19.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 18 ΜΑΪΟΥ 2023

Διαβάστε επίσης

ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18η Μαΐου), που καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων το 1977, έχει σκοπό να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Το μήνυμα της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό «την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». 

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με κεντρικό θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης σχεδίασαν τις ακόλουθες δράσεις:

ΧΩΜΑ – ΝΕΡΟ – ΦΩΤΙΑ 

Διήμερο εργαστήριο κεραμικής τέχνης σε συνεργασία με την Πρεβεζιάνα Κεραμίστρια & Συντηρήτρια Έργων Τέχνης, Άλκηστη Περδικάρη.

Οι συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βασικές τεχνικές παραγωγής και διακόσμησης πήλινων αντικειμένων, με αναφορές στα κεραμικά ευρήματα της μόνιμης έκθεσης του ΑΜΝ αλλά και την αρχέγονη -φιλική προς το περιβάλλον- πρώτη ύλη, τον πηλό.

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί σε δύο ξεχωριστές ενότητες:

Πλάθω, ψήνω και σερβίρω. Μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συγκεκριμένα του 1ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας, αφού περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση του μουσείου, παρατηρήσουν και εμπνευστούν από τα εκθέματα της ενότητας, «Ιδιωτικός Βίος / Οικοσκευή», καλούνται να κατασκευάσουν τα πήλινα σκεύη του νοικοκυριού μιας ρωμαϊκής κατοικίας της Νικόπολης.

Τα αγγεία των μαθητών -αφού ψηθούν- θα εκτεθούν τελικά σε χώρο του σχολείου και θα παρουσιαστούν σε όλη τη σχολική μονάδα.

⮊ Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, 18.05.2023, 09:30

Πηλοτεχνήματα. Οι συμμετέχοντες κάτω από την καθοδήγηση της κεραμίστριας θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πήλινα αντικείμενα (αγγεία, ειδώλια, εργαλεία, διακοσμητικά σκεύη), τα οποία θα εμπνευστούν από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του ΑΜΝ.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες και θα πραγματοποιηθεί σε δύο δίωρες συναντήσεις.

Αριθμός συμμετεχόντων: 17

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση (Μαρία Καραμπά, 26820 89892, Δευτέρα-Παρασκευή, 08:30 – 15:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

⮊ Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, 18-19.05.2023, 18:00

ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ 

Το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης συναυλία διάρκειας περίπου μίας ώρας.

Θα παρουσιαστούν δύο σύνολα, μουσικής τζαζ και χορωδίας.

⮊ Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, 18.05.2023, 20:30

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη. Την ημέρα του εορτασμού ελεύθερη θα είναι και η είσοδος στη μόνιμη έκθεση του μουσείου (08:00 – 20:00).

Σας περιμένουμε!

Η Προϊσταμένη της Εφορείας 

Ανθή Αγγέλη

Δρ. Αρχαιολόγος

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα