24.8 C
Arta
17 Μαΐου 2024

Η Κυβέρνηση «παίζει» με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές!!!!

Διαβάστε επίσης

Αλλάζει τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθούν.

                                                Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Είχαμε πολύ έγκαιρα επισημάνει ότι ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ και που θα έχει εφαρμογή από τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι «κομμένος και ραμμένος» στο κομματικό συμφέρον και στη διατήρηση των υπαρχόντων συσχετισμών στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.. 

Είχαμε επίσης τονίσει ότι ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος δεν ψηφίστηκε για να ωφεληθεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης και να αναβαθμιστεί η ποιότητα της τοπικής δημοκρατίας, αλλά για να υπηρετηθούν συντηρητικές λογικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Κι αυτό φάνηκε από συγκεκριμένες διατάξεις όπως πχ:

– Η εκλογή Δημάρχου & Περιφερειάρχη μπορεί να γίνει από την πρώτη Κυριακή με μόνο 43%. 

– Ο νικητής Δήμαρχος παίρνει το 60% των Συμβούλων και όλους τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων.

– Καταργήθηκε η Κοινοτική κάλπη και τέθηκε το όριο 3% προκειμένου κάποιος συνδυασμός να δικαιούται έδρα στο Συμβούλιο κλπ, κλπ.

Όμως επειδή ως φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις «δεν τους βγαίνουν τα κουκιά», λίγες μόνο μέρες πριν κλείσει η Βουλή, με αντιθεσμικό τρόπο και με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, η Κυβέρνηση παρεμβαίνει και πάλι στους όρους με τους οποίους θα διεξαχθούν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές. 

-Ξεκίνησε μειώνοντας το ποσοστό  από το 80% στο 60 % στην υποχρέωση κάθε συνδυασμού να καλύψει τις Κοινότητες σε  υποψήφιους συμβούλους.

– Αλλάζει επιλεκτικά τα κωλύματα εκλογιμότητας στα Δημοτικά, Κοινοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, δηλαδή στο ποιοι έχουν και ποιοι δεν έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι. 

– Τροποποιεί τα πληθυσμιακά κριτήρια στις Δημοτικές Κοινότητες, μειώνοντας από 300 στους 200 κατοίκους, προκειμένου αυτές να εκλέγουν εκτός από Πρόεδρο Κοινότητας και 3μελές Συμβούλιο..κ.α.

Και βεβαίως μέχρι την διάλυση της Βουλής κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και  άλλες τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου, που οι ίδια Κυβέρνηση όπως προανέφερα ψήφισε, εγείροντας δικαιολογημένες υπόνοιες για το φωτογραφικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων.

Δικαιολογημένη η αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία ισχυρίζεται ότι “λίγο πριν τις Εθνικές Εκλογές και ενώ οι διεργασίες στο χώρο της αυτοδιοίκησης  βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, κάθε ανατροπή στους εκλογικούς κανόνες  αποτελεί  πλήγμα  για την τοπική δημοκρατία…”

Η Κυβέρνηση όμως συνεχίζει χωρίς να υπολογίζει τις αντιδράσεις, ενώ  δείχνει να μην έχει διδαχθεί ούτε από τις πρόσφατες, καταδικαστικές σε βάρος της, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 Εμμένει δυστυχώς στην συντηρητική και αντιδημοκρατική της αντίληψη, θεωρώντας ότι οι θεσμοί αποτελούν ιδιοκτησία της..

Το ερώτημα όμως είναι τι κάνει εν προκειμένου η ΚΕΔΕ και ποιες σκοπιμότητες υπηρετεί;

 Γιατί, σε όλες αυτές τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής δεν αντιδρά;

 Μήπως όλα γίνονται μετά και από δικές της εισηγήσεις και προτάσεις;

Ποια είναι η θέση της ΚΕΔΕ σχετικά με την αναγκαιότητα να μετακινηθεί η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών  εκλογών για λίγες εβδομάδες;

Θεωρώ ότι, ο κατά τ’ άλλα λαλίστατος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, οφείλει σε όλα αυτά να δώσει κάποιες εξηγήσεις… 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα