20.4 C
Arta
22 Νοεμβρίου 2024

Συνέντευξη της Κατερίνας Σχισμένου με την Αφροδίτη Κατσαούνου για το έργο “Ο Σακάτης του Νησιού”.

Διαβάστε επίσης

1.Ανεβάζετε με τους “Υφοποιούς” του Κομποτίου ένα νέο έργο. Τι ακριβώς είναι αυτό το έργο και πώς το επιλέξατε;

Ο Σακάτης του Νησιού

Μάρτιν Μακντόνα

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές                                Σκηνοθεσία: Αφροδίτη Κατσαούνου

Μπάρτλεϋ: Γιατί;

Μπίλλυ: Δεν ξέρω γιατί. Ξέρω πως δεν είναι σωστό.

Μπάρτλεϋ: Μα είναι πολύ αστείο.

Μπίλλυ: Κι αστείο να είναι, δεν κάνει.”

Αυτός ο μικρός διάλογος ήταν η αφορμή να σταθώ σε αυτό το σπουδαίο κείμενο και να το επιλέξω για τη φετινή παραγωγή. Ένα έργο που με κινητήρια δύναμη το χιούμορ μιλά για την ανθρώπινη δυστυχία. Κατά τις πρόβες προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε αυτή τη δύναμη. Και να μπούμε στην ιδιοσυγκρασία των χαρακτήρων. Μελετήσαμε Ιρλανδικά έργα και ταινίες. Ακούσαμε Ιρλανδική μουσική και διαβάσαμε γεωγραφία και ιστορία του τόπου. Η σκηνή μας γέμισε με πολύχρωμα πλεκτά, ζεστά ρούχα, μπότες, σκουφιά, γκέτες…Το σκηνικό σκοτεινό, σκληρό, μοναχικό. Πρόβες και συζητήσεις ατελείωτες. Η κεντρική ιδέα του έργου, διαχρονική, παγκόσμια… πώς να μιλήσεις για αυτή; Το τολμήσαμε γιατί αγαπήσαμε πολύ το έργο!

“Μπίλλυ: Υπάρχουν πολλοί σαν κι εμένα εδώ γύρω, αλλά εκείνων το σακατιλίκι είναι εσωτερικό και δεν φαίνεται.”

2. Μετά από μια κωμωδία σε ένα άλλο θεατρικό έργο που αγγίζει δύσκολα και ευαίσθητα θέματα. Ποια τα μηνύματα του έργου;

Στην μαύρη κωμωδία “Ο Σακάτης του νησιού” κυρίαρχο θέμα είναι η τρυφερή αντιμετώπιση ενός παιδιού με κινητικά προβλήματα από τις δύο γραφικές γηραλέες κυρίες που το μεγάλωσαν μετά το θάνατο των φυσικών γονέων του και, σε αντίθεση, η επαίσχυντη συμπεριφορά της υπόλοιπης μικρής κοινωνίας του νησιού προς αυτό το παιδί. Από μια σχεδόν απίστευτη εύνοια της τύχης η ζωή του νεαρού θα φανεί ότι αλλάζει ριζικά, πράγμα που θα έχει ως επακόλουθο τη φαρισαϊκή στάση της μικρής κοινωνίας.

3.Τι μας λέει ή διδάσκει το θέατρο; Κάνει τον κόσμο μας καλύτερο;

Το να κάνεις θέατρο συμβάλλει στην αναβάθμιση του πνευματικού επιπέδου. Δεν είναι μόνο μια διασκέδαση ή ψυχαγωγία, αλλά κάτι πιο βαθύ συνδεδεμένο με τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι η απόλυτη έκφραση του μιμητικού ενστίκτου, που είναι εγγενές στον άνθρωπο μιας και μέσα από την μίμηση μαθαίνει τον κόσμο από όταν γεννηθεί. Επίσης το θέατρο είναι τόπος συνάθροισης. Οι θεατές μαζεύονται σε ένα μέρος και μοιράζονται μια κοινή εμπειρία. Στην εποχή μας που η επικοινωνία έχει περιοριστεί κυρίαρχα στο διαδίκτυο, αυτή η ευκαιρία επαφής ανθρώπων είναι ανεκτίμητη. Η απόλυτη έκφραση της δημοκρατίας, βρίσκεται στο θέατρο. Εκεί όλοι είναι ίσοι θεατές που βλέπουν το ίδιο θέαμα, λαμβάνουν το ίδιο ερέθισμα και μπορούν ανεμπόδιστα  να το επεξεργαστούν και να το κρίνουν. Μέσα από ένα θεατρικό έργο, όταν είναι επιλεγμένο από συγγραφείς που έχουν γράψει λογοτεχνικά αριστουργήματα,  ερχόμαστε σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα ανθρώπων. Επιπλέον, το να κάνεις θέατρο όπως και το να παρακολουθείς, συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του πνευματικού επιπέδου των ανθρώπων. Η παρακολούθηση οξύνει την προσοχή και βελτιώνει τη γλωσσική έκφραση.

4. Πόσο δύσκολο ήταν για σας να το προσεγγίσετε;

Δύσκολη ήταν η προσέγγιση μιας και η φετινή παραγωγή αφορά έναν τόπο, την Ιρλανδία, που είναι σχετικά άγνωστος. Μελετήσαμε πολύ. Επίσης προσπαθήσαμε να πλησιάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το Ιρλανδικό ύφος με τα κοστούμια, το σκηνικό, την αφίσα, το τρέιλερ. Ελπίζουμε να το καταφέραμε!

Θα ήθελα να αναφέρω την ταυτότητα της παράστασης για να κατονομαστούν οι άνθρωποι που έτρεξαν για την φετινή παραγωγή, κάνοντας διπλούς και τριπλούς ρόλους! Όχι μόνο των ηθοποιών, αλλά και σε ότι άλλο ήταν απαραίτητο. Φυσικά στήριγμα της όλης προσπάθειας τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου, που στηρίζει ακούραστα την όλη προσπάθεια.

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):

Νάντια Λαμπράκη (Κέητ)

Βασιλική Χαβέλα (Αϊλήν)

Βαγγέλης Βαρέλης (Τζώννυ)

Παναγιώτης Ντούλας (Μπίλλυ, ο Σακάτης)

Γιώργος Μαλιγιάννης (Μπάρτλεϋ)

Σοφία Κωσταπαππά (Έλεν)

Μαρία Λαμπράκη (Γιατρός)

Βίκυ Κωστάκη (Μάμμυ)

Συντελεστές

Σκηνικά-Κοστούμια: Χρήστος Παππάς, Σωτήρης Γούσιας

Βίντεο/Τρέιλερ: Γιώργος Παπαβασιλείου

Φωτογραφία: Βάγια Μπαλαμπάνη

Σχεδιασμός Αφίσα/Πρόγραμμα: Χρήστος Παππάς

Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Ντούλας

Ηχογραφήσεις: Orange Radio

Επιμέλεια φωτισμού: Τόλης Κωνσταντίνος

Επιμέλεια εκτυπώσεων: Artinorama. Νίκος Βάρδιας

Ήχος: Στεφανία Γιαννούλη

Φώτα: Παναγιώτα Στραγανιώτη

Βεστιάριο: Ντίνα Τζιούνη, η Ομάδα

Υποβολέας: Νάντια Άγου

Χορηγός επικοινωνίας: ArtTv, Amvrakia Fm 91.9, Orange Radio

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 18,19,20,21,22,23/ 27,28,29,30 Απριλίου 2023

Ώρα 9.15 μ.μ

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Κομποτίου

Προπώληση: Άρτα, Αρωματοπωλείο Ίρινον, Σκουφά 70

Κομπότι, Κομμωτήριο Efi Hair Art, Έφη Πανή

Αφροδίτη Κατσαούνου. Νηπιαγωγός/Θεατρολόγος

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα