13.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΙΝΔΟΣ-ΔΗΜΟΣ Ν.ΣΚΟΥΦΑ ΄΄ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ΄΄                                                                             

Διαβάστε επίσης

1.-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ  ΚΑΙΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

2.- ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΄΄ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄ (ΑΡΓΙΘΕΑΣ- ΤΕΤΡΑΦΥΛΙΑΣ

         ΄΄ΣΩΣΤΕ  ΤΗΝ   ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ΄΄  

     Ανακοινώθηκε ότι   Ο Δήμος Ν. Σκουφά σε συνεργασία με το ΄΄Δίκτυο ΠΙΝΔΟΣ΄΄ και το Πράσινο Ταμείο, διοργανώνει διημερίδα του κύκλου εκδηλώσεων “Πίνδου Ανάβασις” με θέμα: “Κλιματική αλλαγή – Σύνδεση μεταξύ Διατροφής και Περιβάλλοντος μέσω της Βιοποικιλότητας και της Αειφορίας”, στις 5, 6 και 7 Μαϊου στο ξενοδοχείο “Arta Palace”…

     Με αυτή την ευκαιρία καλωσορίζουμε  τους συμμετέχοντες  σε αυτή   ευχόμενοι καλή διαμονή και  επιτυχία της ημερίδας για το καλό του τόπου που ζούμε και αναπνέουμε..

    Με την ευκαιρία αυτή θέτουμε εκ νέου  στο ΄΄ ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ΄΄  στους απαρτίζοντες το Δίκτυο φορείς, και  στους συμμετέχοντες   στην ημερίδα αυτή,  το θέμα  κατασκευής του καταστροφικού φράγματος  του Αυλακίου στην Κοιλάδα του Αχελώου΄΄΄για το οποίο παλεύουμε να μην γίνει. Εξ άλλου  συναφείς προς το θέμα της ημερίδας είναι οι δυσμενείς επιπτώσεις του έργου όπως διαφαίνεται και από την Μ.Π.Ε του έργου, με  δραματική αλλαγή του οικοσυστήματος και του μικροκλίματος της περιοχής την πιθανολόγηση κατακλυσμιαίων επιπτώσεων και εκτός έργου, σε μια περιοχή απείρου κάλους, προστατευόμενη περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 με ότι αυτό συνεπάγεται

   Κατ αρχήν δεν πρέπει να ευτελίζονται και να λοιδορούνται  οι   αγωνίες και οι συνεχείς προσπάθειές των φορέων της περιοχής  κατά του φράγματος  Αυλακίου ταυτιζόμενες με στείρο οικολογικό αρνητισμό, ή ενεργειακή οπισθοδρόμηση, γιατί εδώ πρόκειται για ζήτημα ολικής καταστροφής  με  πνίξιμο  περιοχών πέντε χωριών αφανισμό της ποιο πλούσιας γεωργοκτηνοτροφικής  δραστηριότητας στην καρδιά της Πίνδου, ξεριζωμό 400 ανθρώπων( κατά την Μ.Π.Ε)  σε μια γερασμένη δημογραφικά περιοχή,αφανισμό των  σπουδαίων αρχαιολογικών θησαυρών της Αρχαίας Αθαμανίας και νεώτερων ιστορικών μνημείων. ΄΄ Εκφράζουμε την δυσφορία μας διότι το Δίκτυο Πίνδος του οποίου προεδρεύει ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου δεν εξέδωσε  μέχρι σήμερα  ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σης συνεδρίασης της 4-6-2022 στην Πύλη Τρικάλων  .

    Δεν γνωρίζουμε την σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής αλλά θα επισημάνουμε ότι οι μόνες θετικές γνωμοδοτήσεις (σε σύνολο περίπου είκοσι) είναι  αυτές του Δήμου Αργιθέας (αντίθετη με τη βούληση των θιγομένων του έργου) και της  Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η καθολική αντίθεσή μας στο έργο αυτό εκφράστηκε  επίσημα με σχετικό ψήφισμα   στην ημερίδα της 12-8-2022 στην Επισκοπή Βραγκιανών Αργιθέας   που διοργάνωσε η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ  ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ και  η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ   (πληττόμενων-θιγόμενων και δικαιούχων) ΄΄ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΄΄’ των περιοχών Αργιθέας- Τετραφυλλίας με σχετικό ψήφισμα.(επισυνάπτεται)

    Να  αντιτάξουμε  σε αυτούς  που ευαγγελίζονται ΄΄ Δίκτυο Λιμναίας Ανάπτυξης΄΄ τους έρημους υγρούς τάφους όπως  της  λίμνης του Αράχθου, των Κρεμαστών, του Καστρακίου και άλλων, όπου εξαφανίστηκε γύρω από αυτές κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα ,χωρίς να υπάρχει καμία ανάπτυξη. Εξ άλλου ευκαιρία ‘είναι, δίπλα στην Άρτα  που θα βρίσκεστε να πάτε  στη λίμνη ΄΄Πουρναρίου ΄΄του Αράχθου  και πλέον . Εκεί  μπορείτε να δείτε΄΄ ιδίοις όμασι΄΄ αυτό που περιγράφουμε.  

       Εξ άλλου πλην  του υπερκορεσμού από τα επτά φράγματα του Αχελώου ,δύο τεράστια φράγματα σαπίζουν παρατημένα αυτά της Συκιάς (εκτροπής)  και  της Μεσοχώρας .Αντί να αποπερατώσουν αυτά  θέλουν να κάνουν ένα ακόμη ,του ΑΥΛΑΚΙΟΥ δήθεν για πράσινη ενέργεια, τη στιγμή που όλα μαζί τα φράγματα της Ελλάδας σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ  εισφέρουν το 3-8 % στο ενεργειακό Ισοζύγιο της χώρας ( Υπάρχει σχετικός Πίνακας)

     Ελπίζουμε ότι    ο Αντιπεριφερειάρχης  Αρτας κ. Βασίλης Ψαθάς  και   ο Δημαρχος Γ. Καραισκάκη  –Μέλος του φορέα- κ.Περικλής Μίγδος που οι γνωμοδοτήσεις των οργάνων τους και της Περιφέρειας Ηπείρου για το έργο  είναι αρνητικές, να θέσουν  εκ νέου αυτό θέμα που του  φράγματος Αυλακίου και να ζητήσουν την ακύρωση του έργου για  Περιβαλλοντολογικούς  Οικονομικούς (ασύμφορο έργο)  και Κοινωνικούς λόγους ώστε  να αποτραπεί η ολική καταστροφή της μοναδικής πλέον στον Αχελώο, πανέμορφης Κοιλάδας του. Ευελπιστούμε δε  στην έκφραση αλληλεγγύης και των υπολοίπων φορέων του δικτύου ΄΄ΠΙΝΔΟΣ΄΄  για τους παραπάνω λόγους.  Το ίδιο θα θέλαμε να ακούσουμε και από τον Περιβαλλοντολόγο  κ. Δημήτριο Μπαρέλο  της Μονάδας Διαχείρηση (ΟΦΥΠΕΚΑ)  των περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ 2000  ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ–ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ,ως κατ εξοχήν αρμόδιου δηλαδή, για  την προστασία και του  οικοσυστήματος  της Κοιλάδας του Αχελώου.

Στον αντίποδα πρέπει να προτάξουμε ως προτεραιότητα   το πλεονέκτημα του Αγροτουρισμού του Θρησκευτικού Τουρισμού και Φυσιολατρίας, των ποτάμιων και ορειβατικών δραστηριοτήτων. Να προβάλουμε  την Ιδιαίτερη Ιστορική και Πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής με τα σημαντικά Ιστορικά και Πολιτιστικά μνημεία  όπως οι Αρχαιολογικού θησαυροί των Αθαμάνων  η Ιερά Μονή Σέλτσου η Ι.Μονή Μεγαλόχαρης η  Ι Μονή Μεσοπύργου η Γέφυρα Κοράκου, Γέφυρα Μεσοπύργου,Περαταριές.

Αυτά μπορούν να αποτελέσουν από μόνα τους το όχημα για την ΄΄ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ΄΄ κατά τον τίτλο της ημερίδας,…και όχι για το πνίξιμο της ΠΙΝΔΟΥ΄

            ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

                       Κοιλάδα Αχελώου 4-5-2023

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα