19.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

Περιοδείες Χρήστου Γκόκα στα χωριά της Άρτας

Διαβάστε επίσης

Ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής και εκ νέου υποψήφιος Βουλευτής στο Νομό Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας,  επισκέφθηκε τις τελευταίες μέρες  αρκετά χωριά της Άρτας, ορεινά και του κάμπου, και είχε επαφές και συζητήσεις με τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Στις συναντήσεις αυτές ο κ. Γκόκας διαπίστωσε την αγωνία και τα αδιέξοδα των συμπολιτών μας, κυρίως λόγω της ακρίβειας, και ιδιαίτερα των παραγωγών του Νομού μας, αγροτών και κτηνοτρόφων, αφού τα προβλήματά τους κατά την τελευταία τετραετία έχουν αυξηθεί, με το κόστος παραγωγής να έχει υπερδιπλασιαστεί ενώ το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραματικά.

Οι παραγωγοί δεν μπορούν με τις συνθήκες αυτές να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και δεν μπορούν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Η Κυβέρνηση δεν τους στήριξε ουσιαστικά και δεν ενίσχυσε το εισόδημά τους. Από την πλευρά του, ο κ. Γκόκας τόνισε ότι άμεσα θα πρέπει να υπάρξουν ενέργειες, ώστε να αντιμετωπισθούν τα πολλαπλά προβλήματά τους όπως οι χαμηλές τιμές πώλησης, το κόστος στην ενέργεια, η κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και γενικότερα το μεγάλο κόστος παραγωγής.

Αναφέρθηκε επίσης, στην σημασία που έχει η ολοκλήρωση των απαραίτητων μεγάλων αναπτυξιακών και παραγωγικών έργων υποδομής στην περιοχή μας, όπως των εγγειοβελτιωτικών έργων Πεδιάδας της Άρτας και του αρδευτικού Πέτα- Κομπότι, με την επικαιροποίηση των σχετικών Μελετών και την ένταξή τους σε προγραμματισμό, που δεν υπάρχει σήμερα, και την εν συνεχεία υλοποίησή τους, μαζί και με άλλες παρεμβάσεις και για όλους τους κλάδους του Πρωτογενή Τομέα, όπως εγκαταστάσεις μονάδων ΑΠΕ, οδικά έργα κ.λπ. 

Επίσης ο κ. Γκόκας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις προσπάθειές του, για όλα τα τοπικά ζητήματα, τόσο του πρωτογενή τομέα, όσο και για τους άλλους τομείς της Άρτας, μέσα από τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις.

Υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι η τελευταία χρηματοδότηση για τα μεγάλα αρδευτικά έργα, ήταν το 2014 με έργο συμβατικής δαπάνης 8,5 εκατ. για την Πεδιάδα της Άρτας, που τώρα ολοκληρώνεται, ενώ το τελευταίο τμήμα για το αρδευτικό Πέτα-Κομπότι, δεν είναι ακόμα λειτουργικό.

Παράλληλα στις επισκέψεις του αυτές ο Χρήστος Γκόκας, παρουσίασε τις θέσεις και τις Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την αγροτική πολιτική, οι οποίες βασίζονται στην οργάνωση της παραγωγικής βάσης του αγροτικού τομέα, με τη δημιουργία οργανώσεων- παραγωγών, αλλά και στην αναγκαιότητα για την ενίσχυση, προστασία και βιωσιμότητα του αγροτικού εισοδήματος, με την διαμόρφωση και την ανάδειξη μιας ελκυστικής και δυναμικής υπαίθρου με υψηλή ποιότητα ζωής και πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες. 

Αναφέρθηκε δε στα βασικά σημεία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τον Πρωτογενή Τομέα, αλλά και σε μέτρα άμεσης εφαρμογής για την ανακούφιση των παραγωγών, όπως:

  • Μείωση κόστους παραγωγής – κόστους ενέργειας, επιδότηση σε λιπάσματα και ζωοτροφές
  • Μείωση στο ΦΠΑ 
  • Μείωση του κόστους στα καύσιμα, με μηδενισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για την περίοδο της κρίσης
  • Αύξηση της χρηματοδότησης από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των έργων ΑΠΕ σε γεωργούς και οργανώσεις
  • Ενίσχυση του δικτύου για την άμεση διασύνδεση των υφιστάμενων έργων ΑΠΕ των αγροτών και των οργανώσεων τους
  • Χρηματοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων
  • Χρηματοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ στις μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων
  • Επανασχεδιασμός του συστήματος αγροτικών ασφαλίσεων με πλήρη αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με επέκταση της κάλυψης καταστροφών στο ζωικό, φυτικό κεφάλαιο που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή
  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα βασικά «εθνικά μας προϊόντα», όπως την ελιά, το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα φρούτα και λαχανικά, τα ψάρια, το γιαούρτι, κ.λπ
  • Ενίσχυση της Κτηνοτροφίας και αξιοποίηση των βοσκοτόπων από κατόχους ζώων για αύξηση της φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγής κρέατος.
  • Υποστήριξη του δυναμικού κλάδου της μελισσοκομίας και της ιχθυοκαλλιέργειας.
  • Καθολική προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις
  • Καθιέρωση του ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και ενισχύσεων των αγροτών
  • Ολοκήρωση εντός έτους όλων των διαδικασιών για τα προγράμματα της νέας ΚΑΠ. Με συγκεκριμένες ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, αξιολόγησης και πληρωμής
  • Κατάργηση της πολιτικής του επιλαχόντα δικαιούχου, μέσα από σωστό προγραμματισμό των πόρων και όχι σπατάλη σε επιδόματα.

Παράλληλα ο κ. Γκόκας τονίζει ότι ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας, για την οικονομία και τη διατροφική μας επάρκεια. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται πάντα  δίπλα στον αγροτικό κόσμο και τον κόσμο της εργασίας για να υπάρχει παραγωγή, εισοδήματα και αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα