17.8 C
Arta
6 Μαΐου 2024

Χριστίνα Μαρέτη:  η εστίαση δίνει υπεραξία στις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία

Διαβάστε επίσης

Στον διάλογο που έχει ξεκινήσει ενόψει των εκλογών της 21ης Μαϊου, διέκρινα την αγωνία των ανθρώπων της εστίασης, για τα προβλήματα βιωσιμότητας, που αντιμετωπίζουν. Να σημειωθεί ότι η εστίαση, εκτός από σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μας, έχει μεγάλη σημασία και για την κοινωνική επικοινωνία μας, την ψυχαγωγία και την ψυχική μας ισορροπία, όπως αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Παρόλα αυτά ε εστίαση, μετά τα σοβαρά πλήγματα που δέχθηκε κατά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, είναι σήμερα αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση, τις πληθωριστικές πιέσεις, την  αβεβαιότητα και την αδιαφορία της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν λάβει δημοσιότητα το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε σωρευτικά κατά 42% σε μόλις 12 μήνες. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ, τα τελευταία 4 χρόνια, αγνόησε όλες τις εκκλήσεις των φορέων του κλάδου και αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Σήμερα οι άνθρωποι της εστίασης αντιμετωπίζουν και ένα άλλο σοβαρότατο πρόβλημα:η έλλειψη προσωπικού, η οποία μετά την κρίση της πανδημίας, έγινε το νέο επιδημικό φαινόμενο στην Ελλάδα, προκαλεί μεγάλη ανησυχία ενόψει της φετινής τουριστικής σεζόν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περίπου 8 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης παρουσιάζουν κενές θέσεις εργασίας για όλες τις ειδικότητες. Χρειάζεται μια στέρεα πολιτική για την εστίαση, υποβοηθούμενη από στοχευμένα κυβερνητικά μέτρα που θα διευκολύνουν ουσιαστικά τους επιχειρηματίες. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εδώ και καιρό:

  • μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος που προκαλείται κυρίως από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών ενέργειας,
  • άμεση επανακατεύθυνση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις εστίασης, που σήμερα αποκλείονται, όπως και προς τις λοιπές ΜμΕ, ώστε να καταφέρουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζόμενων τους, επιτρέποντάς  τους να μετασχηματίσουν τις εταιρείες τους σε ανταγωνιστική βάση,
  • κρατική παρέμβαση προς τις διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου να χαλαρώσουν τα πολύ αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και να χρηματοδοτήσουν τις εταιρίες εστίασης,

Η εστίαση, στην πόλη και τα χωριά μας, κρατάει την οικονομία μας ζωντανή και δίνει τον απαραίτητο παλμό στην περιοχή μας. Χωρίς την εστίαση, οι καταναλωτές θα είχαν από καιρό εγκαταλείψει την αγορά της περιοχής μας και αυτό αποδεικνύει την μεγάλη σημασία, αλλά και την υπεραξία που μπορεί να δώσει στις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο. Το σημαντικότερο δε όλων είναι ότι πίσω από κάθε επιχείρηση εστίασης, υπάρχει μια αλυσίδα ανθρώπων, ιδιοκτητών, εργαζομένων, προμηθευτών, υπαλλήλων, που στηρίζουν την τροφοδοσία και την λειτουργία τους. Και αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να υπολογίσουμε όλοι μας για την επόμενη ημέρα.

Χριστίνα Μαρέτη

Φαρμακοποιός

Υπ. Βουλευτής Άρτας ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα