14.6 C
Arta
4 Μαΐου 2024

Φωτεινή Σκουτέρη: Το δίλλημα της κάλπης είναι αν θέλουμε την χώρα μπροστά ή όχι

Διαβάστε επίσης

Η δικηγόρος Φωτεινή Σκουτέρη, ήταν το πρόσωπο το οποίο έκλεισε το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό της Άρτας. Με συμμετοχή στα κοινά, ως γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας και ως υποψήφια στην Αυτοδιοίκηση, προσέλκυσε γρήγορα το ενδιαφέρον της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Παρόλα αυτά η ίδια θεωρεί ότι η συμμετοχή της στο συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας, είναι ουσιαστική, καθώς η εκλογική νίκη του κόμματος αποτελεί μονόδρομο για την χώρα…

Πώς πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφια σε αυτές τις εκλογές;

Θα έλεγα ότι ήρθε ως μια φυσιολογική εξέλιξη στη ζωή μου παρά το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαι αυτό που λέμε πολιτικός ή πολιτεύτρια. Είμαι όμως ένας άνθρωπος δραστήριος με αγάπη για τον τόπο όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και ασκώ τη δικηγορία. Οποτεδήποτε μου έχει ζητηθεί να προσφέρω και να βοηθήσω το έχω κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη, με χαρά ως ενεργός πολίτης. Άλλωστε μεγάλωσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που μου δίδαξε τη βοήθεια και την προσφορά. 

Φυσικά μεγάλο ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η εξαιρετικά τιμητική πρόταση να είμαι υποψήφια ήρθε από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε δεν μπορούσα να μην την αποδεχθώ. 

Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα με αρχές και αξίες που αντιπροσωπεύει τα πιστεύω μου.

Κατά τον Σωκράτη «εκείνος που θέλει να ταρακουνήσει τον κόσμο ας ταρακουνήσει τον εαυτό του». Πολύ εύκολα θα μπορούσα να παραμείνω στην καθημερινότητα μου, χωρίς πολλές έγνοιες και να ακούσω τις «συμβουλές» κάποιων που μου έλεγαν «είσαι άπειρη και με ποια στήριξη». Η απάντηση μου είναι  με τις δικές μου πλάτες και με τους συμπολίτες μου με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον αυτού του τόπου, με όνειρο και ελπίδα να τον δω να αποκτά στην Ελλάδα και την Ευρώπη τη θέση που του αξίζει.

Έχω συνηθίσει στη ζωή μου, να βάζω στόχους και να αγωνίζομαι για αυτούς παρά τις δυσκολίες, τις αντίξοες συνθήκες και τις αναποδιές. Συνεπώς, χωρίς δεύτερη σκέψη είπα το μεγάλο ναι, γιατί θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να αγωνιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να γίνει επιτέλους μια νέα αρχή για τον τόπο μας.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η πιο κρίσιμη κάλπη των τελευταίων ετών και δεν χωρούν επιπόλαιες συμπεριφορές. Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν κόμμα, αλλά κυρίως για πρωθυπουργό. Δυστυχώς, το σύστημα της απλής αναλογικής, που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να βάλει τη χώρα μας σε περιπέτειες και ακυβερνησία.

Την τελευταία τετραετία η χώρα μας αντιμετώπισε πρωτόγνωρες και πρωτοφανείς κρίσεις, Έβρος, πανδημία, Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση. Παρόλα αυτά κατάφερε να σταθεί όρθια χάρη στην ηγεσία και τις ικανότητες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μη ξεχνάμε ότι οι κρίσεις αυτές συνέπεσαν χρονικά με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, όταν η χώρα βρισκόταν σε μια μεταβατική περίοδο που προσπαθούσε να βρει και πάλι το βηματισμό της.

Σαφώς και η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα. Είναι αξιοθαύμαστο, όμως, το γεγονός ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες έγιναν βήματα προόδου. Ειδικότερα αναφέρω, τη μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες, την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 στα 780 ευρώ αυξημένος κατά 20% και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι την επόμενη τετραετία είναι ρεαλιστικός ο στόχος να αυξηθούν οι μισθοί τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 25% και ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ. Επιπρόσθετα, μείωση στις τιμές του ρεύματος, το «καλάθι του νοικοκυριού» που συγκράτησε τις τιμές σε βασικά προϊόντα, ενώ οι συνταξιούχοι είδαν αυξημένες αποδοχές σχεδόν 8% ύστερα από 12 χρόνια, αυξήσεις σε επιδόματα ή στις ειδικές μέριμνες για τους πιο ευάλωτους και φυσικά τα 53 δις. που η πολιτεία διέθεσε για να στηρίξει τους εργαζομένους και τις θέσεις εργασίας στη διάρκεια της περιπέτειας που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να διαχειριστεί. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 35%, κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης όπως είχε δεσμευτεί και κατήργησε ουσιαστικά το φόρο γονικής παροχής.

Όμως, τίποτε από αυτά δεν είναι δεδομένα και οι λάθος επιλογές μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα πίσω.

Όπως προανέφερα, την τετραετία που μας πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  κατάφερε να περάσει και να ξεπεράσει σοβαρές κρίσεις. Η παράταξή μας κατάφερε  να κρατήσει την Ελλάδα στα πόδια της.

Πρέπει, λοιπόν, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να της δώσουν μία δεύτερη ισχυρή εντολή, ώστε η Ελλάδα μας να συνεχίσει να προχωρά μπροστά και σε αυτό το μπροστά ο νομός Άρτας πρέπει να είναι πρωταγωνιστής.

Κατά συνέπεια, το δίλλημα της κάλπης της 21ης Μαΐου είναι, θέλουμε να πάμε τη χώρα μπροστά ή να τη γυρίσουμε πίσω;

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα κυριότερα προβλήματα του Νομού μας;

Λόγω του επαγγέλματός μου, ως γυναίκα και δικηγόρος που δραστηριοποιούμαι στην Άρτα, είμαι σε θέση να γνωρίζω τα προβλήματα του τόπου μας, αφενός μεν γιατί συναναστρέφομαι καθημερινά στο επάγγελμά μου με τους Αρτινούς συμπολίτες μου, αφετέρου δε γιατί η ίδια τα βιώνω.

Αναφερόμαστε διαρκώς στο γεγονός ότι μετά την τελευταία απογραφή του 2021 ο πληθυσμός του νομού μας μειώθηκε κατά 5,8%, δηλαδή κατά 3.950 λιγότερους  κάτοικους  και αυτό είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα να απωλέσουμε και μία έδρα. Οπότε στις εκλογές τις 21ης Μαΐου ο νομός μας θα έχει μικρότερη εκπροσώπηση στην Ελληνική βουλή.

Το βασικό, λοιπόν, ερώτημα για μένα είναι πώς θα αποτρέψουμε αυτόν τον δημογραφικό μαρασμό;

Απαντώ ότι είναι καιρός να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονάσματα του νομού μας που είναι ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, ώστε να μπορούν οι νέοι άνθρωποι του τόπου μας να μένουν και να δημιουργούν εδώ. 

Το όραμά μου είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, μέσα από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την περιοχή μας, το οποίο θα προσδίδει αξία στα τοπικά προϊόντα μας με σεβασμό στο περιβάλλον και τη χρήση σύγχρονων αναπτυξιακών εργαλείων, που θα τα κάνουν ανταγωνιστικά και δημοφιλή στις διεθνείς αγορές.

Για αυτό το όραμα θα αγωνιστώ και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι είτε εκλεγώ είτε όχι.

Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών;

Θεωρώ ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα. Όμως, βάσει των δημοσκοπήσεων, όπως έχουν μέχρι σήμερα,  είναι αδύνατος ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης από τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Ως γνωστόν βάσει της απλής αναλογικής  για να υπάρξει αυτοδυναμία θα πρέπει το πρώτο κόμμα να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 47%. Συνεπώς, η ΝΔ θα λάβει τη διερευνητική εντολή ώστε να διαπιστώσει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Βασική βέβαια προϋπόθεση για αυτό είναι να υπάρχουν οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλήσεις. Διαφορετικά θεωρώ μονόδρομο την προσφυγή σε νέα εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Σε ένα τόσο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, με έναν απρόβλεπτο γείτονα δίπλα μας, χρειαζόμαστε όσο ποτέ κυβερνητική σταθερότητα, σιγουριά, συνέχεια και προοπτική.

Αυτό επιβάλλει άλλωστε και το συμφέρον της χώρας μας.       

Γι΄ αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και ο σχηματισμός ισχυρής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί όχι απλά μονόδρομο, αλλά πάνω απ’ όλα μια εθνική αναγκαιότητα. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα