12.8 C
Arta
7 Μαΐου 2024

Aναφορά Χρήστου Γκόκα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Ηπείρου

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, σχετικά με το Υπόμνημα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, για το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Ηπείρου.

Ειδικότερα τονίζει ότι παρόλο που η Ήπειρος αποτελεί μια Περιφερειακή Ενότητα με σπουδαία προσφορά στην πατρίδα μας, σήμερα βιώνει μια σειρά από μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα, ενώ ταυτόχρονα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά ως η φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης.

Επίσης αναφέρει ότι τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με σημαντικούς τομείς, όπως το δημογραφικό, όπου ο πληθυσμός της Ηπείρου διαρκώς μειώνεται και η πλειοψηφία του αποτελείται από άτομα τρίτης ηλικίας, με τις συγκοινωνιακές υποδομές, όπως αναλυτικά περιγράφονται στο Υπόμνημα, και το εσωτερικό οδικό δίκτυο με πολλές ελλείψεις στις συγκοινωνίες και το οποίο παραμένει απαρχαιωμένο και ασυντήρητο.

Αναφορικά με τον τομέα της υγείας επισημαίνει ότι οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης είναι ανεπαρκείς σε πολλά απομακρυσμένα χωριά, ο τομέας εκπαίδευσης συρρικνώνεται, καθώς οι σχολικές μονάδες περιορίζονται με τη συνεχή διακοπή της λειτουργίας τους, ενώ τα δίκτυα επικοινωνιών είναι υποβαθμισμένα, με αποτέλεσμα να απαιτείται πλήρης ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών παντού.

Παράλληλα δε, υπογραμμίζει ότι οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ τοποθετούνται άναρχα, χωρίς κανένα σχέδιο χωροθέτησης και προγραμματισμό, για το περιβάλλον δεν υλοποιούνται δράσεις με σκοπό την προστασία του και την ανάδειξή του, ενώ η επισκεψιμότητα των Ηπειρωτών στην πατρίδα τους τείνει να γίνει απαγορευτική, λόγω των ακριβών διοδίων και της υψηλής τιμής των καυσίμων. 

Τέλος ο κ. Γκόκας καλεί τους κ.κ. Υπουργούς να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα της Περιφέρειας της Ηπείρου, όπως αυτά αναφέρονται στο Υπόμνημα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, και να τον ενημερώσουν για τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

Προς τους Υπουργούς:

  1. Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γ. Γραπετρίτη
  2. Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
  3. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη
  4. Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως
  5. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη
  6. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα
  7. Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη

Θέμα: “Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει τη δικαιολογημένη ανησυχία της για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα των περιοχών της Ηπείρου και ζητά άμεσες λύσεις.”

Κύριοι Υπουργοί,

Σας καταθέτω ως Αναφορά, το από 7-3-2023 Υπόμνημα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος , το οποίο επισυνάπτω με την παρούσα Αναφορά μου, και το οποίο αναφέρεται σε σωρεία σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Ηπείρου γενικότερα και στο σύνολό τους.

Όπως επισημαίνεται, η Ήπειρος με τη μεγάλη προσφορά στην πατρίδα μας, σήμερα βιώνει μια σειρά από μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα και κατέχει τη θλιβερή πρωτιά ως η φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης.

Στο Υπόμνημα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος αναφέρονται αναλυτικά όλα αυτά τα ζητήματα και προβλήματα, όπως χαρακτηριστικά:

  • Το δημογραφικό πρόβλημα, με το πληθυσμό της Ηπείρου διαρκώς να μειώνεται και την πλειοψηφία του να αποτελούν άτομα της τρίτης ηλικίας,
  • Οι υποδομές- οδικό δίκτυο- προσβασιμότητα, με τις πολλές ελλείψεις σε συγκοινωνίες και το εσωτερικό δίκτυο να παραμένει απαρχαιωμένο και ασυντήρητο,
  • Οι υπηρεσίες υγείας, με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης να είναι ανεπαρκείς σε πολλά απομακρυσμένα χωριά,
  • Ο τομέας της εκπαίδευσης με το συνεχές κλείσιμο των σχολικών μονάδων
  • Τα δίκτυα επικοινωνιών, για τα οποία απαιτείται πλήρης ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών παντού,
  • Η ενέργεια και οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ, εξαιτίας της άναρχης, ανεξέλεγκτης και χωρίς σχέδιο χωροθέτησής τους,
  • Το περιβάλλον, για το οποίο απαιτούνται ενέργειες τόσο για την προστασία του και την ανάδειξή του, όσο και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  • Το μεγάλο κόστος για τις μεταφορές και η δυσκολία της επισκεψιμότητας των Ηπειρωτών στην πατρίδα τους, λόγω των ακριβών διοδίων και της υψηλής τιμής των καυσίμων.

Παρακαλείσθε κύριοι Υπουργοι, να λάβετε υπ’ όψη σας όλα αυτά τα σοβαρά  ζητήματα και προβλήματα της Περιφέρειας της Ηπείρου, όπως αναφέρονται στο Υπόμνημα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, και να προβείτε στις άμεσες και απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπισή τους, και να με ενημερώσετε σχετικά για τις αποφάσεις σας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα