21.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

Χρήστος Γκόκας:Ευθύνες και του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. για τα ακτινίδια

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής Άρτας, του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε εκ νέου Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τους παραγωγούς ακτινιδίων της Άρτας, οι οποίοι χωρίς καμία ενίσχυση προσπαθούν να επιβιώσουν από την συνεχόμενη συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Ενώ όπως τονίζει χαρακτηριστικά δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα καμία απάντηση σε μια σειρά ερωτημάτων που είχε θέσει γραπτώς από το Νοέμβρη του 2022.

Όπως είχε επαναλάβει ο κ. Γκόκας και στην υπ’ αριθμ.: 797/10.11.2022 ερώτησή του, οι παραγωγοί ακτινιδίων της Π.Ε. Άρτας αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα κατά την περίοδο της συγκομιδής του προϊόντος τους, όπως οι πολύ χαμηλές τιμές διάθεσης των ακτινιδίων, ο κίνδυνος ποσότητες να μείνουν αδιάθετες, όπως και τελικά δυστυχώς έγινε, αλλά και το αυξημένο κόστος συγκομιδής εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης.

Επιπλέον τόνιζε ότι η πολιτική καθορισμού των τιμών στο τέλος της περιόδου συγκομιδής, δημιουργούσε αγωνία και αβεβαιότητα τους παραγωγούς για το εισόδημα που θα λάβουν και εάν θα το εισπράξουν, αφού υπάρχουν ήδη ανείσπρακτα ποσά από προηγούμενες περιόδους.

Ωστόσο σημειώνει ότι κανένα από αυτά τα σοβαρά προβλήματα δεν έχει επιλυθεί, αντιθέτως έχουν οξυνθεί και από τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής.

Επίσης υπογραμμίζει, για ακόμα μία φορά, ότι το πρόβλημα της απαγόρευσης συσκευασίας και εξαγωγής των ακτινιδίων, σε ποσότητες άνω των 20 κιλών και ιδιαίτερα σε bins, είναι σε βάρος της δυνατότητας για ταχύτερη συγκομιδή και εξαγωγή και κυρίως μειώνονται οι επιλογές για τη διάθεση των ακτινιδίων στο εμπόριο. Ο εν λόγω περιορισμός προέρχεται από τη γνωστή Υ.Α. 9475/2018, της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως δεν καταργήθηκε ούτε από τη σημερινή Κυβέρνηση της Ν.Δ., παρόλο που δυσκολεύει τους εγχώριους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένους και αυτούς της Άρτας, να συλλέξουν τα προϊόντα τους σε σύντομο χρονικό διάστημα και να τα διαθέσουν στην αγορά.

Ως συνέπεια όλων αυτών αναφέρει ότι οι παραγωγοί ακτινιδίων έχουν δραματική μείωση στο εισόδημά τους, καθιστώντας αδύνατη την επιβίωση των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων αλλά και των οικογενειών τους.

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Γκόκας ερωτά εκ νέου τον αρμόδιο Υπουργό, ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά θα λάβει κάποια απάντηση και ότι, έστω και τώρα, θα δοθούν κάποιες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των παραγωγών ακτινιδίων: 

  • Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το μεγάλο πρόβλημα της μείωσης του εισοδήματος των παραγωγών ακτινιδίων της Π.Ε. Άρτας, αλλά και όλης της χώρας; Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για την στήριξη του εισοδήματός τους; Θα υπάρξουν άμεσα σχετικές Ανακοινώσεις;
  • Ποια μέτρα και πότε, σκοπεύετε να λάβετε για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τη συντήρηση των ακτινιδίων;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος των ανοικτών τιμών και την προστασία των παραγωγών ακτινιδίων από την πολιτική αυτή, που είναι προφανώς σε βάρος του εισοδήματός τους;
  • Είναι τελικά στις προθέσεις σας να απλοποιήσετε και  να μειώσετε τη γραφειοκρατία του συστήματος πρόσληψης εργατών γης για τους αγρότες;
  • Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης 9475/2018, ώστε οι συσκευασίες των ακτινιδίων για την εμπορία και εξαγωγή να μπορούν να είναι μεγαλύτερες των 20 κιλών, για να αξιοποιηθεί το μικρό διάστημα συγκομιδής της παραγωγής χωρίς μείωση του εισοδήματός τους, αλλά και για να σταματήσει η σε βάρος τους αυτή διάκριση και ο αθέμιτος ανταγωνισμός με παραγωγούς άλλων χωρών;
  • Με ποιά μέτρα και κίνητρα και με ποιό αναπτυξιακό σχέδιο προτίθεσθε να στηρίξετε τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη συντήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους και για  τη συσκευασία των ακτινιδίων, αλλά και άλλων προϊόντων στην Άρτα;
  • Ποιός είναι ο σχεδιασμός και ποιές οι ενέργειές σας για την παροχή σύγχρονης τεχνογνωσίας στους παραγωγούς ακτινιδίων, αλλά και άλλων προϊόντων, και ποιά τα επιμέρους μέτρα για την υποστήριξη και την προώθηση της συγκρότησης Ομάδων Παραγωγών;

Με αφορμή την εκ νέου κατάθεση Ερώτησης, για τα προβλήματα των παραγωγών ακτινιδίων ο κ. Γκόκας ΔΗΛΩΝΕΙ:

«Πέρασαν έξι μήνες χωρίς απάντηση στην Ερώτησή μου και χωρίς καμία ανακοίνωση μέτρων στήριξης για τους ακτινιδοπαραγωγούς και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τη φετινή περίοδο.

Οι παραγωγοί ακτινιδίων περίμεναν να ακούσουν κάποια σχετική είδηση κατά την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, πριν λίγες μέρες στην Άρτα, αλλά και πάλι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους. Όπως και οι παραγωγοί μανταρινιών και λοιπών εσπεριδοειδών.

Άρχισε η νέα καλλιεργητική περίοδος και οι αγρότες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά  αδιέξοδα.

Πέρασαν 4 χρόνια με την Κυβέρνηση της Ν.Δ., χωρίς να αλλάξει η γνωστή Υπουργική Απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από το 2018, που απαγορεύει την εξαγωγή ακτινιδίων σε συσκευασία μεγαλύτερη των 20 κιλών με ολέθρια αποτελέσματα για τους παραγωγούς. Ενώ αυτό δεν ισχύει για τις εισαγωγές. 

Η Υπουργική αυτή Απόφαση για τη συσκευασία των ακτινιδίων είναι άδικη και αδικαιολόγητη, δεν έπρεπε ποτέ να εκδοθεί και θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Μπορεί να καταργηθεί και πρέπει να καταργηθεί.

Υπάρχουν μεγάλες και αντίστοιχες ευθύνες και για τα δύο κόμματα, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., τόσο για τη θεσμοθέτηση, όσο και για τη διατήρηση μέχρι σήμερα αυτής της διάταξης. Είναι ένα θέμα για το οποίο όλοι πρέπει να πάρουν θέση.»

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα