19.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

Ο « ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ 

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Λίγες μέρες πριν  τις  Εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου  και μετά το βαρύ πένθος των Τεμπών που πού αρχικά, κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών για τις διαχρονικές ευθύνες των κομμάτων και  της κυβέρνησης  καλούμαστε να επιλέξουμε την ηγεσία που θα βγάλει την χώρα και την περιφέρεια  Ήπειρου , από την αφάνεια και να την  οπισθοδρόμηση.

 Πέντε  μήνες επίσης, πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές Πρώτου και δεύτερου βαθμού ,καλούμαστε (οι Ηπειρώτες)να επιλέξουμε την ηγεσία που θα βγάλει την χώρα και την  Ήπειρο μας , από την αφάνεια και να την  οπισθοδρόμηση.

Ο πολίτης θα πρέπει να περάσει ανάμεσα από τις συμπληγάδες  της ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ και των ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, για να αποφασίσει ποια  πολιτική πρόταση θα  είναι συμφέρουσα για την τσέπη του, την οικογένεια του και την κοινωνία …(ακριβώς με αυτή τη σειρά).

Ασφαλώς ο καθένας από εμάς, έχει φίλους, συνεργάτες ,συγγενείς  που στηρίζουν διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και υποψηφίους . Ένα μίγμα  κινήτρων και αντικινήτρων  για να εμπλακεί  άμεσα στη διαδικασία των εκλογών  ο καθένας από εμάς  είναι και η λεπτή γραμμή, που κάνει ωστόσο  και τη διαφορά για το  πως πρέπει ,να γίνει  η μετάβαση  σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης ΚΑΙ διακυβέρνησης όπου η σύγκλιση πολιτικών δυνάμεων με διαφορετική προσέγγιση στα προβλήματα, να αποτελεί αυτοσκοπό και όχι πεδίο μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. 

Από την άλλη «ο πολίτης που ψηφίζει με συναισθηματικό  αυθορμητισμό ,προφανώς  δεν σέβεται την ψήφο του και την αξία που έχει… ,συμβολική ναι, αλλά και βαθύτατα ουσιαστική »,όπως λέει και ο Βραβευμένος Ιστορικός Γιώργος Δερτιλής.  (Βιβλίο :ΕΠΤΆ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΜΦΥΛΙΟΙ,ΕΠΤΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ 1830-2016)

Προφανώς ΚΑΙ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ είναι η Λύση για μια πιο Δημοκρατική και πλουραλιστική διαδικασία. Όμως έχουμε από τη μια, τους πολέμιους της απλής αναλογικής [τη ΝΔ δηλαδή, (https://www.kathimerini.gr/politics/562149568/mitsotakis-apo-acha-a-i-apli-analogiki-einai-syntagi-akyvernisias/)] χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της ακυβερνησίας… και από την άλλη, τους υπέρμαχους της απλής αναλογικής  που υπό την προϋπόθεση  καθολικής συμμετοχής  ενημερωμένων πολιτών ,θα ήταν  πιθανόν η  κορυφαία ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ διαδικασία  και όχι  αντικείμενο διαμάχης του καλού με το κακό. 

Ενσωματώνοντας   τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών και των περιφερειακών εκλογών αποκωδικοποιώντας  τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στην Ήπειρο εισάγοντας παράλληλα και ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο μεγάλων κομμάτων που έχουν 150 με 172 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη(πανελλαδικά) καταλήγουμε σε ένα όχι και τόσο αυθαίρετο συμπέρασμα…ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ .

Έχουμε λοιπόν τους:

*(20%)ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ,που ότι και να γίνει θα ψηφίσουν το κόμμα τους(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ κλπ)οι ηλικίες κυμαίνονται 40-90+

* (10%)ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑπου η προσέγγιση τους είναι δογματική και είναι ενεργά μέλη  κομματικών οργανώσεων (ΔΑΠ,ΠΑΣΠ,ΚΝΕ,κλπ) ηλικίες κυμαίνονται 18-29+

* (30%)ΟΙ ΝΟΜΑΔΕΣ …οι περιφερόμενοι ψηφοφόροι που δεν έχουν σαφή κομματική ταυτότητα και διαχωρίζονται σε κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς που ενδεχομένως κρίνουν και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα ,με ηλικίες κυμαίνονται 18-80+

*(10%)ΟΙ ΑΠΟΛΙΤΙΚ  πολίτες που είναι  απογοητευμένοι  από το πολιτικό σύστημα και απαξιούν  να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση  για τα προβλήματα  και λόγο ματαιότητας έχουν άποψη που δεν αποτυπώνεται θεσμικά στις εκλογές.

*(30%)Οι ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΗΣ  ΑΠΟΧΗΣ που περιμένουν τους  άλλους  ,να κανονίσουν για αυτούς…και το μέλλον τους. Μαζί με τους ΑΠΟΛΙΤΙΚ  καθορίζουν και το ποσοστό της αποχής…

(ΣΗΜ:Τα Παραπάνω ποσοστά είναι ενδεικτικά με αναγωγή των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών με τα ποσοστά των Περιφερειακών εκλογών στην Ήπειρο και των Εθνικών εκλογών στην Περιφέρεια Ηπείρου)

ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΟΣΟΣΤΑ  ΤΑ ΑΝΑΓΑΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ οι ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΑΠΟΧΗ και  ΤΟ 57% του «ισόβιου» Περιφερειάρχη σε πραγματικά ποσοστά είναι  34,80% των ψηφισάντων, το οποίο στις επόμενες εκλογές θα εξανεμιστεί… για πολλούς και συγκεκριμένους λόγους που δεν θα αναλύσουμε στο σημερινό άρθρο.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ και τα ΔΙΛΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Υπάρχουν υποψήφιοι που κερδίζουν εκλογικές διαδικασίες   χειραγωγούν ,τάζουν και νουθετούν …?

Γνωρίζουμε όλες τις θεσμικές  αρμοδιότητες Υπουργείων , Περιφέρειας, Δήμων  που καπελώνουν το όραμα και τον σχεδιασμό των κοινωνιών μας?

 Ανέχεται ο καθένας από εμάς να παρακολουθεί αμέτοχος  μια μικρή μερίδα πολιτικών καριέρας να ορίζουν  το μέλλον και τις ζωές μας? 

Είναι ο Ηπειρώτης άμοιρος ευθυνών και «φτερό στον άνεμο» στις «ορέξεις»  ιδιοτελών συμφερόντων   ?

 Η Περιφέρεια Ηπείρου (Άρτα,Πρέβεζα,Γιάννενα,Ηγουμενίτσα)  μπορεί να γίνει    θεματοφύλακας της ισονομίας των τοπικών κοινωνιών ?

Θέλετε να παραμείνει   το κατεστημένο σαθρό κομματικό σύστημα του πάρε -δώσε  που  ορίζει το μέλλον των παιδιών μας?

Αν η αποχή στις εκλογές  φτάσει  στο 90%…. περιμένετε να αλλάξει ,κάτι ?

ΑΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε όλα τα ΠΑΡΑΠΑΝΩ είναι  ΟΧΙ…  Συγχαρητήρια  ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ και όλα μπορούν να είναι αλλιώς… ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ.

ΑΝ η απάντηση είναι ΝΑΙ….  Λυπάμαι !!!  ΞΑΝΑΣΚΕΨΟΥ 

ΠΗΓΕΣ :ΕΘΝΙΚΕΣ εκλογές του 2019 (https://ekloges.ypes.gr/current/v/home/parties/) Η ΝΔ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ εκλογές του 2019https://ekloges.ypes.gr/current/p/home/ 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα