11.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Οι Ιστορικές ΕΛΛΗΝΟΑΡΑΒΙΚΕΣ  – ΕΛΛΗΝΟΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ σχέσεις και το σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Η ΕΤ.ΕΛ.ΘΕ διοργάνωσε στις 6 Μαΐου 2023 μια ανοικτή εκδήλωση με καλεσμένη την Ιστορικό- Διεθνολόγο, Διδάκτορα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και διαλέκτρια στην ΣΕΘΑ κ. Άννα Κωνσταντινίδου   και θέμα: Οι Ιστορικές ΕΛΛΗΝΟΑΡΑΒΙΚΕΣ  – ΕΛΛΗΝΟΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ σχέσεις και το σήμερα.

Η κ. Κωνσταντινίδου ανέπτυξε τις σχέσεις και ειδικότερα την πολιτιστική – οικονομική αλληλεπίδραση Ελλήνων και Αράβων  από τον 10 αιώνα  έως σήμερα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου, .

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε διεξοδικά στο σταδιακό μαρασμό και την τελική εξαφάνιση της ακμαίας Ελληνικής Κοινότητας της Αιγύπτου, επισημαίνοντας και τις ευθύνες του ελληνικού κράτους. 

Στη συνέχεια, έγινε εκτενής αναφορά στη διπλωματία και την άμυνα ως νέες προοπτικές στις ελληνο-αραβικές σχέσεις μετά από μια περίοδο εσωστρέφειας της χώρας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Επισημάνθηκε ότι η οικονομική ανάπτυξη  προϋποθέτει την αποτροπή του αναθεωρητισμού της Τουρκίας και την γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας που συντελείται ήδη μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η χώρα καθίσταται σύνορο του Δυτικού Κόσμου. 

Η ευθύνη αυτής της στρατηγικής επικεντρώνεται στο εθνικό μας κέντρο με αιχμή του δόρατος την Ελληνική ομογένεια. Η αναγνώριση των Αράβων ότι η χώρα μας δεν έχει αποικιοκρατική παράδοση, το πολιτιστικό και ιστορικό βάθος από τους Ελληνιστικούς χρόνους και το Βυζάντιο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο, διασφαλίζοντας την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα