σε πιο επίκαιρα θέματα, όπως οι πολιτικές εξελίξεις μετά το ατύχημα των Τεμπών, την επόμενη ημέρα των εκλογών, την στάση των νέων και βέβαια… την αντίδραση από το προσωπικό και επαγγελματικό της κύκλο, και την διάθεσή της να συνεισφέρει στον πολιτικό διάλογο.

1) Βουβές μοιάζουν οι επικείμενες εθνικές εκλογές, υπό την σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Πως εσείς προσλαμβάνετε αυτήν την κατάσταση;

Σε ό,τι αφορά το κλίμα για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, θα διαφωνήσω, αφού κάθε άλλο παρά βουβό το θεωρώ, όπως θα ήθελαν οι ένοχοι για τα Τέμπη να το χαρακτηρίζουν και να το συντηρούν μέχρι τις επερχόμενες εκλογές, θολώνοντας τα νερά, σε άλλη μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού. Αντίθετα, η οργή και η βροντερή φωνή των χιλιάδων ανθρώπων που κατέκλυσαν πανελλαδικά δρόμους και πλατείες, δεν ερμηνεύεται ως βουβαμάρα.
Αποκαλύφθηκε ότι το έγκλημα στα Τέμπη είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της λεγόμενης “απελευθέρωσης” των σιδηροδρόμων, της κρατικής υποχρηματοδότησης, της ιδιωτικοποίησης της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της υποστελέχωσης και των μετατάξεων προσωπικού, της αδιαφορίας όλων των έως τώρα κυβερνώντων και συνενόχων, απέναντι στον κώδωνα του κινδύνου που έκρουαν οι εργαζόμενοι, στις ενδείξεις και τις προειδοποιήσεις τους. Όλοι οι έως τώρα λοιπόν κυβερνώντες (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), είναι συνένοχοι για το έγκλημα στα Τέμπη.
Ακόμη και για όσους δεν είχαν πλήρως αντιληφθεί τι συμβαίνει. Μαθητές, φοιτητές, νέοι, γέροι, μανάδες με μωρά, για πολλές μέρες, διαδήλωσαν ειρηνικά, φώναξαν, έκλαψαν, τραγούδησαν! Η αντίδραση αυτή ήταν και η αφορμή να ξεσπάσει πλήθος κόσμου και να φωνάξει ότι δεν αντέχει άλλο πόνο, καταπίεση, φτώχεια, θλίψη και εξευτελισμό. Ήταν και εξακολουθεί να είναι μια διαμαρτυρία όχι μόνο κατά της τωρινής κυβέρνησης, αλλά κατά του συστήματος στην ολότητά του και κάθε άλλο παρά προεκλογική βουβαμάρα τη λες…

2) Για πολλούς ήταν κεραυνός εν αιθρία η απόφασή να συμμετάσχετε στο εκλογικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ… Ποιοί ήταν οι παράγοντες που σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση;

Πρώτη φορά συμμετέχω σε εκλογικό ψηφοδέλτιο και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, παρά το ψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αποδεχόμενη την άκρως τιμητική πρότασή του. Αυτό, για όποιον με γνωρίζει καλά, θεωρώ ότι κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία είναι! Ήταν μια απόφαση μετά από ώριμη και βαθιά σκέψη και μάλιστα σε εποχή πολύ κρίσιμη! Και γιατί με το ΚΚΕ; Γιατί το ΚΚΕ δεν έμαθε να προδίδει κανέναν! Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει πραγματικά για το λαό και προσπαθεί να προστατεύσει την αξιοπρέπειά του. Έχει μακρά ιστορία και του αξίζει σεβασμός. Γιατί είναι το κόμμα που έχει επαληθευτεί στο παρελθόν και που οι προβλέψεις του εξακολουθούν να επαληθεύονται. Διαρκώς δίνει μάχες και αγώνες δίπλα στον κόσμο και τα προβλήματα του. Ασκεί πάντα έντιμη αντιπολίτευση, με πρόγραμμα, με θέσεις, με προτάσεις στη Βουλή, αλλά και πράξεις! Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι αυτό που ξέρει να βάζει πλάτη καλύτερα από τον καθένα, να αγωνίζεται και να βρίσκεται δίπλα στον άνεργο, τον εργάτη, το φοιτητή, το συνταξιούχο. Είναι αυτό που παλεύει να σταματήσει τους πλειστηριασμούς, τις εξώσεις, ΄΄τα κομμένα ρεύματα (ελπίζω οχι και τα νερά…), αυτό που παλεύει για τη δημόσια υγεία, την παιδεία, τα υπέρογκα επιτόκια, τη φτώχεια, τα δικαιώματα! Τα τελευταία δε χρόνια της οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, απέδειξε περίτρανα και πάλι με τη στάση του ότι στηρίζει το λαό και ότι αγωνίζεται ενάντια στον καπιταλισμό, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στην αντοχή και τη μαχητικότητα του κόσμου. Και γιατί όχι! Το ΚΚΕ, ΔΕΝ ήταν τελικά, ούτε αυτό που πήρε τα σπίτια του λαού, ούτε αυτό που δε θέλει να κυβερνήσει…, όπως με λύσσα, ως καραμέλα αναμασούν και διατείνονται οι ενοχλημένοι από τη μαχητικότητά του. Είναι το μόνο κόμμα που δείχνει το δρόμο για το πώς θα χτυπηθεί οριστικά η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια, η καταστροφή. Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει μάθει να ΄΄υπογράφει……΄΄.
Με αυτούς τους παράγοντες, λοιπόν, με μεγάλη ευθύνη, τιμή και ελπίδα, αποφάσισα να είμαι υποψήφια με το ΚΚΕ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με το κόμμα του λαού και όχι με κόμμα της ‘’καρέκλας’’. Ελπίζω ότι και η δική μου συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο Νομό Άρτας, θα συνεισφέρει στον αγώνα ζωής που έχουμε μπροστά μας και θα βοηθήσει, ώστε όλοι μας να απαιτήσουμε λύσεις, γιατί τα δικαιώματά μας κατακτιούνται!

3) Γίνεται λόγος για μεγάλη απαξίωση κυρίως των νέων στις εκλογές και για πλήγμα του πολιτικού κοινοβουλευτισμού. Πως αξιολογείτε αυτό το δεδομένο;

Η νέα γενιά είναι αυτή που μεγάλωσε μέσα στην οικονομική κρίση, την πανδημία και την ανασφάλεια. Οπότε είναι λογικό οι νέοι να αισθάνονται απογοητευμένοι, οργισμένοι και να έχουν χιλιάδες ερωτήματα. Ωστόσο η νεολαία έδειξε ότι ξέρει καλά, να διεκδικεί, να ζυγίζει και να αγωνίζεται για μια καλύτερη, δίκαιη ζωή. Οι δέκα μέρες διαμαρτυρίας χιλιάδων νέων για το έγκλημα στα Τέμπη, το ποτάμι οργής, επιβεβαίωσαν το θυμό, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται ούτε να μείνουν αδιάφοροι, ούτε να υποταχθούν στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της ανισότητας. Σε σχολεία, πανεπιστήμια, στους δρόμους, οι νέοι, μια γροθιά, συσπειρωμένοι στους μαζικούς φορείς τους, ανέδειξαν τις εγκληματικές ευθύνες και έδωσαν το μήνυμα ότι τίποτα δε θα ξεχαστεί. Απαίτησαν να τιμωρηθούν οι ένοχοι και αυτό θα εξακολουθήσουν. Ο νέος θα παλέψει και θα τα καταφέρει και κανένας δε θα του κλείσει το στόμα. Θα καταγγείλει το κακό και το άδικο και δε θα υποκύψει στις προσπάθειες φίμωσης και εκφοβισμού.
Ο νέος θα απαιτήσει λοιπόν αλλαγές! Η νεολαία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που την ανησυχεί, όσο και αν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, προβαίνουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές σε αλλαγή στρατηγικής και προσπαθούν να την τρομάξουν και να τη ‘’συμμορφώσουν ‘’. Όλη αυτή η δύναμη, η δικαιολογημένη οργή θα μετατραπεί σε ανατροπή και αγωνιστικότητα. Εξάλλου: η νέα γενιά έχει ιδανικά! Ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά!

4) Μπορεί το ΚΚΕ να αναχαιτίσει το κλίμα της αδιαφορίας και να αποτελέσει την συνειδητή επιλογή για αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας;

