Κάλεσμα στους πολίτες να μην ενδώσουν σε μια επιλογή χαλαρής ψήφου, διότι «κάθε αψήφιστη ψήφος και κάθε άκαιρη δήθεν διαμαρτυρία οδηγούν ουσιαστικά σε εθνική αδυναμία» απευθύνει ο υποψήφιος βουλευτής Άρτας με την ΝΔ, Ντίνος Παπαδημητρίου, ο οποίος τονίζει ότι η μόνη λύση είναι μια «αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη ΝΔ».
Επισημαίνει ότι σε αυτές τις εκλογές διακυβεύονται πολλά με το κυριότερο να είναι η ασφαλής πορεία της χώρας προς το μέλλον και τονίζει ότι το δίλημμα είναι σαφές: «ή θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω». Διότι, όπως λέει, μια ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα σημάνει επιστροφή στο παρελθόν και στο μαύρο εξάμηνο του 2015, «όταν έπαιζαν το μέλλον της χώρας και η έξοδος από το ευρώ ήταν προ των πυλών».
Μιλά για την επιτυχή διαχείριση των κρίσεων της τελευταίας τετραετίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, της εξωστρεφούς διακυβέρνησης και των επιτυχιών και αντιπαραβάλλει την «καταστροφική διαχείριση» της κυβέρνησης Τσίπρα «των αυτοσχεδιασμών, των ερασιτεχνικών κινήσεων, της διακυβέρνησης του «αραμπά» και του «χαβαλέ».
Αναφέρεται επίσης στην «συγκροτημένη πρόταση ενόψει μιας δεύτερης τετραετίας» της ΝΔ και χαρακτηρίζει «χάος» την «αντιπρόταση» του ΣΥΡΙΖΑ για «αταίριαστες συνεργασίες» και με μια «επικίνδυνη βαβέλ ιδεών που μας οδηγεί στον γκρεμό».
Για την πατρίδα του, την Άρτα, ο Ντίνος Παπαδημητρίου προσδοκά καλύτερες ημέρες με μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, βασίζει την αισιοδοξία του τόσο στα όσα έγιναν ήδη, αλλά και στις πρόσφατες εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν επισκέφτηκε τον νομό. «Μην ξεχνάμε την καταγωγή και του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Άρτα. Όμως αυτό δεν σήμαινε κάτι θετικό για την Αρτα και την Ήπειρο, αλλά στασιμότητα. Περισσότερα έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η Άρτα είναι ένας νομός ευλογημένος που μπορεί να γίνουν πολλά. Μια περιοχή που έχει σπουδαίες δυνατότητες στον τομέα της αξιοποίησης του ορεινού όγκου τόσο στον τομέα του Τουρισμού και των υποδομών όσο και της Πρωτογενούς παραγωγής, αλλά έχει μείνει πίσω», τονίζει.
Τέλος, επισημαίνει ότι στην πολιτική πρέπει να εισέρχονται «άνθρωποι που δεν είναι εξαρτώμενοι», έχουν εργαστεί και μετά την βουλευτική θητεία τους μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και προτείνει την καθιέρωση μέχρι δύο θητειών για τους βουλευτές, εκτιμώντας ότι είναι μια πρόταση που φέρνει «πραγματική επανάσταση στην πολιτική».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Άρτας της ΝΔ, Ντίνου Παπαδημητρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Αντιγόνη Πανέλλη:
ΕΡ: Ποιό είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών και γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν ΝΔ;
ΑΠ: Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών. Δεν είναι μια χαλαρή διαδικασία, ούτε και πρέπει να υπάρξει χαλαρή ψήφος. Σε αυτές τις εκλογές διακυβεύονται πολλά με το κυριότερο να είναι η ασφαλής πορεία της χώρας προς το μέλλον. Το δίλημμα είναι σαφές και νομίζω το αντιλαμβάνονται όλοι, όσοι θέλουν να δουν καθαρά, χωρίς κομματικές παρωπίδες και ιδεολογικά-παραμορφωτικά γυαλιά, ή θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω. Δεν μπορούμε να τινάξουμε στον αέρα ό,τι χτίστηκε με μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πολίτες λοιπόν, πρέπει να επιλέξουν συνετά και υπεύθυνα το κόμμα της ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη και να δώσουν την απαραίτητη δύναμη ώστε να συνεχιστεί το σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που έγινε την προηγούμενη τετραετία. Να έχουν υπόψη τους οι πολίτες, ότι σε αυτές τις εκλογές, πολλοί λένε της πρώτης Κυριακής, διακυβεύεται η σταθερότητα της χώρας. Μια ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. που είναι ο βασικός διεκδικητής της εξουσίας θα σημάνει επιστροφή στο παρελθόν. Θα σημάνει επιστροφή στο μαύρο εξάμηνο του 2015, όταν έπαιζαν το μέλλον της χώρας και η έξοδος από το ευρώ ήταν προ των πυλών. Δείτε τι γίνεται τώρα με τα όσα αποκαλύπτονται για το παράλληλο νόμισμα που προτείνει μια τάση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και δεν σας κάνει εντύπωση πως ούτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν το αποδοκίμασαν, παρά άφησαν μόνο του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντήσει. Αυτό το ζοφερό παρελθόν δεν θέλουμε να επιστρέψει και οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να μην γυρίσει πίσω η Ελλάδα. Η ψήφος στη ΝΔ και στον Κυρ. Μητσοτάκη είναι στάση ευθύνης, στάση προόδου για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο. Και έχει πάρα πολλά να κάνει και να δώσει. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα επιλέξουν τελικά τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση που προτιμούν. Όσο πιο ισχυρή θα είναι η δύναμη του πρώτου και η απόσταση από τον δεύτερο, τόσο πιο εύκολη και αισιόδοξη θα είναι η επόμενη μέρα. Στις εκλογές αυτές δεν χωρούν επιπολαιότητες. Κάθε λάθος μπορεί να ακυρώσει τις κατακτήσεις μας και να ακυρώσει μαζί και τις αυριανές διεκδικήσεις μας. Τα λάθη μετά την απομάκρυνση από την κάλπη δεν διορθώνονται. Αφού κάθε αψήφιστη ψήφος και κάθε άκαιρη δήθεν διαμαρτυρία οδηγούν ουσιαστικά σε εθνική αδυναμία. Η λύση είναι άλλη: Αυτοδύναμη Ελλάδα, με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.
ΕΡ: Η διαχείριση των κρίσεων αποτελεί θεωρείτε ένα μέτρο σύγκρισης για τις επιλογές των πολιτών;
ΑΠ: Σίγουρα είναι και νομίζω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κέρδισαν το στοίχημα της διαχείρισης των κρίσεων. Θυμηθείτε τι έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια: η κρίση στον Έβρο που χειρίστηκε με επιτυχία η κυβέρνηση της ΝΔ, μια δύσκολη υπόθεση που ήθελε αποφασιστικότητα, λεπτούς χειρισμούς και υπευθυνότητα. Παράλληλα, επειδή συνδέεται το αναφέρω, και οι συνεχείς μικρές, αλλά ουσιαστικές κρίσεις στο Αιγαίο με το μεταναστευτικό -προσφυγικό που η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε ισχυρή θέληση αποτροπής και ελαχιστοποίησε τις ροές. Μια σημαντική επιτυχία που έδειξε ότι όταν θέλουμε η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, όπως ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θυμηθείτε τι έγινε με την πανδημία και τους χειρισμούς της κυβέρνησης που έδειξε ό,τι σε μια τόσο μεγάλη παγκόσμια κρίση τα αντανακλαστικά της στο υγειονομικό πεδίο -και μην ακούμε την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ για χάος στο ΕΣΥ- και στο οικονομικό με τις πολλές ενισχύσεις που δόθηκαν και κρατήθηκαν ζωντανές επιχειρήσεις. Θυμηθείτε την ενεργειακή κρίση με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πως αντέδρασε η κυβέρνηση της ΝΔ που και εδώ έδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα ως προς την διαχείριση της κρίσης με την σημαντική οικονομική βοήθεια που δόθηκε. Κρίσεις όμως είχαμε και πολλές άλλες που μπορεί να μην είναι γνωστές, αλλά τις χειρίστηκε επιτυχώς η κυβέρνηση σε διάφορα πεδία και μην ξεχνάμε και την στιβαρή αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Ηγέτης σημαίνει και σωστή διαχείριση των κρίσεων και σε αυτό το σημείο ο Κυρ. Μητσοτάκης υπερτερεί του Αλ. Τσίπρα και προφανώς και των υπολοίπων αρχηγών.
ΕΡ: Σε ποιά σημεία εκτιμάτε ότι υπερτερεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κυβερνησιμότητας;
ΑΠ: Η σύγκριση είναι καταλυτική για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κυβερνησιμότητας. Ο κατάλογος είναι μεγάλος και δείγματα γραφής έχουν δοθεί και από τους δυο πολιτικούς αρχηγούς, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα και ευτυχώς θα έλεγα που έχουν κυβερνήσει και οι δυο για να μπορεί εύκολα ο πολίτης να κάνει τις συγκρίσεις του. Η κυβερνησιμότητα έχει τα στοιχεία της σοβαρότητας, της μετριοπάθειας, του ρεαλισμού, της εργατικότητας, της σωστής διαχείρισης κρίσεων, όπως είπαμε και προηγουμένως, των σωστών διαπραγματεύσεων όταν χρειάζεται για να κερδίσει η χώρα σε διάφορα επίπεδα. Και πολλά άλλα. Όμως υπάρχει και μέσω της απάντησης και ένα ερώτημα που θέτω εγώ στους ψηφοφόρους: Τι θέλουμε; Επιστροφή στο μαύρο παρελθόν των αυτοσχεδιασμών, των ερασιτεχνικών κινήσεων, της διακυβέρνησης του «αραμπά» και του «χαβαλέ» ή μια στιβαρή, υπεύθυνη, σύγχρονη, μεταρρυθμιστική και εξωστρεφή από πολλές πλευρές διακυβέρνηση; Αν θέλουμε το πρώτο επιλέγουμε ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, αλλά θα το μετανιώσουμε πικρά και αυτό δεν πρέπει να γίνει. Αν θέλουμε το δεύτερο ώστε να δούμε ακόμα καλύτερες ημέρες, επιλέγουμε το δεύτερο και στηρίζουμε με την ψήφο μας τη ΝΔ. Στον πυρήνα τώρα του ερωτήματός σας. Είχαμε προ ημερών το ντιμπέιτ των αρχηγών, το οποίο τι μας έδειξε και απαντά ουσιαστικά στο ερώτημά σας. Μας έδειξε ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει συγκροτημένη πρόταση για την επόμενη μέρα. Απέναντι ένα χάος με προτάσεις -υποτίθεται συνεργασίας- από τελικά αταίριαστους εταίρους, με ανατριχιαστικές απόψεις που ξεκινούσαν από την αλλαγή νομίσματος και έφταναν μέχρι την κρατικοποίηση επιχειρήσεων. Η επικίνδυνη βαβέλ της Αντιπολίτευσης που μιλάει με ακατανόητες γλώσσες μας οδηγεί στον γκρεμό. Η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ από σιγουριά, από συνέχεια και από συνέπεια. Από καθαρό ορίζοντα στην πορεία της και από καθαρή λύση στην ηγεσία της. Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι σχεδιάζει νέους φόρους, ο κ. Ανδρουλάκης ότι θέλει να κόψει επιδόματα. Έπεσε σιωπή, όταν ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τα προγράμματα των κομμάτων να κοστολογηθούν από έναν τρίτο ανεξάρτητο φορέα. Αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών. Γιατί μάς βρίσκουν σε ένα σταυροδρόμι επιλογής. Όχι ανάμεσα σε δυο κόμματα που θα κυβερνήσουν για μια τετραετία αλλά ανάμεσα σε δύο κόσμους που θα καθορίσουν την εθνική πορεία για μια δεκαετία, είτε συνεχίζοντας στο δρόμο της σιγουριάς και της προόδου, είτε ρισκάροντας νέες περιπέτειες.
ΕΡ: Είστε ένας νέος πολιτικός και συχνά σας ακούμε να λέτε ότι η πατρίδα σας έχει ανάγκη ανάγκη μιας νέας επιλογής, μιας «αλλαγής»… Τί νέο οραματίζεστε τόσο για την πολιτική ζωή όσο και για τον τόπο σας;
ΑΠ: Για μένα ο σύγχρονος πολιτικός πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη. Στην καθημερινότητά του. Στα προβλήματά του. Στις αγωνίες του. Στους αγώνες του. Πολιτικός δεν σημαίνει μια καλή θέση στη Βουλή, με πολύ καλή αμοιβή, αλλά προσφορά και καθημερινός αγώνας. Οι πολίτες περιμένουν από όλους όσους ασχολούμαστε με τα κοινά να είμαστε παρόντες και όχι σιωπηλοί χειροκροτητές της εκάστοτε εξουσίας. Πολλές φορές γινόμαστε ίσως «κακοί» και με το κόμμα μας που σίγουρα δεν θέλει απλά χειροκροτητές, αλλά στελέχη με ουσιαστική παρουσία που θα ενδυναμώνουν το μήνυμά της. Οι πολιτικοί αξιολογούνται από τις πράξεις τους και καταξιώνονται από τον τρόπο που ασκούν την εξουσία. Και εγώ αυτό κάνω και θα συνεχίσω να κάνω. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται άμεσα να αποκτήσει φρεσκάδα και αξιοπιστία. Είναι καλό να μπαίνουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική σε όποιο χώρο και να ανήκουν. Και προφανώς το «νέοι» δε αφορά μόνο την ηλικία. Να έχει φρέσκες ιδέες και παραστάσεις από τον σύγχρονο κόσμο, και κυρίως να έχει την τόλμη να πράξει. Και φυσικά πριν μπει στην πολιτική να έχει βγει στην αγορά. Να έχει βγάλει το μισθό του, να έχει στήσει μια εταιρεία, να έχει αντιμετωπίσει τα εμπόδια της πραγματικής καθημερινότητας. Άνθρωποι που δεν είναι εξαρτώμενοι. Σε αυτό το σημείο σας καταθέτω και μια ουσιαστική πρόταση που θα εξελίξει τον πολιτικό βίο σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο: είναι οι δυο θητείες για κάθε βουλευτή. Γιατί αυτό; Η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός και δεν πολιτευόμαστε μόνο για να βγούμε βουλευτές και να κολλάμε ένσημα βουλευτών. Έχουμε δουλειές και αυτές μας περιμένουν και μετά για να μην είμαστε εξαρτώμενοι από κανέναν. Αυτή είναι η πραγματική επανάσταση στην πολιτική, έτσι θα αλλάξει η χώρα, έτσι θα αλλάξει και η Άρτα. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τους πολίτες που ψηφίζουν, οι πολίτες έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη για την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση. Πρέπει να φύγουμε απ’ την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά». Άρα και στην Αρτα μας, είναι η ώρα να αφήσουμε την εποχή της στασιμότητας πίσω και να προχωρήσουμε μπροστά στην εποχή της πολιτικής ανανέωσης με όραμα, σχέδιο και όρεξη για να αλλάξει προς το καλύτερο η Άρτα μας. Και επειδή ξεκινήσατε την ερώτησή σας με τον όρο αλλαγή. Αλλαγή δεν είναι κάτι μονοδιάστατο, ένα τσιτάτο για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις. Πρέπει αυτός που το λέει να το εννοεί και να το δείχνει στην πράξη. Γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή μιλάει αλλά είναι τόσο παλαιός που μυρίζει πολιτική ναφθαλίνη.
ΕΡ: Η Ήπειρος είναι μια φτωχή περιφέρεια, όπως και ο νομός Άρτας. Τι προσδοκάτε από μια νέα κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας για την πατρίδα σας;
ΑΠ: Υπάρχει η γνωστή ρήση, «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Προσδοκώ όχι μόνο εγώ, αλλά και όλοι στην Άρτα, στην Ήπειρο ευρύτερα πολλά περισσότερα. Αναμφίβολα έγιναν πράγματα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ευελπιστούμε να γίνουν και πολλά ακόμα. Μην ξεχνάμε την καταγωγή και του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Άρτα. Όμως αυτό δεν σήμαινε κάτι θετικό για την Άρτα και την Ήπειρο, αλλά στασιμότητα. Περισσότερα έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η Άρτα είναι ένας νομός ευλογημένος που μπορεί να γίνουν πολλά. Μια περιοχή που έχει σπουδαίες δυνατότητες στον τομέα της αξιοποίησης του ορεινού όγκου τόσο στον τομέα του Τουρισμού και των υποδομών όσο και της Πρωτογενούς παραγωγής, αλλά έχει μείνει πίσω. Ως νομός Άρτας, είμαστε από τους ελάχιστα μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού, που δεν έχει αναπτυξιακή υποδομή. Μια εβδομάδα πριν αναλάβει την προεδρία της ΝΔ, ο πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επίσκεψη του στην Άρτα, τόνισε ότι ο νομός μας αποτελεί πύλη εισόδου της Ηπείρου, καθώς ο αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας Οδού θα ενώνει την Ήπειρο και την Άρτα με το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Το ερώτημα και ο προβληματισμός που τίθεται είναι πως θα αποτελούμε πύλη εισόδου (για την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό) χωρίς υποδομές. Μέχρι στιγμής βλέπουμε την ανάπτυξη να περνάει δίπλα μας (Ιόνια Οδός), σχολιάζοντας πως αναπτύσσονται οι γύρω μας, ενώ εμείς μένουμε στάσιμοι. Στην πρόσφατη ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Άρτα είπε διάφορα για την περιοχή μας και είμαστε σίγουροι ό,τι η νέα κυβέρνηση του θα δώσει λύσεις για τα αναπτυξιακά έργα υποδομής, τους οδικούς άξονες, το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων, το επιχειρηματικό πάρκο, τη διευθέτηση της κοίτης Αράχθου, τα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, την ανάπτυξη του παραλίμνιου πάρκου, την αξιοποίηση του Ξενία, με βάση όσα θέλουν οι πολίτες, την ανάπτυξη του παρθένου ορεινού όγκου, την αξιοποίηση του Γεωθερμικό πεδίο Συκέων στον Δήμο Νικολάου Σκουφά και πολλά ακόμα. Και επειδή είμαστε αγροτικός νομός μεγαλύτερη στήριξη στον πρωτογενή τομέα, όχι μόνο στο πεδίο των αποζημιώσεων, επιδοτήσων, αλλά στην δημιουργία καλύτερων υποδομών.