Το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα για την καπιταλιστική κρίση, τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, τις αιτίες του τέλματος που έχουμε φτάσει ως κοινωνία, τη φτώχεια, το έγκλημα στα Τέμπη! Θέλει πάντα πρωταγωνιστή των εξελίξεων τον ίδιο το λαό. Δεν σκορπίζει αυταπάτες, παρά αγωνίζεται, για να χτυπηθεί, η εμπορευματοποίηση σε όλα τα επίπεδα, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, του ίδιου του ανθρώπου. Το ΚΚΕ είναι κόμμα δοκιμασμένο, με μικρές και μεγάλες νίκες, που δεν έχει μάθει να υποτάσσεται και να σκύβει το κεφάλι. Προτρέπει το λαό να ενεργοποιηθεί, να οργανωθεί, να αγωνιστεί και να απαιτήσει το δίκιο του. Μονάχα έτσι θα φύγουν όλοι από τη θλίψη, θα ξαναβρούν κουράγιο για αγώνα. Ζούμε στην εποχή όπου τα δημόσια νοσοκομεία διαλύθηκαν, τα σπίτια βγαίνουν σε πλειστηριασμό το ένα μετά το άλλο, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία είναι σε πλήρη αποσύνθεση, ο λαός ζει στα όρια ή και κάτω απ’ τα όρια της φτώχειας, της ένδειας. Ξεπούλησαν τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια, νερό, ρεύμα, ξεπούλησαν την ίδια μας τη ζωή. Όλα αυτά βεβαίως είναι τα αποτελέσματα και ο αντίκτυπος των έως τώρα, μνημονιακών κυβερνήσεων. Να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν ότι η καταστροφή και η αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων από τις κυβερνήσεις αυτές, θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, εάν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση μέσα από συνεργασίες μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
Όχι, λοιπόν, η αδιαφορία, αλλά το ενδιαφέρον θα στρέψει τον κόσμο στη συνειδητή επιλογή της ψήφου στο ΚΚΕ. Ενδιαφέρον ως προς το να αλλάξει κάτι και αυτό το κάτι θα το αλλάξει ο λαός μόνος του, βγαίνοντας από το όποιο δίλημμα, που θα τον οδηγήσει πάλι σε ημίμετρα, στη μιζέρια, στο ‘’έχει ο θεός’’!
Μόνο ο ΛΑΟΣ θα σώσει το ΛΑΟ!!!
Συνειδητή επιλογή η ψήφος στο ΚΚΕ, γιατί, όσο στηριχτεί και δυναμώσει το ποσοστό του ΚΚΕ, τόσο αμφίδρομη θα είναι και η επίδραση και μέσα στη κοινωνία, η οποία θα θωρακιστεί ακόμη περισσότερο. Θα δυναμώσει η αυτοπεποίθηση του λαού και η διάθεσή του να οργανωθεί, να παλέψει κόντρα σε ό,τι του μαυρίζει τη ζωή, να φωνάξει, να διεκδικήσει, να προστατέψει τα δικαιώματα του, να πάρει πίσω τα χαμένα του χρόνια! Να ψηφίσει ΚΚΕ και ας μην συμφωνεί σε όλα μαζί του!
Τίποτα δεν θα κερδίσει ο λαός από τη λογική του μικρότερου κακού, του συμβιβασμού, με το ελάχιστο, με τη λογική της ανάθεσης και του «τίποτα δεν γίνεται !».
Το μήνυμα που θέλω να δώσω στο λαό, με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, είναι να μη φοβηθεί να το ψηφίσει ! Είναι ότι πλέον δεν έχει πολλές λύσεις… Να ενισχύσει το μόνο κόμμα που παλεύει και που δεν θα του γυρίσει την πλάτη. Να ψηφίσει και να μη συμβιβαστεί ξανά με τη μιζέρια και με ό,τι του υποδείξουν, αλλά αυτό που είναι το καλό για αυτόν, για τη ζωή του, την οικογένεια του, την κοινωνία ολόκληρη. Και το καλό αυτό είμαι βέβαιη ότι το γνωρίζει και το μόνο που μένει είναι απλώς να το υπερασπιστεί.

5)Για να περάσουμε και στα δικά μας, πως αντιμετωπίζει ο προσωπικός και επαγγελματικός σας κύκλος την απόφασή σας να είστε υποψήφια με το ΚΚΕ

Η αλήθεια είναι ότι έκανε εντύπωση σε πολλούς αυτή μου η απόφαση. Όποιος, βέβαια, όπως προείπα, με γνωρίζει καλά, δεν εξεπλάγη. Ωστόσο, ναι, αποτέλεσε και έκπληξη για πολλούς, θέτοντάς μου μάλιστα διάφορα ερωτήματα του τύπου, ‘’γιατί υποψήφια με το ΚΚΕ, σε τι θα σε ωφελήσει ; ’’ Εδώ, απλώς απαντάς με συμπάθεια ότι στη ζωή, πέρα από την ιδιοτέλεια και το προσωπικό συμφέρον, υπάρχουν και ιδανικά, υπάρχουν και οι αγώνες, το να αντιδράς στην υποτίμηση, το να παλεύεις για το κοινό και συλλογικό καλό, που λίγο…. έχουμε ξεχάσει, με την ελπίδα φυσικά να γίνεις κατανοητός από το συνομιλητή σου! Ειδικότερα τώρα, στον επαγγελματικό μου χώρο, είδα μια ιδιαίτερα θετική αντίδραση από τους φίλους και συναδέλφους μου. Από κει και πέρα, δημιουργούνται και ερωτήματα, αναπτύσσονται διάλογοι και είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να διαφωνήσουμε ή και να συμφωνήσουμε. Εξάλλου αυτό δεν είναι το υγιές και το θεμιτό στην πολιτική;

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα